Connect with us

TOKYO 2020

Γιατί δεν πρόκειται να ακυρωθούν οι Ολυμπιακοί του Τόκιο

Published

on

Η ασιατική χώρα έχει πολλούς λόγους να θέλει να διεξαχθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο το καλοκαίρι του 2021 τόσο σε βραχυπρόθεσμο όσο και σε μακροπρόθεσμο επίπεδο.

Στην Ιαπωνία κυκλοφορούν κατά καιρούς έρευνες στα ΜΜΕ που αναφέρουν ότι οι περισσότεροι πολίτες της χώρας αλλά και ορισμένες μεγάλες εταιρείες δεν είναι υπέρ της πραγματοποίησης των Αγώνων το 2021. Σε μεγάλο όμως βαθμό αυτές δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και στις περισσότερες περιπτώσεις έχει επιλεχθεί έτσι το δείγμα ώστε να δίνει η δημοσκόπηση ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα, σύμφωνα με τη γραμμή που υπηρετεί το κάθε μέσο. Η αλήθεια είναι πως αυτό που θα πρέπει να απεύχονται οι πολίτες και ο επιχειρηματικός κόσμος της Ιαπωνίας είναι η μη πραγματοποίηση, καθώς αυτό θα σημαίνει αυτόματα ότι όλα τα έργα και όλα τα χρήματα που έχουν ήδη σπαταληθεί δεν θα έχουν πια έρεισμα αλλά και ότι η χώρα θα στιγματιστεί ιστορικά με μία παραίτηση που δε συνάδει με το αξιακό σύστημα των Ιαπώνων. Ακολουθεί η ανάλυση των τεσσάρων κύριων λόγων για τους οποίους οι Ολυμπιακοί του Τόκιο ΘΑ διεξαχθούν κανονικά του χρόνου τον Ιούλιο, όπως άλλωστε έχουν δεσμευτεί πολυάριθμοι υψηλόβαθμοι παράγοντες:

Το υπέρογκο κόστος

Μπορεί ο επίσημος χαρτοφύλακας κατά την κατάθεση της υποψηφιότητας του Τόκιο το 2013 να ανέφερε συνολικό κόστος 7.3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, όμως όπως συμβαίνει πάντα, το πραγματικό κόστος αυτή τη στιγμή προβλέπεται να φτάσει κοντά στα 12 δισεκατομμύρια δολάρια. Η χρηματοδότηση των Αγώνων προέρχεται κατά 55% από δημόσιο χρήμα, δηλαδή από τη φορολογία των Ιαπώνων και συγκεκριμένα των πολιτών του Τόκιο (~7 δις), και κατά 45% από τον ιδιωτικό τομέα όπως σπόνσορες, από πωλήσεις εισιτηρίων και από τα ταμεία της ΔΟΕ (~5.6 δις). Αυτό το ποσό σύμφωνα με κάποιες πηγές είναι πολύ υποτιμημένο. Με βάση κάποια απολογιστικά στοιχεία της κυβέρνησης που βγήκαν στη δημοσιότητα το συνολικό κόστος μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 30 δις. Για παράδειγμα η πόλη του Τόκιο έχει δαπανήσει ήδη κοντά στα 7.4 δις για πρότζεκτ που συνδέονται άμεσα με τους Ολυμπιακούς. Σε αυτό το ποσό πρέπει να προστεθεί και το κόστος της αναβολής που υπολογίζεται σύμφωνα με τους ειδικούς από 2 έως 6 δις δολάρια. Με μία τέτοιου μεγέθους επένδυση λοιπόν, η οποία επιβαρύνθηκε και από το κόστος της αναβολής, δεν γίνεται να πεταχτούν όλα στα σκουπίδια.

