Connect with us

EDITORIAL

Έτσι θα διοικεί η ΟΧΕ;

Published

on

Οι χειρισμοί της ομοσπονδίας χάντμπολ στο θέμα της φορολόγησης των διαιτητών και των κριτών γεννούν αρκετά ερωτήματα

του Ηλία Τάταλα
[email protected]

Με βάση το έγγραφο που απέστειλε η ομοσπονδία στις 13 Νοεμβρίου στα σωματεία και στους συνδέσμους διαιτητών και κριτών, από αυτό το Σαββατοκύριακο τα σωματεία είναι υποχρεωμένα να παρακρατήσουν και να αποδώσουν στην εφορία φόρο από την αμοιβή των διαιτητών, η οποία ουσιαστικά αυξάνεται.

Το θέμα με τη φορολόγηση των διαιτητών, πέρα από τη σοβαρότητα που έχει για όλο τον ελληνικό αθλητισμό, αξίζει να σχολιαστεί λόγω και του χειρισμού από την πλευρά της διοίκησης της ομοσπονδίας.

Στις προκηρύξεις των πρωταθλημάτων δεν γίνεται καμία αναφορά σε μικτά ή πληρωτέα ποσά. Π.χ. στην προκήρυξη της Α1 αναφέρεται ότι “η αποζημίωση των διαιτητών ορίζεται στα 100 ευρώ ανά διαιτητή, των κριτών ανέρχεται στα 30 ευρώ ανά κριτή (σημειωτής 30 ευρώ + χρονομέτρης 30 ευρώ) και του παρατηρητή / delegate 60 ευρώ”. Συνολικά, λοιπόν τα έξοδα διαιτησίας ενός σωματείου για έναν αγώνα ήταν στα 320 ευρώ. Πλέον μαζί με το φόρο που θα πρέπει να αποδίδει το σωματείο, τα έξοδα διαιτησίας για έναν αγώνα θα ανέρχονται σε 400 ευρώ, υπάρχει μία ξεκάθαρη αύξηση 20%.Η επιβάρυνση γίνεται ακόμη μεγαλύτερη αν υπολογιστεί ότι ισχύει και για τα ηλικιακά τμήματα των ομάδων.

Η ΟΧΕ στην επιστολή που έστειλε προς όλα τα σωματεία διευκρινίζει ότι τα ποσά που αναφέρονται στις προκηρύξεις είναι τα καθαρά και όχι τα μικτά.

Το ερωτήματα είναι το εξής: Ποιος αποφασίζει ότι η αμοιβή του διαιτητή είναι 100 ευρώ καθαρά και όχι 100 ευρώ μικτά; Με βάση ποια διαπραγμάτευση και μεταξύ ποιον φορέων; Τα σωματεία που πληρώνουν τα έξοδα διαιτησίας δεν θα έπρεπε να ερωτηθούν; Έτσι θα διοικεί η διοίκηση που προέκυψε στις εκλογές του Οκτωβρίου;

Το συμπέρασμα είναι ότι η ΟΧΕ προέβη σε αυτή την κίνηση διότι παράλληλα μείωσε τα ποσά των μετακινήσεων των διαιτητών που καλύπτει η ίδια και προκειμένου να μην έχει αντιδράσεις από τους διαιτητές (στους οποίους χρωστάει χρήματα από προηγούμενα χρόνια). Μετακύλησε, λοιπόν τη διαφορά στα σωματεία.

Το ζήτημα με την επιστολή της ΟΧΕ είναι πολύ σοβαρό, καθώς έχει και το στοιχείο της αναδρομικότητας, αφού ο νόμος ισχύει από την αρχή του 2014. Όλους αυτούς τους μήνες που προηγήθηκαν από τον Ιανουάριο και έπειτα, τα σωματεία έπρεπε ή όχι να αποδίδουν χρήματα στην εφορία; Η οδηγία της ΟΧΕ ποια ήταν; Η ΧΑΝΘ, με επίσημα έγγραφα από την αρχή του έτους δήλωνε στην ΟΧΕ ότι έπρεπε να αποδίδει φόρο από την αμοιβή των διαιτητών, οι διαιτητές, όμως αρνούνταν να υπογράψουν τα σχετικά παραστατικά. Με αυτούς τους διαιτητές που αρνήθηκαν, τι θα ισχύσει; Υπάρχει φοροδιαφυγή ή όχι;

Από αυτή την υπόθεση, βέβαια, οι διαιτητές δεν είναι κερδισμένοι. Το αντίθετο μάλιστα, αφού αυξάνεται το φορολογητέο τους εισόδημα. Η ΟΧΕ δεν τους ενημέρωσε από την αρχή της χρονιάς ότι αυτά ορίζει ο νόμος, αυτά ισχύουν και αυτά θα εφαρμόζονται, ώστε να αποφασίσουν και οι ίδιοι αν τους συμφέρει οικονομικά να ασχοληθούν με το άθλημα.

Έχει πολύ ενδιαφέρον πώς θα κυλήσει αυτό το Σαββατοκύριακο και τα επόμενα μέχρι το τέλος του έτους στα γήπεδα του χάντμπολ.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/