Connect with us

TOKYO 2020

Τόκιο 2020: Η αναβολή θα μεγαλώσει την Team Hellas

Published

on

Η αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020 λειτουργεί αναπόφευκτα και ως ευκαιρία για να μεγαλώσει η ελληνική Ολυμπιακή αποστολή.

Η πανδημία του κορονοϊού έχει σίγουρα πάει αρκετά βήματα πίσω πολλούς διαφορετικούς τομείς, μαζί και τον αθλητισμό. Με την ελπίδα όμως ότι θα επιστρέψουν σύντομα όλα στους κανονικούς ρυθμούς και με δεδομένο τον πολύτιμο +1 χρόνο προετοιμασίας υπάρχουν μεμονωμένοι αθλητές ή και ομάδες που μπορούν να σφραγίσουν την πρόκριση ή να βρεθούν ακόμα πιο κοντά σε σχέση με το 2020. Οι τρεις κατηγορίες αυτών είναι α) αθλητές που το τελευταίο διάστημα ταλαιπωρήθηκαν από τραυματισμούς β) αθλητές μικροί σε ηλικία που θα διεκδικήσουν την πρώτη τους Ολυμπιακή παρουσία και γ) αθλητές οι ομάδες που μπορούν να βελτιώσουν τις πιθανότητές τους για συγκεκριμένους λόγους.

Α. αθλητές που ταλαιπωρήθηκαν από τραυματισμούς

Πάλη – Γιώργος Πιλίδης
Ο 20χρονος παλαιστής από τον Ασπρόπυργο θα διεκδικούσε ένα από τα τελευταία διαθέσιμα εισιτήρια στα 57κ μέσω του προ-Ολυμπιακού τουρνουά της Σόφιας που ακυρώθηκε. Το Φεβρουάριο όμως τραυματίστηκε στον αγώνα ρεπεσάζ για το χάλκινο μετάλλιο στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Α/Γ της Ρώμης, κάτι που σίγουρα πήγε πίσω τον προγραμματισμό του. Με τους Ολυμπιακούς το 2021 έχει το χρόνο που χρειάζεται για να επανέλθει στη βέλτιστη φόρμα. «Είμαι κοντά στην πλήρη ανάρρωση. Αν δεν προκύψει κανένα απρόοπτο θα είμαι έτοιμος στο 100% για το 2021» δήλωσε στο Sportsfeed.

Τζούντο – Θοδωρής Τσελίδης
Ο τζουντόκα πριν το σοβαρό τραυματισμό του στο χιαστό του γονάτου στον γκραν σλαμ της Οσάκα το 2018 θεωρούνταν μία από τις μεγάλες ελπίδες του τζούντο για το Τόκιο. Μετά από 1 χρόνο εκτός αγώνων επανήλθε το Νοέμβριο στο τατάμι και από τότε έχει συμμετάσχει σε όλους τους αγώνες. Αν και ακόμα είναι δύσκολη η αποστολή του λόγω του συστήματος πρόκρισης που στηρίζεται στη παγκόσμια κατάταξη, έχει ένα χρόνο ακόμα για να επανέλθει στο 100% σωματικά και ψυχολογικά και να διεκδικήσει την καλύτερη δυνατή παρουσία στους αγώνες που θα ενταχθούν στο νέο σύστημα πρόκρισης.

Μπιτς βόλεϊ – Βίκυ Αρβανίτη
Ο σοβαρός τραυματισμός της στο γόνατο μέσα στο 2019 σταμάτησε και τις ελπίδες της Ελλάδας για πρόκριση στο άθλημα στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2020. Με την προϋπόθεση όρι μέχρι το καλοκαίρι θα έχει ολοκληρώσει την περίοδο αποκατάστασής και θα έχει επανέλθει στις προπονήσεις με την Πένυ Καραγκούνη, αναγεννήθηκε και η ελπίδα στο μπιτςε βόλεϊ, στο οποίο πρέπει να θυμίσουμε ότι υπάρχει και δεύτερο ελληνικό δίδυμο, αυτό των Μαναβή και Τσοπούλου.

Β. Νέοι, ανερχόμενοι αθλητές

Στίβος
Χρήστος Φραντζεσκάκης/Ελίνα Τζένγκο/Σπυριδούλα Καρύδη
Είναι οι φερέλπιδες του αθληματος και αν σταθεροποιηθούν μέσα στον επόμενο χρόνο σε επιδόσεις κοντά στο ατομικό τους ρεκόρ (76.67μ, 61.48μ και 14.00μ αντίστοιχα) μπορούν να εξασφαλίσουν μέσω ράνκινγκ θέση για τους πρώτους Ολυμπιακούς της καριέρας τους σε μικρή ηλικία στη σφυροβολία, τον ακοντισμό και το τριπλούν αντίστοιχα. Ο Φραντζεσκάκης συγκεκριμένα ήταν ήδη εντός ράνκινγκ αλλά με +1 χρόνο δουλειάς σε αυτή την ηλικία μπορεί να βελτιώσει αισθητά τη θέση του, ενώ δεν αποκλείεται να πιάσει και το όριο (77.50μ).

