Connect with us

ΣΤΙΒΟΣ

Η γενιά των Κ23 έτοιμη να αναλάβει τον ελληνικό στίβο

Published

on

To 2020 και οι Ολυμπιακοί Αγώνες αποτελούν για αρκετούς αθλητές και αθλήτριες του ελληνικού στίβου, το τέλος μιας μακράς και ιδιαίτερα πετυχημένης διαδρομής. Από ότι φαίνεται ο σπόρος που φύτεψε γενιά των Φιλιππίδη, Μπανιώτη, Δουβαλίδη και άλλων σπουδαίων αθλητών έχει πλέον ανθίσει και η γενιά των Κ23 που ακολουθεί είναι η καλύτερη που είχε ποτέ ο ελληνικός στίβος.

του Παναγιώτη Βότση
[email protected]

Με αφορμή την προ ολίγων ημερών σπουδαία επίδοση της Κωνσταντίνας Σπανουδάκη στη δισκοβολία (57.95μ.) αξίζει να αναφερθούμε στους αθλητές και στις αθλήτριες από αυτή την κατηγορία που έχουν ξεχωρίσει αισθητά. Τον Ιούλιο αναμένεται να είναι με διαφορά η καλύτερη ομάδα Κ23 που έχει συνθέσει ποτέ η Ελλάδα σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Κ23. Πάμε να τους δούμε έναν προς ένα:

Κωνσταντίνα Σπανουδάκη (21) – δισκοβολία
Το 57.95μ. που έριξε τη φέρνει στην 9η θέση όλων των εποχών στην Ελλάδα και στη 2η αυτή τη στιγμή θέση στην Ευρώπη. Η αθλήτρια που γυμνάζεται στις ΗΠΑ μπορεί να ρίξει πάνω από 60μ. αν επικεντρωθεί μόνο στο αγώνισμα της αφού εκεί ρίχνει και άλλα όργανα για συγκομιδή πόντων για το πανεπιστήμιο. Μπορεί να κυνηγήσει το 60.50μ. που είναι το πανελλήνιο ρεκόρ νέων της Αναστασία Κελεσίδου και να προσφέρει μετά από χρόνια συναγωνισμό στη Χρυσούλα Αναγνωστοπούλου.

Μίλτος Τεντόγλου (21) – άλμα εις μήκος
Χωρίς αμφιβολία ο άλτης είναι ο πιο επιτυχημένος της κατηγορίας αφού είναι πλέον το Νο1 στην Ευρώπη στους άνδρες. Η κυριαρχία του στο άλμα εις μήκος στην Ελλάδα είναι αυτονόητη και με το πανελλήνιο ρεκόρ κλειστού (8.38μ.) της Γλασκόβης έδειξε ότι το καλοκαίρι μπορεί να διακριθεί και σε παγκόσμιο επίπεδο. Το κάποτε άπιαστο πανελλήνιο ρεκόρ του Λούη Τσάτουμα με 8,66μ. σίγουρα τρίζει πιο έντονα από ποτέ.

Αντώνης Μέρλος (20) – άλμα εις ύψος
Ο Κώστας Μπανιώτης έχει δηλώσει την πρόθεσή του να αποσυρθεί από την ενεργό δράση και έχει «χρίσει» ως διάδοχό του το παγκόσμιο πρωταθλητή εφήβων. Με το 2.23μ. που πήδηξε στα 19 του χρόνια έχει βάλει από νωρίς πολύ ψηλά τον πήχη για το μέλλον του άλματος εις ύψος στην Ελλάδα.

Εμμανουήλ Καραλής (20) – άλμα επί κοντώ
Το παιδί θαύμα του επί κοντώ που μέχρι πρότινος ήταν κάτοχος και του παγκοσμίου ρεκόρ παίδων έδειξε ωριμότητα ως προς τον τραυματισμό που τον κράτησε πίσω πέρυσι. Η 5η θέση στο παγκόσμιο κλειστού πέρυσι, η 4η στο ευρωπαϊκό κλειστού φέτος και η σταθερότητα σε επιδόσεις άνω του 5.50μ. δείχνουν εξόφθαλμα τις δυνατότητές του. Μαζί με το Νίκο Νεράντζη καλούνται να συνεχίσουν την παράδοση των διακρίσεων στο ανδρικό επί κοντώ που έχει σμιλέψει εδώ και πολλά χρόνια ο Κώστας Φιλιππίδης.