Ο οικονομικός όλεθρος που παραμονεύει

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες σίγουρα κοστίζουν υπέρογκα ποσά στις διοργανώτριες πόλεις με βάση τις 4 τελευταίες διοργανώσεις (Αθήνα 11 δις, Πεκίνο 36 δις, Λονδίνο 13 δις, Ρίο 19 δις). Όλες αυτές όμως οι πόλεις κατά τη διάρκεια των Αγώνων είχαν φτάσει στο όριο τους ως προς τον τουρισμό. Η Ιαπωνία από την άλλη από το 2013 μέχρι σήμερα έχει διψήφιο δείκτη ανάπτυξης στον τουρισμό και ακόμα δεν έχει φτάσει εκεί που θέλει. Για παράδειγμα στην προ κορονοϊού εποχή υπήρχαν βλέψεις για 60 εκατομμύρια τουρίστες το 2030, όταν το 2019 η χώρα είχε 32 εκατομμύρια τουρίστες στο σύνολο. Η πραγματοποίηση των Αγώνων συνεπώς θα αποτελέσει μεγάλη ανάσα για τον τουρισμό στη χώρα λόγω των θέσεων εργασίας, άμεσων και έμμεσων, που θα ανοίξουν (αν και τα ποσοστά ανεργίας στη χώρα είναι ανύπαρκτα). Οι τουριστικοί προορισμοί ακόμα και εκτός του Τόκιο θα είναι γεμάτοι κόσμο, χάρη και στο υπερσύγχρονο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας, ενώ στο σύνολο η οικονομία της Ιαπωνίας που είναι σε πτωτική πορεία από το Μάρτιο του 2020 θα πάρει μια μεγάλη ανάσα.

Η ανατροπή της ιστορικής ατυχίας

Το 2021 η Ιαπωνία θα έπρεπε να διοργανώσει τους 4ους Ολυμπιακούς Αγώνες της ιστορίας της. Οι τελευταίοι μπορεί να έγιναν το 1964 στο Τόκιο, όμως δε συνέβη το ίδιο και με τη διοργάνωση του 1940 που αν και ανέλαβε η χώρα της Άπω Ανατολής, δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ λόγω του 2ου παγκοσμίου πολέμου. Σε όλη τη σύγχρονη Ολυμπιακή ιστορία ο μόνος λόγω ακύρωσης Αγώνων υπήρξε μόνο η πολεμική σύρραξη. Η πανδημία μέχρι στιγμής δε θεωρείται πιθανό να μπορέσει να φτάσει τους Ιάπωνες σε μία τέτοια καταστροφική απόφαση.

Η υστεροφημία της χώρας

Αυτό που διακυβεύεται για την ασιατική χώρα είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο από τους Ολυμπιακούς. Η χώρα της οποίας οι πολίτες φημίζονται για την οργανωτικότητα και την εργατικότητά τους έχει ένα όνομα να υποστηρίξει. Ένας από τους βασικούς σημειολογικούς στόχους της ανάληψης της διοργάνωσης ήταν και η «αλλαγή σελίδας» από το καταστροφικό τσουνάμι και το σεισμό του 2011. Οι Ολυμπιακοί θα ήταν η αφορμή για να δείξει η Ιαπωνία ότι αναγεννήθηκε από τις στάχτες της, μία ευκαιρία που δε θα αφήσει να πάει χαμένη. Ένα δεύτερο κίνητρο είναι να αποδείξει σε όλο τον κόσμο ότι η υφήλιος δε νικήθηκε εν τέλει από την πανδημία και ότι η ζωή συνεχίζεται. Στα του κορονοϊού η Ιαπωνία ήταν και από τις χώρες που επέβαλαν εξαρχής ιδιαίτερα σκληρά μέτρα προς τους αλλοδαπούς και τους επισκέπτες, οπότε οι Αγώνες του 2021 θα συμπέσουν με το άνοιγμα της αγοράς προς τον υπόλοιπο κόσμο, κάτι απαραίτητο αυτή τη στιγμή για την οικονομία της.

πηγή: Kanpai

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/