Connect with us

StivosNews

Έτη  φωτός η απόσταση προπονητή με γυμναστή στο στίβο

Published

on

Στο ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, το πόλο, στην πλειοψηφία τέλος πάντων των αθλημάτων ο προπονητής υπόκειται στην βάσανο της κριτικής δις εβδομαδιαίως τουλάχιστον! Η θέση του είναι συνυφασμένη με την εμφάνιση και την επίδοση των αθλητών η της ομάδας του και σε κάθε περίπτωση κρίνεται καθημερινά…

του Θοδωρή Σαλαντή
[email protected]   
follow me @salantistheo

Στο στίβο, χρονια τώρα, το κακό αποτέλεσμα βαρύνει και μόνο τον αθλητή. Φτάνει πια! Να ξεκινήσουμε με δεδομένο πρώτο και αδιαπραγμάτευτο: Πρέπει να προστατευθεί ως κόρη οφθαλμού το κεφάλαιο που ονομάζεται ταλέντο και ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του! 

Μου αρέσει ο διάλογος που ανοίγουμε μέσα από το Sportsfeed με αφορμή το χθεσινό άρθρο (δείτε εδώ Αναζητούνται τεχνική και τεχνικοί στο στίβο)- μόνο που φοβάμαι ελάχιστοι κατανόησαν το ζητούμενο. 

Το οποίο ήταν αυτό που ο τίτλος προσδιόριζε. «Ζητείται τεχνική και τεχνικοι»! Άντ αυτού , στα δεκάδες σημειώματα και μηνύματα είδα μια συντεχνιακή αντιμετώπιση. Προφανως οιοσδήποτε έχει τον τίτλο του γυμναστή θεωρεί ότι μπορεί να φερει και τον τίτλο του προπονητή στίβου, να διδάσκει και να εφαρμόζει τις εξειδικευμένες τεχνικές που απαιτούν τα αγωνίσματα του! 

Δεν είδα κανέναν να απαντά στην ουσία του άρθρου! Σε απλά ερωτήματα. Ποιος φταίει για την κακή τεχνική ακόμη και στο τρέξιμο και στην φορά, που έχουν αθλητές και αθλήτριες στον αγώνα τους; Ποιος βαρύνεται για τραγικές τεχνικές εκτελέσεις στην ολοκλήρωση προσπαθειών. Και το κυριότερο, ποιος ευθύνεται για σοβαρότατους τραυματισμούς και κακώσεις. Έχει ρόλο και μερίδιο ευθύνης ο προπονητής ή ο αθλητής κάνει του κεφαλιού του; 

Φυσικά και οι προπονητές πρέπει πρωτίστως να είναι γυμναστές, απόφοιτοι ΤΕΦΑΑ ή σπουδαίοι αθλητές του αγωνίσματος ως άνθρωποι μοναδικών εμπειριών και γνώσεων! Ουδείς το αμφισβητεί αυτό! Δεν σημαίνει όμως ότι οποίος είναι γυμναστής αυτομάτως κατατάσσεται στην οικογένεια των προπονητών στίβου. Έτη φωτός χωρίζουν τις δυο ιδιότητες.

Δηλαδή αφού το αποτέλεσμα, η μεζούρα και το χρονόμετρο είναι οι άτεγκτοι και μοναδικοί κριτές της επιτυχίας στον στίβο δεν θα σχολιάσουμε την στασιμότητα και την υποχώρηση επιδόσεων των αθλητών. Πόσο δε μάλλον όταν μιλάμε για ταλέντα… Οι ίδιοι οι προπονητές στους αγωνιστικούς χώρους δεν κριτικάρουν τους συναδέλφους τους για την επάρκεια ή τα λάθη τους πάνω σε αθλητές; Αυτοί μπορούν, ο δημοσιογράφος δεν επιτρέπεται να ασκήσει κριτική;

Τι λέτε ρε παλικάρια, κύριοι και κύριες του χώρου μας! Αντί λοιπόν να επικροτήσετε και να διεκδικήσετε με κάθε τρόπο την γνώση θεωρείτε ότι σας ασκείται άδικη κριτική! Και φύσικα δεν παραβλέπω το νομοτελειακό κανόνα της εξέλιξης, ότι δηλαδή όλοι μαθαίνουμε από τα λάθη μας! Να είναι όμως ένα, δυο όχι συνεχή και σχεδόν μόνιμα για ορισμένους στην σταδιοδρομία τους. 

Οι προπονητές είναι παιδαγωγοί. Οι προπονητές είναι στις περισσότερες των περιπτώσεων εγκατελειμμένοι από θεούς και ανθρώπους στην εσχατιά της ελληνικής επικράτειας. Αναδεικνύουν νέα παιδιά και ταλέντα, χωρίς υλικοτεχνική βοήθεια και υποδομές. Με προσωπικά κόστη και θυσίες! Αυτοί οι προπονητές και θα μιλήσω σε επόμενο σημείωμα με ονόματα, κυνηγούν και διεκδικούν την μάθηση, την εξειδίκευση και την κατάρτιση ως μάννα εξ ουρανού! 

Δίπλα τους όμως είναι και οι άλλοι! Που εγκληματούν στο όνομα της διάκρισης σε βάρος ανερχόμενων ταλέντων. Και εδώ είναι η ευθύνη του ΣΕΓΑΣ και της κάθε ομοσπονδίας. Να προσδιορίσει και να ορίσει τους κανόνες της γνώσης και της επιτυχίας. Εγώ θα πω τους βασικούς. Μεζούρα, χρονόμετρο και σωματική υγεία του αθλητή. Όταν κάποιος μου στέλνει με κακώσεις και ένα και δυο και τρία και τέσσερα παιδιά συγχωρέστε με άλλα δεν είναι προπονητής. Σκιτζής είναι και ας έχει όσα διπλώματα γυμναστή θέλει…

Για αυτό έγραψα ότι αναζητούνται στον στίβο τεχνικοί και τεχνική! Την επάρκεια που απαιτεί αυτή η αναζήτηση ας την παρέχει ο ΣΕΓΑΣ και οι κορυφαίοι προπονητές κλασικού αθλητισμού οι οποίοι τυγχάνουν και δικοί μου μέντορες. Έγραψα αλλά προφανώς λίγοι το κατανόησαν ότι ουδέποτε σχολιάζω αν δεν πάρω την γνώμη για το θέμα που αναπτύσσω των ειδικών! Όχι ενός αλλά τριών και τεσσάρων. Εγώ προσπαθώ όσο ζω να μαθαίνω, οι γυμναστές που αυτοπροσδιορίζονται προπονητές έχουν θεία επιφοίτηση προφανώς… Ο Θεός να μας έχει καλά λοιπόν όλους και να μας προστατεύει. Καλημέρα, στο επόμενο σημείωμα μας πιο ειδική διαπραγμάτευση του θέματος!

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/