Από τα τέλη της δεκαετίας του ’60 και κυρίως στην δεκαετία του ’70, που οι θεωρητικοί της προπονητικής του στίβου έβαλαν τις βάσεις για τον μακροχρόνιο προπονητικό προγραμματισμό, οι λεγόμενοι «Ολυμπιακοί Κύκλοι» αποτελούν την βάση του μακροχρόνιου προπονητικού σχεδιασμού.
του Γιάννη Δαγκόγλου
προπονητής στίβου
Με αυτόν τον τρόπο οι προπονητές σχεδιάζουν κύκλους περισσότερων χρόνων και καθένας από αυτούς ολοκληρώνεται με την Ολυμπιακή χρονιά που συμπίπτει με την χρονιά τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων.
Φέτος βρισκόμαστε σε μια τέτοια χρονιά μετά την τέλεση των Αγώνων του Παρισιού, η οποία όμως θέτει μεγάλες απαιτήσεις στον σχεδιασμό της προπόνησης και της κορύφωσης απόδοσης των αθλητών αφού μόνο άδεια δεν μπορεί να θεωρηθεί από άποψη σημασίας αλλά και πυκνότητας αγώνων.
Ξεκινώντας από το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ανωμάλου δρόμου στις αρχές Δεκεμβρίου, όπου οι Ευρωπαίοι πασχίζουν να διακριθούν αλλά και να αναδείξουν νέους αθλητές υψηλού επιπέδου, το οποίο όμως η Ελλάδα δεν βάζει σαν αγωνιστικό στόχο με την ανάλογη στόχευση μέσα από αγώνες προετοιμασίας και σύστασης αξιόμαχης ομάδας, ολοκληρώνεται ένας πρώτος αγωνιστικός κύκλος για τους αθλητές αντοχής ανεξαρτήτως αγωνίσματος.
Ακολουθεί ένας δεύτερος κύκλος με αγώνες ανωμάλου δρόμου αλλά και κλειστού στίβου, δίνοντας ευκαιρίες για αγωνιστικές εμπειρίες σε όλους τους αθλητές αλλά και δυνατότητα συμμετοχής σε μίτινγκ κλειστού στίβου και ευρωπαϊκά και παγκόσμια πρωταθλήματα. Ειδικά φέτος που το παγκόσμιο πρωτάθλημα του Τόκιο θα διεξαχθεί στο τέλος της αγωνιστική χρονιάς, στα μέσα Σεπτεμβρίου, η κύρια χειμερινή αγωνιστική περίοδος, είτε με αγώνες ανωμάλου δρόμου είτε με αγώνες κλειστού στίβου θα είναι και μεγάλη σε διάρκεια και πλούσια σε δραστηριότητα!
Η ανενεργή σεζόν για την αντοχή
Στην Ελλάδα αγωνιστική πίστα κλειστού στίβου την ώρα που γράφεται το άρθρο, δεν υπάρχει, και όλοι προσεύχονται να γίνει πράξη η υπόσχεση για παράδοση του κλειστού της Παιανίας στην προβλεπόμενη ημερομηνία…
Για τους δε ανωμάλους δρόμους έχουμε πολλές φορές μέσα από εδώ αναδείξει την έλλειψη τεχνογνωσίας στον σχεδιασμό αγωνιστικών διαδρομών και στην τέλεση αγώνων με συνθήκες αντίστοιχες με αυτές του εξωτερικού. Αν προσθέσουμε και την μείωση των αγώνων με την κατάργηση του κυπέλλου ανωμάλου δρόμου αλλά και των διασυλλογικών αγώνων πρόκρισης, καταλαβαίνουμε γιατί ουσιαστικά η χειμερινή περίοδος για τους αθλητές αντοχής είναι ουσιαστικά ανενεργή.
Η εαρινή περίοδος αποτελεί την πιο ουσιαστική περίοδο προετοιμασίας και όλοι οι αθλητές σχεδιάζουν την μετάβασή τους σε κάποιο κέντρο προετοιμασίας με ιδανικές για την εποχή και το αγώνισμα συνθήκες, με την Αφρική για τους αθλητές να αποτελεί την «Ιθάκη» των περισσότερων αθλητών αντοχής.
Ακολουθεί η πρώτη αγωνιστική περίοδος όπου υπάρχει και το ευρωπαϊκό κύπελλο Εθνικών ομάδων, με την ελληνική ομάδα να το θέτει ψηλά από άποψη σημασίας στους στόχους της ομοσπονδίας (ΣΕΓΑΣ). Με το βαλκανικό πρωτάθλημα να ακολουθεί στα μέσα του καλοκαιριού, όπου επιθυμία είναι να κατέβει πλήρης ομάδα παράλληλα με τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα των μικρότερων κατηγοριών να διεξάγονται την ίδια περίοδο, μόνο περίοδος χαλάρωσης και διακοπών δεν μπορεί να χαρακτηριστεί το συγκεκριμένο διάστημα. Κι όλα αυτά σε ακραίες συνθήκες από άποψης ζέστης και υγρασίας που επικρατούν στα περισσότερα μέρη της χώρας.
Η χρονιά κλείνει για τους λίγους και εκλεκτούς με το παγκόσμιο πρωτάθλημα της Ιαπωνίας, αλλά αυτό αφορά τόσους λίγους που μάλλον θα κινηθούν αυτόνομα με συμμετοχής σε αγώνες πρόκρισης με όρια η κυρίως ράνκινγκ.
Ο σωστός προγραμματισμός
Ένας τέτοιος κυκεώνας από αγώνες, προϋποθέτει σωστό προγραμματισμό, σχεδιασμό στοχευμένο και έγκαιρο, οργάνωση προπονητικών καμπ σε κατάλληλο, ανάλογα με το αγώνισμα μέρος για την σωστή προετοιμασία κάθε ομάδας αγωνισμάτων, προγραμματισμό επίβλεψη και τέλεση αξιολογημένων αγώνων για την επίτευξη ορίων και βαθμολογίας ράνκινγκ και κυρίως θέσπιση ξεκάθαρων κανόνων και προϋποθέσεων πρόκρισης στην σύσταση κάθε ομάδας που θα συμμετάσχει στην όποια διοργάνωση.
Με το ημερολόγιο να δείχνει 33 μέρες πριν τα Χριστούγεννα, το καλεντάρι να μην έχει ολοκληρωθεί και ανακοινωθεί επίσημα, τον σχεδιασμό αθλητών και προπονητών άγνωστο, τις προϋποθέσεις συμμετοχής στις διεθνείς διοργανώσεις ανύπαρκτες και την διοίκηση της ομοσπονδίας να ξεκινά δημόσια διαβούλευση για την επόμενη τετραετία διοίκησής της, δύο μήνες μετά τις εκλογές που πανηγυρικά κέρδισε, μας έρχονται στο νου τα λόγια του Εθνάρχη Κωνσταντίνου Καραμανλή: «Η στραβός είναι ο γιαλός, η στραβά αρμενίζουμε»…
Το Sportsfeed φιλοξενεί άρθρα και απόψεις ανθρώπων του αθλητισμού, δίχως την παραμικρή παρέμβαση στο [email protected].