Connect with us

STORY

Φθινοπωρινό μουντιάλ

Published

on

Η επανάσταση του χειμερινού παγκοσμίου κυπέλλου στο ποδόσφαιρο, πνίγηκε στις απειλές τις ΔΟΕ για αποβολή του αθλήματος από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο πρόεδρος της ΦΙΦΑ, Σεπ Μπλάτερ ξεκαθάρισε πως το μουντιάλ του 2022, δε θα γίνει Ιανουάριο-Φεβρουάριο.

του Θανάση Νικολάου
[email protected]
follow me @ThanNikolaou

Από την ημέρα που το Κατάρ επικράτησε όλων των υπολοίπων υποψηφίων για τη διοργάνωση του παγκοσμίου κυπέλλου στο ποδόσφαιρο το 2022, κάποιος θα δημιουργεί κάποιο πρόβλημα. Από το γεγονός ότι τα μέλη της ΦΙΦΑ επηρεάστηκαν για να ψηφίσουν θετικά, μέχρι τις κλιματολογικές συνθήκες και τα εργατικά ατυχήματα στα εργοτάξια των γηπέδων. Εσχάτως έχει προκύψει και ο Μισέλ Πλατινί, ο οποίος αντιπολιτεύεται τον Μπλάτερ, ζητώντας τη διεξαγώγη του μουντιάλ είτε τις μέρες των Χειμερινών Αγώνων, είτε σε κάποια άλλη χώρα. Ότι μπορεί κάνει ο Γάλλος πρόεδρος της ΟΥΕΦΑ…

Το θέμα της επιρροής των ψήφων θεωρείται λήξαν μετά και από τις επαναλαμβανόμενες τοποθετήσεις των αξαωματούχων της παγκόσμιας ομοσπονδίας ποδοσφαίρου. Στο θέμα όμως των κλιματολογικών συνθηκών, λύση δεν έχει βρεθεί. Η σκέψη του Μπλάτερ να μεταθέσει το τουρνουά από το καλοκαίρι του 2022, στο δίμηνο Ιανουάριος-Φερβουάριος 2022, είχε αρκετούς συμμάχους εντός της ΦΙΦΑ, όμως η ΔΟΕ είχε άλλη άποψη. Εκείνο το διάστημα θα διεξαχθούν οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες και όπως έιναι φυσιολογικό η ΔΟΕ δε θέλει σε καμία περίπτωση οι δυο διοργανώσεις να πέσουν τις ίδιες ημερομηνίες. Επειδή όμως στη ΦΙΦΑ, έκαναν πως δεν άκουγαν, μόλις ενημερώθηκε ο Μπλάτερ πως αν τελικά το μουντιάλ γίνει Ιανουάριο-Φεβρουάριο, το ποδόσφαιρο θα αποβληθεί από το Ολυμπιακό καλεντάρι, τότε υπήρξε αναδίπλωση. Άλλωστε ουδείς θα… κλάψει αν το ποδόσφαιρο τεθεί εκτός Ολυμπιακών Αγώνων. Μόνο ο Μπλάτερ και οι χορηγοί του ποδοσφαίρου.

Ο Ελβετός πρόεδρος της ΦΙΦΑ, από τη Ντόχα του Κατάρ που βρέθηκε χθες, δήλωσε πως θα συσταθεί επιτροπή αποτελούμενη από μέλη της ΦΙΦΑ, χορηγούς (!), τηλεοπτικά δίκτυα, εκπροσώπων ομάδων και ειδικούς γιατρούς για να αποφασίσουν τελικά τις ημερομηνίες του μουντιάλ. Η πιθανότερη κατάληξη πάντως, φαίνεται να είναι το δίμηνο Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2022, όταν και οι θερμοκρασίες στο Κατάρ θυμίζουν αυτές του ευρωπαϊκού καλοκαιριού (26-28 βαθμοί).
“Είναι το πιο λογικό διάστημα για να διεξαχθεί το μουντιάλ. Ιανουάριο και Φεβουάριο διεξάγονται οι Χειμερινοί Αγώνες. Έχουμε τα ίδια τηλεοπτικά δίκτυα, τους ίδιους χορηγούς, δεν μπορούμε να έχουμε και τις ίδιες ημερομηνίες” δήλωσε από την Ντόχα ο Μπλάτερ ο οποίος αναφέρθηκε και στην προτροπή του Πλατινί να μετακομίσει το τουρνουά ή να διεξαχθεί και σε άλλη χώρα. “Όταν αποφασίσαμε να διεξαχθεί το μουντιάλ του 2002 σε δύο χώρες (Ιαπωνία και Νότια Κορέα) υπήρξαν πολλά προβλήματα. Από τότε αποφασίσαμε να μην προχωρησουμε ξανά σε μία τέτοια επιλογή” ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της ΦΙΦΑ.

Από την πλευρά τους οι Καταριανοί επιμένουν πως το τουρνουά μπορεί να γίνει το καλοκαίρι καθώς έχουν επενδύσει τεράστια ποσά για την ψύξη των γηπέδων τους. Δεν έχουν άδικο καθώς ούτε τεχνολογικά προβλήματα διαθέτουν, αλλά κυρίως έχουν άπειρα αποθέματα ενέργειας για να υποστηρίξουν την ψύξη τεράστιων χώρων όπως τα γήπεδα ποδοσφαίρου.

Όσον αφορά στο ζήτημα των δικαιωμάτων των εργατών που βρίσκονται στα εργοτάξια των γηπέδων, υπήρξε συνάντηση του Μπλάτερ με την οργανωτική επιτροπή του Κατάρ αλλά μάλλον έγινε περισσότερο για τα μάτια του κόσμου. Είναι γεγονός πως εργάτες από το Νεπάλ οι οποίοι αποτελούν την πλειοψηφία όσων εργάζονται στα εργοτάξια, κακομεταχειρίζονται και οι καταγγελίες είναι πραγματικές. Όμως το Κατάρ δεν έχει καμία απολύτως σχέση, καθώς οι κατασκευαστικές εταιρείες που χτίζουν τα στάδια είναι γαλλικές και τούρκικες. Αυτές πληρώθηκαν από το Κατάρ για να κατασκευάσουν τις εγκαταστάσεις και αυτές χειριζονται το εργατικό δυναμικό. Από την πλευρά του ο Κατάρ, το μόνο που θα έπρεπε να κάνει είναι να ελέγχει τις συνθήκες που υπάρχουν στα εργοτάξια-κάτεργα που έχουν δημιουργήσει Γάλλοι και Τούρκοι. Για το λόγο αυτό θα αλλάξουν οι νόμοι εργασίας και θα γίνουν αυστηρότεροι έλεγχοι στις αλλοδαπές κατασκευαστικές εταιρείες.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/