Connect with us

ΣΤΙΒΟΣ

Η προθέρμανση του Μπολτ για το παγκόσμιο ρεκόρ στα 200μ.

Published

on

Δέκα χρόνια μετά την κούρσα του Μπολτ στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Βερολίνου το 2009 και το παγκόσμιο ρεκόρ του 19.19 ο Γάλλος προπονητής Πιερ-Ζαν Βαζέλ δημοσίευσε υλικό από την προθέρμανσή του.

του Παναγιώτη Βότση
[email protected]

Όπως αναφέρει ο Γάλλος που έχει εντρυφήσει και στην αθλητική εμβιομηχανική, η προθέρμανση πριν από κάθε τελικό 100μ. είναι ένας άλλος αθέατος κόσμος καθώς δεν υπάρχει κλασσική συνταγή και κάθε ένας από τους 8 αθλητές ακολουθεί τελείως διαφορετική οδό με κοινό τελικό προορισμό τον βατήρα εντός του σταδίου. Και ενώ η κούρσα διαρκεί μόλις κάποια δευτερόλεπτα, η προθέρμανση μπορεί να διαρκέσει μέχρι και δύο ώρες και περιλαμβάνει τόσο την προετοιμασία του σώματος όσο και του πνεύματος. Ο παγκόσμιος σταρ του στίβου πάντα έκανε προθέρμανση με συνοπτικές διαδικασίες: πρώτα φυσικοθεραπεία, μετά υποβοηθούμενες διατάσεις, μερικά ανοίγματα και έφευγε για την αίθουσα κλήσης. Έχει ενδιαφέρον λοιπόν το πως δρούσε ο πιο γρήγορος άνθρωπος όλων των εποχών λίγες μέρες μετά το 9.58 των 100μ. και λίγες ώρες πριν το 19.19 των 200μ.

Προημιτελικός

Το πρωινό της 18ης Αυγούστου του 2009 κέρδισε την προκριματική σειρά του σε 20.70 (93% της προσπάθειας σε σχέση με το τότε ατομικό του, το 19.30 των Ολυμπιακών του Πεκίνου το 2008). Το ίδιο απόγευμα ο Βαζέλ τον τράβηξε με την κάμερά του στην προθέρμανση πριν τον προημιτελικό γύρο με κάθετη προς το τρέξιμο λήψη για να παρακολουθήσει την ανάπτυξη της ταχύτητάς του και να συγκρίνει αυτά τα στοιχεία βιομηχανικής με εκείνα της μέγιστης ταχύτητας από τον τελικό των 100μ. Στο 65% της ταχύτητας (8 μέτρα/δευτερόλεπτο) είχε διασκελισμό 2.44μ. έναντι του 2.77μ. που είχε όταν έκανε το 9.58. Η συχνότητα του βηματισμού του δε ήταν 3.3 βήματα/δευτερόλεπτο σε αντίθεση με τα 4.4 του τελικού των 100μ. αλλά η μεγάλη διαφορά ήταν το πόσο γρήγορα έβρισκε το πόδι του το έδαφος. Στην 2η κούρσα που ακολούθησε έτρεξε τα 200μ. στο άνετο 20.41 (94% της προσπάθειας σε σχέση με το ατομικό του).

Ημιτελικός

Την επόμενη ημέρα νίκησε τον ημιτελικό σε χρόνο 20.08. Ο Βαζέλ αποφάσισε να τον τραβήξει από πίσω και να εστιάσει στα πόδια και τα πέλματα. Έτσι μπόρεσε να δει στοιχεία που μπορούν να ενθουσιάσουν ένα φυσικοθεραπευτή γιατί ο Γιουσέιν Μπολτ έχει ιδιότυπες ευθυγραμμίσεις και μοναδική πελματιαία δράση κατά τη φάση της επιτάχυνσης.

Τελικός

Λίγο πριν την 8η και τελευταία κούρσα του ο Μπολτ φαινόταν κουρασμένος και έκανε παράπονα, παρότι θα ήταν μόλις η 2η κούρσα σε μέγιστη ταχύτητα. Σύμφωνα με το Βαζέλ έκανε τα ελάχιστα στην προθέρμανση: φόρεσε τα καρφιά, έκανε δύο εκκινήσεις χωρίς βατήρα με τη 2η μάλιστα να είναι σχεδόν άκυρη. Ο Γάλλος έφυγε από το χώρο της προθέρμανσης πιστεύοντας ότι θα νικήσει με μη αντιπροσωπευτικό χρόνο από την εικόνα που είδε, και αυτό αν δεν τραυματιζόταν. Ο Μπολτ όμως τον διέψευσε και έτρεξε τα 200μ. σε 19.19 με διαφορά 0.62 από το 2ο αθλητή, τη μεγαλύτερη στην ιστορία του αγωνίσματος.

Ο Βαζέλ κλείνει το κείμενό του θέτοντας το ερώτημα του αν υπάρχει τελικά ιδανική προθέρμανση που μπορεί να εφαρμοστεί με τον ίδιο τρόπο σε όλους τους αθλητές πριν τον αγώνα και παραθέτει τη γνώμη του Πορτογάλου φυσικοθεραπευτή Φάμπιο Μαρτίνς: «Η προθέρμανση εξαρτάται από τον κάθε αθλητή. Το βέλτιστο αγωνιστικό αποτέλεσμα αποτέλεσμα προκύπτει από δύο παράγοντες, την κίνηση και το μυαλό. Αυτά μπορούν να ενεργοποιηθούν είτε από έντονη, σε βάθος προθέρμανση, είτε από ένα πιο συμπυκνωμένο πρόγραμμα προετοιμασίας, αυτό που ταιριάζει στον κάθε ένα. Μία καλή προθέρμανση όμως περιλαμβάνει ασκήσεις για την ανάπτυξη της κινητικής δεξιότητας, θεραπευτικές ασκήσεις και βέβαια τεχνικές οπτικοποίησης του επικείμενου αγώνα, ενώ πολλά οφέλη μπορούν να έχουν οι αθλητές μετά από μαλάξεις από ένα θεραπευτή».

Ακολουθεί το σχετικό βίντεο:

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/