Ο Φεβρουάριος πέρα από το κρύο που έφερε στην πατρίδα μας, έφερε και την… ζεστασιά στις τσέπες των παραγόντων καθώς στις 21 Φεβρουαρίου δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η ΚΥΑ που αφορά τα χρήματα που θα μοιραστούν από το στοίχημα.
του Δημήτρη Τυχάλα
[email protected]
Μια απόφαση που πάρθηκε του αγίου Βαλεντίου και την υλοποίηση της περιμένουν ως… μάννα εξ ουρανού τα περισσότερα σωματεία της χώρας.
Με τα νούμερα να παραμένουν σχεδόν τα ίδια (ελάχιστες διαφοροποιήσεις συν προσθήκες δύο νέων οργανωτικών επιτροπών αλλά και μείωση του ποσοστού που δίνεται στις επαγγελματικές λίγκες των επιχορηγούμενων σωματείων από 7% σε 6%), υπάρχουν δύο σημεία τα οποία προκαλούν εντύπωση.
Το πρώτο αφορά μια διαγραφή άρθρου που δεν έχει καμία λογική και το δεύτερο τη διατήρηση μιας μεγάλης αδικίας ως προς το γυναικείο βόλεϊ.
Ξεκινάμε με το πρώτο υπενθυμίζοντας το τι ανέφερε το άρθρο 3 (προϋποθέσεις χρηματοδότησης) της περσινής ΚΥΑ για το στοίχημα.
Πέρα από τα τυπικά για το ηλεκτρονικό μητρώο, το iban, κλπ έγραφε (όπως από την πρώτη χρονιά που ξεκίνησαν να δίνονται τα χρήματα) τα εξής:
- 4. Για να εισπράξουν οι δικαιούχες αθλητικές ομάδες τη χρηματοδότηση, θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον ισόποσα της χρηματοδότησης έσοδα από χορηγίες, διαφημίσεις, τηλεοπτικά δικαιώματα, συνδρομές μελών και εισιτήρια (απλά και διαρκείας). Η προϋπόθεση αυτή ελέγχεται κατά την διαδικασία της εκκαθάρισης. Τα χρήματα που λαμβάνουν σε ένα οικονομικό έτος, ελέγχονται στον απολογισμό του ίδιου έτους. Σε περίπτωση που το ποσό των εσόδων τους από άλλες πηγές, είναι μικρότερο από το ποσό της παρούσας χρηματοδότησης που δικαιούνται και εισέπραξαν, θα εισπράττουν από την χρηματοδότηση έως του ποσού των εσόδων τους. Δεδομένου ότι ο έλεγχος θα γίνεται κατά την εκκαθάριση, το ποσό που τυχόν έλαβαν, κατά το υπερβάλλον, θα συμψηφίζεται με επόμενη καταβολή.
- 5. Από το ποσό που εισπράττουν οι αθλητικές ομάδες, σύμφωνα με την παρούσα, ποσοστό ύψους τουλάχιστον 50% θα πρέπει να διατίθεται για την ανάπτυξη των «φυτωρίων» τους (προπονητές ακαδημιών, ηλικιακών κατηγοριών και αναπτυξιακών προγραμμάτων, έξοδα αγώνων, μετακινήσεις, αθλητικό υλικό και άλλες δαπάνες ακαδημιών και ηλικιακών κατηγοριών), για την συντήρηση, τον εκσυγχρονισμό, την βελτίωση και ενίσχυση των εγκαταστάσεων και των υποδομών, που χρησιμοποιούν για τους σκοπούς των αθλημάτων που καλλιεργούν (αγώνες, προπονήσεις, αναπτυξιακά τμήματα κ.λπ.), σε συνεργασία, όπου χρειάζεται, με τους ιδιοκτήτες των εγκαταστάσεων αυτών. Προκειμένου να ελέγχεται η ορθή χρήση της χρηματοδότησης, οι δικαιούχοι υποχρεούνται να αναρτούν στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ όλα τα παραστατικά που αποδεικνύουν τις συγκεκριμένες δαπάνες. Σε περίπτωση που δικαιούχος δεν είναι υπόχρεος κατάρτισης απολογισμού και ανάρτησης στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ, καταθέτει αντί αυτού Υπεύθυνη Δήλωση του νομίμου εκπροσώπου του, στην οποία αναφέρεται αναλυτικά ο τρόπος διάθεσης του ποσού από την αθλητική ομάδα και επισυνάπτονται τα σχετικά αποδεικτικά.
Τι αναφέρει η ΚΥΑ του 2025 στο Άρθρο 4 (Προϋποθέσεις και Κριτήρια χρηματοδότησης);
Διατηρεί την παράγραφο 4 αυτούσια, αλλά εξαφανίζει την παράγραφο 5 που υποχρεώνει τις ομάδες να δίνουν το 50% των εσόδων για την ανάπτυξη των ακαδημιών!
Αλήθεια υπάρχει έστω μια ομάδα η οποία να κατέθεσε ισόποσα έσοδα απ’ αυτά που έλαβε από το ποσοστό του στοιχήματος, θα αναρωτηθεί κάποιος… Αν το συνδυάσουμε με το γεγονός ότι αυτά τα χρήματα είναι ακατάσχετα (κι ας χρωστάς σε παίκτες, προπονητές, προμηθευτές) γίνεται ακόμη πιο ακατανόητο, ωστόσο ακόμη κι αν ήταν για τα μάτια του κόσμου η αναφορά υποχρεωτικής αξιοποίησης του 50% στις ακαδημίες, είναι πραγματικά απαράδεκτο το ίδιο το κράτος να… εξαφανίζει αυτήν την διάταξη.
