Connect with us

OLYMPICS

Global Athlete κατά ΔΟΕ: «Οι αθλητές πρέπει αρχίσουν να διεκδικούν περισσότερα»

Published

on

Η ένωση αθλητών που μετράει κάτι περισσότερο από 1 χρόνο ζωής έχει κάνει τελευταία καίριες παρεμβάσεις σε ζητήματα που αφορούν στο μέλλον όλων των αθλητών και εξελίσσεται σε σημαντικό παίκτη στο παιχνίδι των διαπραγματεύσεων.

Σε σημερινή επιστολή η Global Athlete παρουσιάζει τα αποτελέσματα της έρευνας που έκανε σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο του Ράιερσον και τη σχολή διοίκησης επιχειρήσεων Τεντ Ρότζερς πάνω στην εμπορευματοποίηση των Ολυμπιακών Αγώνων και την αποκατάσταση των αθλητών. Αυτά συνοψίζονται στα παρακάτω 6 σημεία:

  1. Συλλογική διεκδίκηση
    Οι αθλητές θα πρέπει να αμοίβονται κατάλληλα για την προετοιμασία και τη συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αυτή τη στιγμή η πλειονότητα των αθλητών και οι οικογένειές τους χρηματοδοτούν χρόνια προπονήσεων, ταξίδια και εξοπλισμό για να συμμετάσχουν σε μία αγορά δισεκατομμυρίων.
  2. Δικαιότερος διαμοιρασμός
    Η ΔΟΕ επενδύει στους αθλητές ένα ποσό της τάξης του 4.1% των συνολικών της εσόδων μέσω χορηγιών, επάθλων, από το οποίο μόνο το 0.5 διατίθεται απευθείας στους αθλητές.
  3. Προτεραιότητα στην χρηματοδότηση
    Από το να διαθέτει τα μέρις των χρημάτων που εισπράτει από ιδιωτικούς φορείς πρώτα στους αθλητές, η μεγάλη πλειονότητα των χρημάτων πάει στη χρηματοδότηση μικρότερων οργανισμών εντός και εκτός της ΔΟΕ, και σε διεθνείς ομοσπονδίες, ηπειρωτικούς φορείς Ολυμπιακών επιτροπών, εθνικές Ολυμπιακές επιτροπές, το Ολυμπιακό κανάλι, το Ολυμπιακό μουσείο και τη διάρθρωση Ολυμπιακών σπουδών.
  4. Κατάργηση του κανονισμού 40 της Ολυμπιακής χάρτας
    Μόνο 10 από τος 206 Ολυμπιακές επιτροπές έχουν χαλαρώσει τους όρους του περιβόητου κανονισμού 40, ο οποίος απαγορεύει στους αθλητές να επωφελούνται από τη συσσχέτισή τους με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο κανονισμός 40 πρέπει να καταργηθεί και στη θέση του να εδραιωθεί η συλλογική διαπραγμάτευση.
  5. Η ομοιότητα των επαγγελατικών αθλημάτων με το Ολυμπιακό κίνημα
    Παρόλο που η ΔΟΕ θεωρείται μη κερδσκοπικός οργανισμός η εξάρτησή της από τα τηλεοπτικά δικαιώματα κάνει το Ολυμπιακό κίνημα να μοιάζει περισσότερο με επαγγελματική αθλητική λίγκα. Οι 5 μεγαλύτερες από αυτές μάλιστα διαθέτους το 40-60% των εσόδων τους στους παίκτες σε αντίθεση με το 4.1% της ΔΟΕ.
  6. Έλλειψη διαφάνειας στις οικονομικές αναφορές
    Πρέπει να υπάρχει υποχρεωτικός ανοιχτός οικονομικός έλεγχος για όλα τα μέλη του Ολυμπιακού κινήματος. Αυτός πρέπει να περιλαμβάνει και την οικονομική αποκατάσταση των αθλητών για την προετοιμασία και τη συμμετοχή τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Μπορείτε να βρείτε την περίληψη με τα συμπεράσματα αλλά και το σύνολο της έρευνας στα ακόλουθα αρχεία:

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/