Connect with us

MONEY

Financial Fair… καίει

Published

on

Στα πρόθυρα του να νιώσει την πλήρη έκταση της αυστηρότητας του περίφημου “Financial Fair Play” (FFP – Οικονομικό Φερ Πλέι) της ΟΥΕΦΑ βρίσκεται η Κ.Π.Ρ., κι ενώ δεν έχει ακόμη προλάβει καλά-καλά να συνέλθει από την κατραπακιά του περσινού της υποβιβασμού από την Πρέμιερ Λιγκ.

Του Νίκου Κούδα
[email protected]

Σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν στα βρετανικά Μ.Μ.Ε., οι Ρέιντζερς του Λονδίνου, οι οποίοι αγωνίζονται στην Τσάμπιονσιπ, κινδυνεύουν να δεχτούν ένα πρόστιμο-μαμούθ της τάξης των 71,6 εκατομμυρίων ευρώ, εξαιτίας της αλόγιστης σπατάλης τους κατά την περσινή σεζόν, στην -μάταια όπως αποδείχθηκε- προσπάθειά τους να διατηρηθούν στη μεγάλη κατηγορία. Εφόσον τους επιβληθεί, θα πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόστιμο στην ιστορία του βρετανικού ποδοσφαίρου. Η ειρωνεία; Ο λόγος της επιβολής του προστιμου θα είναι η οικονομική «χασούρα» της ομάδας, η οποία εκτιμάται ότι ανήλθε πέρσι σε 95,5 εκατομμύρια ευρώ!

Αιτία της συσσωρευμένης αυτής ζημίας δεν είναι άλλη από τις δεκάδες δαπανηρές μεταγραφές στις οποίες κατέφυγε ο περσινός προπονητής της ομάδας, Χάρι Ρέντναπ, προκειμένου να σώσει αγωνιστικά τη σεζόν. Αποτέλεσμα ήταν να «παρελάσουν» από το Λόφτους Ρόουντ ονόματα όπως αυτά των Τζερμέιν Τζένας, Τζι-Σουνγκ Παρκ, Κρις Σαμπά, Ζούλιο Σέζαρ και Λόικ Ρεμί, οι οποίοι καταχρέωσαν τα ταμεία του συλλόγου με εβδομαδιαίους μισθούς εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.

Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι αν η Κ.Π.Ρ. προβιβαστεί φέτος στην Πρέμιερσιπ (καθώς θεωρείται εκ των φαβορί για την άνοδο), το πρόστιμο από τη διοργανώτρια αρχή της Τσάμπιονσιπ (τη Φούτμπολ Λιγκ) θα της επιβληθεί, βάσει των κανονισμών του FFP, τον Ιανουάριο του 2015. Αντίθετα, αν η ομάδα αποτύχει να ανέβει κατηγορία τον ερχόμενο Μάιο, θα γλιτώσει από την επιβολή του προστίμου –ή καλύτερα θα την αναβάλλει προσωρινά-, δεχόμενη όμως αντί αυτού ένα εμπάργκο μεταγραφών για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αν και τα μαθηματικά της όλης υπόθεσης είναι κάπως πολύπλοκα, με απλά λόγια οι ομάδες της Τσάμπιονσιπ θα πληρώσουν αναλογικά περίπου 1 στερλίνα (1,2 ευρώ) πρόστιμο για κάθε 1 στερλίνα που θα καταγράψουν ως ζημία τη σεζόν 2013-2014, για ποσά άνω των 18 εκατομμυρίων στερλινών (21,5 εκατομμυρίων ευρώ). Εφόσον, λοιπόν, επιβεβαιωθούν οι πηγές που θέλουν τα οικονομικά της ομάδας να εμφανίζουν αρνητικό ισοζύγιο της τάξης των 80.000.000 στερλινών (λόγω και της κατακόρυφης πτώσης στα τηλεοπτικά έσοδα εξαιτίας του περσινού υποβιβασμού), το αναλογούν πρόστιμο θα είναι ίσο με ολόκληρο το προσδοκώμενο κέρδος από τη συμμετοχή της ομάδας στην Πρέμιερσιπ, εφόσον καταφέρει να προβιβαστεί! Δώρον άδωρον δηλαδή…

Όσο σκληρό κι αν ακούγεται, αυτή είναι πλέον η πραγματικότητα στην οποία θα πρέπει να συνηθίζουν σιγά-σιγά όλες οι ομάδες, ανεξαρτήτως μεγέθους και βαλαντίου (βλέπε Άραβες σεΐχηδες, Ρώσους ολιγάρχες κλπ). «Αυτή είναι η πρώτη χρονιά στην οποία οι ομάδες θα έρθουν τελικά αντιμέτωπες με την επιβολή κυρώσεων λόγω αλόγιστης σπατάλης. Οι ομάδες υποχρεούνται να μας παραδώσουν τα βιβλία τους για τη σεζόν 2013-2014 μέχρι την 1η Δεκεμβρίου 2014, με τα όποια πρόστιμα να επιβάλλονται στις αρχές του 2015», δήλωσε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος τύπου της Φούτμπολ Λιγκ. Μάλιστα, η διοργανώτρια αρχή σχεδιάζει να δωρίσει τα ποσά των προστίμων σε φιλανθρωπικούς σκοπούς και αγαθοεργίες (για κοινωνικούς και πολιτικούς λόγους), αντί του αρχικού σχεδιασμού που προέβλεπε ότι τα χρήματα θα μοιράζονται στις νομοταγείς ομάδες, που δεν ξόδεψαν υπερβολικά ποσά για να «εξαγοράσουν» την επιτυχία τους.

Τι είναι το “Financial Fair Play” (Οικονομικό Φερ Πλέι);
Πρόκειται για τους αυστηρούς οικονομικούς κανόνες που θεσπίστηκαν από την ΟΥΕΦΑ για να επιβάλλουν την απόλυτη εναρμόνιση εσόδων και εξόδων στα ταμεία των ευρωπαϊκών ομάδων, προσδοκώντας στη σταδιακή εξυγίανση και την ύπαρξη νοικοκυρεμένων οικονομικά σωματείων. Το FFP αποτελεί ουσιαστικά μία επέκταση του συστήματος αδειοδότησης των ομάδων-μελών της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας. Η βασική αρχή ‘‘break even’’ που διέπει τους κανονισμούς αυτούς είναι απλός και ξεκάθαρος: αν δεν εμφανίζεις ισορροπημένο ισολογισμό, κινδυνεύεις με μία σειρά από κυρώσεις, όπως την επιβολή χρηματικού προστίμου, την απαγόρευση μεταγραφών, μέχρι και τον αποκλεισμό από τις προσοδοφόρες διοργανώσεις της ΟΥΕΦΑ.
Οι κανονισμοί πρωτοεμφανίστηκαν ως ιδέα το 2009 και τέθηκαν δοκιμαστικά σε ισχύ από τη σεζόν 2011-2012 (με μία περίοδο χάριτος-προσαρμογής τριών ετών), με απώτερο σκοπό την πλήρη εφαρμογή τους από τη σεζόν 2014-2015. Στο μεσοδιάστημα αυτό, οι σύλλογοι έχουν το δικαίωμα να εμφανίζουν απώλειες, οι οποίες όμως δεν ξεπερνούν τα 5.000.000 ευρώ, συνολικά στην τριετία.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/