Κι όπως έχουμε αποθεώσει πολλάκις την εφαρμογή καταβολής του ποσοστού του στοιχήματος στον ελληνικό αθλητισμό, κάποια στιγμή η κυβέρνηση, το υπουργείο οικονομικών και το υπουργείο αθλητισμού θα πρέπει επιτέλους να ελέγχει που πηγαίνουν και πως αξιοποιούνται αυτά τα χρήματα.
Μακάρι πάντως να πρόκειται για λάθος στο copy paste, όπως ακριβώς συνέβη και με τα ποσοστά που αντιστοιχούν στα αθλήματα και τα οποία κάποια στιγμή πρέπει να αποκατασταθούν. Γιατί καλό είναι να επικαλούμαστε τα στοιχεία του e-kouros που μας δείχνει τι ακριβώς ισχύει στον ελληνικό αθλητισμό, αλλά ακόμη καλύτερο να τα αξιοποιούμε και στην πραγματικότητα.
Ο κ. Βρούτσης στάθηκε στη δυναμική του αθλήματος ανάμεσα στις γυναίκες αθλήτριες, όπως αυτή καταγράφεται από τα στοιχεία του e-kouros, και κατατάσσει το βόλεϊ το πιο δημοφιλές άθλημα για τα νέα κορίτσια (20.822 αθλήτριες, ήτοι το 19,1% του συνόλου των γυναικών που κάνουν αθλητισμό στη χώρα μας).
«Από τα στοιχεία του e-kouros, το βόλεϊ το πιο δημοφιλές άθλημα για τα νέα κορίτσια (20.822 αθλήτριες, ήτοι το 19,1% του συνόλου των γυναικών που κάνουν αθλητισμό στη χώρα μας). Αυτό το γεγονός μας κάνει να πιστεύουμε πως το βόλεϊ μπορεί να γίνει το όχημα για την περαιτέρω ενίσχυση της παρουσίας των γυναικών στον αθλητισμό, η οποία σήμερα στη χώρα μας βρίσκεται μόλις στο 26,4% του συνόλου των αθλητών και θα βοηθήσει τα μέγιστα στην ανάπτυξη, προωθώντας και την ισότητα των φύλων», είχε πει ο αναπληρωτής υπουργός Γιάννης Βρούτσης τον περασμένο Οκτώβριο στην εκδήλωση παρουσίασης της βόλεϊ λιγκ αλλά και μετά τη συνάντηση του με την ηγεσία της ΕΟΠΕ και εκπροσώπους των αθλητριών της βόλεϊ λιγκ γυναικών.
Στους άνδρες και δη στον επαγγελματικό αθλητισμό το ποδόσφαιρο που είναι το κυρίαρχο άθλημα παίρνει το 66%, το μπάσκετ το 16% (κάτι λιγότερο από το 1/4), το βόλεϊ το 8% (από 8.5% πέρσι).
Στις γυναίκες, όπου δεν υπάρχει καμία επαγγελματική λίγκα, το βόλεϊ που είναι κυρίαρχο άθλημα παίρνει αθροιστικά το 11% των χρημάτων που μοιράζονται στις Εθνικές κατηγορίες (9% η βόλεϊ λιγκ και 2% η Pre League), ενώ το μπάσκετ (που είναι πολύ μικρότερο σε μέγεθος) το 13% καθώς η Α1 μπάσκετ γυναικών παίρνει 9% και η Α2 του μπάσκετ το 4%!
Κι είναι παράλογο επίσης η Pre League των ανδρών του βόλεϊ να παίρνει 3% και η αντίστοιχη κατηγορία των γυναικών να παίρνει 2%. Κάτι που είχε συμβεί και πέρσι, αλλά διορθώθηκε στην πορεία. Προφανώς το ίδιο θα γίνει και φέτος, ωστόσο δεν μπορεί το κορυφαίο άθλημα με το οποίο ασχολούνται οι γυναίκες σε όλη τη χώρα να μην τυγχάνει της αντιμετώπισης που του πρέπει, αλλά και την οποία απολαμβάνουν τα ανδρικά σπορ.
Δεν θεωρούμαι ότι υπάρχει πρόθεση πίσω από το δεύτερο κομμάτι (την αντιστοιχία των ποσοστών), ωστόσο εφόσον το υπουργείο έχει πλέον στα χέρια του αυτό το υπερπολύτιμο εργαλείο που λέγεται e-kouros (και είναι έργο του νυν Υπουργού) κάποια στιγμή θα πρέπει να το αξιοποιήσει…
Τόσο όσο και για το ζήτημα με την παράλειψη χρηματοδότησης των ακαδημιών (και βελτίωσης των εγκαταστάσεων) περιμένουμε απαντήσεις…
ΥΓ1: Διατηρήθηκε και φέτος ο αστερίσκος με τα χρήματα που αφορούν την ΕΣΑΠ και τα οποία θεωρητικά πρέπει να μοιραστούν σε 12 μερίδια όσες και οι ομάδες που θα έπρεπε να είναι στην κατηγορία… Εμείς συνεχίζουμε με 10 φέτος και όπως όλα δείχνουν με 10 θα είμαστε και του χρόνου…