Στους Ολυμπιακούς Αγώνες, η κολύμβηση είναι το Νο2 άθλημα πίσω από τον στίβο, αλλά στην Κολυμβητική Ομοσπονδία Ελλάδας είναι το τέταρτο στην αξιολόγηση της πίσω από υδατοσφαίριση, καλλιτεχνική (συγχρονισμένη) και τεχνική κολύμβηση. Όλα αυτά και ενώ η κολύμβηση πισίνας και όπεν γουότερ είναι τα αθλήματα που έχουν φέρει τις μεγαλύτερες διακρίσεις στην ΚΟΕ.
του Θανάση Νικολάου
[email protected] follow me @ThanNikolaou
Έχουμε αναφερθεί αρκετές φορές στην αντιμετώπιση που έχει η κολύμβηση από την ΚΟΕ, ιδίως όταν ανακοινώνονται οι προϋπολογισμοί με τις διοικητικές υπηρεσίες να κοστίζουν περισσότερο από το ίδιο το άθλημα (!). Τις τελευταίες μέρες όμως, η απαξίωση της ΚΟΕ προς την κολύμβηση ήταν εξώφθαλμη.
Το περασμένο διήμερο πραγματοποιήθηκαν αγώνες ορίων σε επτά πόλεις σε ολόκληρη την Ελλάδα με τη συμμετοχή αρκετών μελών των Εθνικών ομάδων αλλά και νέων ταλαντούχων κολυμβητών και κολυμβητριών. Καμία αναφορά από την ΚΟΕ, όταν ο ΣΕΓΑΣ (στίβος) έχει αποτελέσματα ακόμα και από διασυλλογικούς αγώνες παμπαίδων – παγκορασίδων.
Πριν από μερικές μέρες στην Καζαμπλάνκα διεξήθχησαν οι κολυμβητικοί αγώνες της παγκόσμιας γυμνασιάδας. Σαν διοργάνωση δεν είναι τίποτα το σπουδαίο αφού οι παγκόσμιες δυνάμεις του αθλητισμού δε συμμετέχουν. Ωστόσο σημειώθηκαν καλές επιδόσεις από την ελληνική αποστολή και η ΚΟΕ ήταν η μοναδική από τις αθλητικές ομοσπονδίες της Ελλάδας που δεν ανέφερε ούτε λέξη για τους αθλητές και τις αθλήτριες της. Την ίδια στιγμή ο ΣΕΓΑΣ (στον οποίο ασκείται η πιο σκληρή κριτική εκ μέρους μας) πανηγύριζε όλα τα μετάλλια προβάλλοντας το άθλημα του ακόμα και αν η παγκόσμια γυμνασιάδα έγινε μεταξύ 14 μεσογειακών χωρών και πέντε επιπλέον από άλλα μέρη του κόσμου.
Την ίδια στιγμή βλέπουμε ότι στο επίσημο site της ΚΟΕ η τεχνική κολύμβηση έχει περισσότερες αναφορές και μεγαλύτερη προβολή. Ένα άθλημα που δεν Ολυμπιακό και δεν είναι καν στη δύναμη της FINA!
Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός πως οι πολύ καλοί Έλληνες κολυμβητές και κολυμβήτριες αποδέχονται τις υποτροφίες των αμερικάνικων κολεγίων για να φύγουν στις ΗΠΑ και οι καλοί πληρώνουν μανατζερικά σε μία εταιρεία για να τους βρει έστω και μισές υποτροφίες ακόμα και σε δεύτερης κατηγορίας (NCAA) κολέγιο προκειμένου να κάνουν το υπερατλαντικό ταξίδι.
Η ελληνική κολύμβηση διαθέτει εξαιρετικούς νέους προπονητές που διαρκώς επιμορφώνονται, που έχουν δικτυωθεί παγκοσμίως με ιδιαίτερα πετυχημένους συναδέλφους τους αλλά παραμένουν εγκλωβισμένοι σε ξεπερασμένης «τεχνολογίας» συμβούλους της ομοσπονδίας που έχουν μείνει στην εποχή του Κρις Στίβενσον και της Έλλης Ρουσάκη.
Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα διαθέτει παγκοσμίου επιπέδου κολυμβητές όπως ο Βαζαίος, ο Γκολομέεβ, ο Χρήστου και η Αραούζου και έρχονται από πίσω νέοι και νέες με τρομερές προοπτικές. Και μιλάμε για ένα άθλημα με το οποίο ασχολείται ολόκληρος ο πλανήτης (και όχι μόνο τα βαλκάνια, η Ουγγαρία, η Ιταλία, η Αυστραλία και οι ΗΠΑ) και όπως στο στίβο έτσι και σε αυτό, η συμμετοχή σε τελικό ισοδυναμεί με κατάκτηση μεταλλίου.
ΥΓ1. Δεχθήκαμε πολλές και ιδιαίτερα έντονες διαμαρτυρίες από γονείς (κυρίως) αλλά και φίλους της κολύμβησης για τη μη επαρκή κάλυψη της παγκόσμιας γυμνασιάδας όσον αφορά στην κολύμβηση. Αναρωτιόμαστε αν υπήρξαν ανάλογα παράπονα προς την ομοσπονδία. Εμείς τουλάχιστον είχαμε τα αποτελέσματα. Η ΚΟΕ ούτε λέξη.
ΥΓ2. Μία συμβουλή προς κολυμβητές και κολυμβήτριες. Λίγη εξωστρέφεια δε βλάπτει. Οι χορηγοί δεν πληρώνουν (μόνο) για την καλή επίδοση. Είναι κρίμα μετριότατοι αθλητές και αθλήτριες άλλων αθλημάτων ή κάποιοι no name runners(;) να έχουν χορηγούς και εξαιρετικοί κολυμβητές/κολυμβητρίες να στερούνται χορηγών λόγω εσωστρέφειας. Τα ΜΜΕ είναι σύμμαχοι και όχι οι εχθροί.