Κολύμβηση
Δημήτρης Νέγρης/Ανδρέας Γεωργακόπουλος/Βαγγέλης Μακρυγιάννης
Το ίδιο ισχύει και για τους τρεις νεαρούς κολυμβητές, μόνο που εδώ το όριο ή η προσέγγισή του σε επίπεδο εκατοστών είναι μονόδρομος. Έχουν αποδείξει ότι όμως έχουν τις δυνατότητες να πιάσουν το όριο, στα 800μ-1500μ ελεύθερο οι δύο πρώτοι και στα 200μ ύπτιο ο τελευταίος. Ο Μακρυγιάννης βέβαια από το Σεπτέμβρη θα φύγει να σπουδάσει στις ΗΠΑ και θα πρέπει να προσαρμοστεί γρήγορα στις νέες συνθήκες για να πιάσει το όριο την άνοιξη του 2021.

Ιστιοπλοΐα
Κατερίνα Δίβαρη (RSX)
Μένει μία διαθέσιμη θέση για την Ευρώπη, η οποία θα κριθεί στην προ-Ολυμπιακή ρεγκάτα του 2021. Η Δίβαρη παρά το νεαρό της ηλικίας της διεκδικεί με αξιώσεις την πρόκριση και ο +1 χρόνος εμπειρίας ίσως αποδειχθεί πολύτιμος. Συγκεκριμένα στο ευρωπαϊκό του 2019 είχε πάρει την 28η θέση αλλά όλες όσες την πέρασαν ήταν από τις 13 ευρωπαϊκές χώρες που έχουν ήδη εξασφαλίσει πρόκριση. Τη μάχη για την πρόκριση θα τη δώσει και κόντρα στην έμπειρη Ελληνίδα Τζέλη Σκαρλάτου που θα διεκδικήσει την 5η της συμμετοχή σε Ολυμπιακούς.

Γ. Αθλητές που για συγκεκριμένους λόγους βελτιώνουν τις πιθανότητες τους

Στίβος – Αλεξία Παππά (μαραθώνιος)
Η αναβολή των Ολυμπιακών της δίνει το χρονικό περιθώριο να προσαρμοστεί κατάλληλα στο νέο της προπονητικό γκρουπ στην Πάτρα και να διεκδικήσει με ολοκληρωμένη προετοιμασία το δύσκολο Ολυμπιακό όριο. Και το 2020 θα το κυνηγούσε, όμως με τα νέα δεδομένα που δίνουν άνεση χρόνου η ζυγαριά γέρνει όλο και περισσότερο προς την επίτευξη του 2:29:30.

Καλλιτεχνική κολύμβηση – ομαδικό
Και σε αυτή την περίπτωση υπήρχαν προσδοκίες πρόκρισης ήδη από το 2020 και η Εθνική ομάδα προπονειται σκληρά για αυτό το στόχο εδώ και μήνες. Μιλάμε όμως για μία ιδιαίτερα νεανική ομάδα αφού 9/12 κοπέλες είναι γεννημένες από το 2000 έως το 2004. Ο +1 χρόνος σκληρής προπόνησης σε συνδυασμό με την εμπειρία που βάζουν στη συνταγή οι Πλατανιώτη και Παπάζογλου μπορούν να κάνουν το γλυκό να δέσει ακόμα περισσότερο για τη νεοσύστατη ομάδα που σίγουρα έχει μέλλον και προοπτική.

Στίβος – Χριστίνα Παπαδοπούλου (20χλμ βάδην)
Η 23χρονη Ελληνίδα που έχει αφήσει τη ζωή της στη Χρυσή Ακτή της Αυστραλίας και προπονείται στην Ελλάδα για το Ολυμπιακό όνειρο έχει άλλον ένα χρόνο στη διάθεσή της για να προπονηθεί σκληρά μαζί με υπόλοιπο το γκρουπ του Ναπολέοντα Κεφαλόπουλου. Είναι από τις αθλήτριες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή οριακά εκτός πρόκρισης μέσω ράνκινγκ (76η – 60 προκρίνονται) και ο επιπλέον χρόνος προπόνησης μπορεί να είναι καθοριστικός για να ανέβει στην κατάταξη αφού έχει δείξει ήδη μεγάλη βελτίωση.

Ειδική μνοια

Υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες η πρόκριση μοιάζει να είναι μακρινή, αλλα και πάλι όχι απίθανη. Μία από αυτές είναι το διπλό των ανδρών στο τένις, όπου ο Μιχάλης Περβολαράκης έχει κάνει μία συνεπή προσπάθεια. Αν καταφέρει μέσα σε ένα χρόνο να κάνει άλμα αρκετών θέσεων (να μπει τοπ200) ίσως μαζί με τον Στέφανος Τσιτσιπά να έχουν μία μικρή ελπίδα μέσω του συνδυαστικού ράνκινγκ. Αντίστοιχα δύσκολες είναι οι περιπτώσεις του 21χρονου Γιάννη Σγουρόπουλου στο πινγκ πονγκ και του Στέφανου Δημόπουλου στο σπριν του κανόε (C1). Και οι δύο πρέπει να είναι στη καλύτερη κατάσταση που έχουν βρεθεί ποτέ στον αγώνα που θα κρίνει τις ηπειρωτικές θέσεις πρόκρισης, ώστε να εξασφαλίσουν εισιτήριο μέσω κατάταξης.
Στους παραπάνω μπορούν και προστεθούν και τα δύο πληρώματα των Νacra17 με τους πολύπειρους Σοφία Μπεκατώρου και Ιορδάνη Πασχαλίδη που έχουν «ζευγάρι» τους μικρούς και άπειρους Αιμιλιανό Μόνο και Μυρτώ Παπαδοπούλου. Η πρόκριση είναι πολύ πιθανή, ιδίως με έναν επιπλέον χρόνο προετοιμασίας για τα δυο πληρώματα που θα διεκδικήσουν μεταξύ τους το ένα εισιτήριο.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

Don`t copy text!