Γιώργος Τζατζιμάκης (20) – 20χλμ βάδην
Οι δύο παρατηρήσεις στον αγώνα του Λουγκάνο ίσως του στέρησαν ένα πανελλήνιο ρεκόρ νέων ανδρών αφού προτίμησε να χαμηλώσει το ρυθμό του και να εξασφαλίσει το όριο για Γκέβλε με το μεγάλο ατομικό ρεκόρ 1:25:46 στα 20χλμ βάδην. Ο ταλαντούχος βαδιστής που… βαδίζει στα χνάρια του Αλέξανδρου Παπαμιχαήλ φαίνεται ότι έχει το το 1:25:06 στα πόδια του ήδη από την πρώτη του χρονιά στην κατηγορία των νέων, πράγμα που δείχνει ότι το μέλλον προδιαγράφεται λαμπρό.

Κώστας Ζήκος (21) – 60μ./100μ.
Φέτος κατάφερε στη Γλασκόβη τη μεγαλύτερη διάκριση της μέχρι τώρα αθλητικής πορείας του με την 5η θέση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος κλειστού. Στα 21 του και με λίγα χρόνια ενασχόλησης με το στίβο, ο Τρικαλινός έχει ήδη καταφέρει να είναι από τους κορυφαίους Έλληνες της κούρσας της μίας ανάσας και με τη γρήγορη του εκκίνηση να θεωρείται πλέον απαραίτητος σε σκυταλοδρομίες 4×100 με την εθνική ομάδα.

Μιχάλης Παππάς (21) – 400μ.
Από το 2017 είναι κυρίαρχος στην παρατεταμένη ταχύτητα στην Ελλάδα ενώ πέρυσι κατάφερε να κατέβει τα 47 δευτερόλεπτα δύο φορές (46.86, 46.97), επιδόσεις που είχαμε να δούμε από το 2013. Η παρουσία του στην Εθνική ομάδα ανδρών γυναικών πλέον αποτελεί δεδομένο και όλα αυτά τα έχει καταφέρει μέχρι τα 21 του χρόνια. Επόμενος στόχος είναι να μπει ως 7ος στο γκρουπ των Ελλήνων που έχουν σπάσει το φράγμα των 46 δευτερολέπτων.

Μάριος Αναγνώστου (20) – 10000μ.
Αυθεντικό ταλέντο στην αντοχή ο Λαμιώτης αθλητής που πέρυσι έπιασε το όριο για το παγκόσμιο εφήβων στα 10000μ. στην πρώτη του απόπειρα στην απόσταση επιτυγχάνοντας μάλιστα τον 8ο καλύτερο χρόνο στον κόσμο. Οι κακές συνθήκες προπόνησης που αντιμετωπίζει στη Λαμία με τον προπονητή του Σάββα Κουμπούρα δεν ήταν αρκετές για να τον πτοήσουν. Και φέτος αναμένεται να πρωταγωνιστήσει στο πανελλήνιο πρωτάθλημα των 10000μ. στα Μέγαρα με χρόνο κάτω από 30:00.00.

Άρης Δρίτσας (20) – 400μ. με εμπόδια
Ο αθλητής από τα Μέγαρα είναι η ελπίδα της Ελλάδας στα χαμηλά εμπόδια. Με το 51.39 που έκανε πέρυσι στο παγκόσμιο εφήβων του Τάμπερε είχε τη δεύτερη καλύτερη επίδοση στην Ελλάδα και μετά από την πολύ καλή φετινή χειμερινή προετοιμασία δε θα δυσκολευτεί να κατεβάσει κι άλλο αυτό το χρόνο και να πρωταγωνιστήσει στο Γκέβλε

Δεν έχουμε ξεχάσει τον Οδυσσέα Μουζενίδη που έχει προσφέρει στον ελληνικό στίβο πολύ μεγάλες διακρίσεις σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες. Προς το παρόν όμως δεν είναι ο Νο1 σφαιροβόλος στην Ελλάδα. Το αγώνισμα του είναι τέτοιο που δεν τον ευνοεί με το… καλημέρα να πιάσει κορυφή. Σύντομα όμως θα τον δούμε στο Νο1 και είναι βέβαια πως αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι στο οπλοστάσιο του ελληνικού στίβου.
Στη λίστα πολύ σύντομα θα έχει θέση και ο Θανάσης Καλάκος που δείχνει ότι θα είναι ο κυρίαρχος των 800μ. στην Ελλάδα για τα επόμενα χρόνια.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/