Connect with us

ΣΤΙΒΟΣ

Η IAAF πήρε θέση

Published

on

Το σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει αναφορικά με τις κατηγορίες περί συστηματικού ντόπινγκ στους κόλπους του ρωσικού αθλητισμού οδήγησε την παγκόσμια ομοσπονδία στίβου να τοποθετηθεί επίσημα με ανακοίνωσή της, επιχειρώντας να κατευνάσει τη σκανδαλολογία που οργιάζει τις τελευταίες μέρες.

του Νίκου Κούδα
[email protected]
follow me @nkoudas

Μετά τον σάλο που ξέσπασε λόγω του χθεσινοβραδινού τηλεοπτικού ρεπορτάζ του γερμανικού σταθμού WRD, η IAAF αποφάσισε να βάλει τα πράγματα στη θέση τους αναφορικά με την αρτιότητα του προγράμματος αντι-ντόπινγκ της ομοσπονδίας. Σύμφωνα με τις κατηγορίες, μία εταιρεία εμπλέκεται στη συγκάλυψη των θετικών ελέγχων της Ρωσίδας μαραθωνοδρόμου Λίλια Σομπούχοβα, με τις φήμες να εμπλέκουν στην τέλεση του αδικήματος της παθητικής δωροδοκίας τον Πάπα Μασάτα Ντίακ, γιο του τωρινού προέδρου της IAAF, Λαμίν Ντίακ.

Η τοποθέτηση της παγκόσμιας ομοσπονδίας στις τελευταίες εξελίξεις ήρθε πριν από λίγο και έχει ως εξής:
«Απαντώντας στις περαιτέρω καταγγελίες που εκτοξεύτηκαν χθες το βράδυ (8) στην εκπομπή Inside sport του γερμανικού τηλεοπτικού δικτύου WRD αναφορικά με την ακεραιότητα του προγράμματος αντι-ντόπινγκ και τις τιμές της ουσίας αιμογλοβίνης στο αίμα κάποιων αθλητών κατά την περίοδο 2006-2009, η IAAF θα ήθελε να επισημάνει τα ακόλουθα:
1. Το αθλητικό βιολογικό διαβατήριο (ABP) εγκαινιάστηκε από την IAAF μόλις το 2009, όταν η WADA δημιούργησε ένα εναρμονισμένο κανονιστικό πλαίσιο, επιτρέποντας τη χρήση αξιόπιστων και συγκρίσιμων τιμών. Αυτό δεν ίσχυε πριν από το 2009 (διαφορετικές συνθήκες συλλογής δειγμάτων, μεταφοράς και εξοπλισμού ανάλυσης…).
2. Τα δείγματα αίματος που συνελέγησαν πριν από το 2009 χρησιμοποιήθηκαν για λόγους στόχευσης, προκειμένου να “πυροδοτήσουν” επαναληπτική δειγματοληψία ούρων για ανίχνευση ερυθροποιητίνης (ΕΡΟ). Αυτή ήταν η πρακτική που ακολουθούσαν λίγες διεθνείς ενώσεις οι οποίες διεξήγαγαν αιματοληπτικούς ελέγχους εκείνη την εποχή (διεθνής ένωση ποδηλασίας, διεθνής ομοσπονδία χιονοδρομιών). Όσα δείγματα ήταν ασυνήθιστα, υποβλήθηκαν δεόντως σε επαναληπτική εξέταση από την IAAF, όπου αυτό ήταν τεχνικώς δυνατό.
3. Κανείς δεν μπορεί να συμπεράνει αν κάποιος αθλητής έκανε χρήση απαγορευμένων ουσιών, βασιζόμενος σε μία και μόνη τιμή αίματος. Άλλωστε η όλη ιδέα πίσω από το αθλητικό βιολογικό διαβατήριο είναι να παρακολουθεί συστηματικά τις διαφοροποιήσεις στο προφίλ ενός αθλητή, το οποίο διαμορφώνεται από πολλαπλές τιμές.
4. Ένα μέλος της επιτροπής ιατρικής και αντι-ντόπινγκ της IAAF δεν μπορεί να γνωρίζει αν έχουν διενεργηθεί ή όχι επαναληπτικές εξετάσεις.
5. Όταν είναι διαθέσιμα, η IAAF έχει χρησιμοποιήσει τα δείγματα αίματος που συνελέγησαν πριν από το 2009 ως “δευτερεύον αποδεικτικό στοιχείο”, προκειμένου να υποστηρίξει την επιβολή μίας αυξημένης ποινής, επιπροσθέτως στο μετά-2009 προφίλ του έτσι ώστε να εδραιώσει τη μακρά προϊστορία ενός αθλητή στη φαρμακοδιέγερση. Παρόλα αυτά, οι συγκεκριμένες τιμές δε διαθέτουν το ίδιο επίπεδο αξιοπιστίας και ισχύος όπως εκείνες μετά το 2009, οι οποίες συνελέχθησαν υπό αυστηρές και απαρέγκλιτες συνθήκες.
6. Τέλος, η IAAF χρησιμοποιεί εδώ και καιρό τα μετά-2009 αιματολογικά δείγματα προκειμένου να διενεργήσει μία συγκριτική μελέτη επιπολασμού, η οποία ακολούθως δημοσιεύτηκε (το 2011). Η έρευνα αυτή επέτρεψε στην IAAF να εντοπίσει τις χώρες εκείνες στις οποίες υπήρχε υψηλός κίνδυνος φαρμακοδιέγερσης, και ακολούθως να προσαρμόσει το πρόγραμμά της ελέγχου αντι-ντόπινγκ αναλόγως.

Αντίγραφο του βίντεο της εκπομπής του δικτύου WRD, μαζί με μετάφραση στην αγγλική, θα αποσταλεί άμεσα στην ανεξάρτητη επιτροπή ηθικής της IAAF, η οποία διερευνά ήδη την υπόθεση. Κάθε πληροφορία που αποδεικνύει παραβίαση των κανονισμών μας περί αντι-ντόπινγκ, θα προστεθεί στην ξεχωριστή έρευνα που έχει ξεκινήσει, αμέσως μετά την εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού ARD».

Απάντηση και για τον Πάπα Μασάτα Ντίακ
Εκτός όμως από το ζήτημα του ντόπινγκ, η IAAF τοποθετήθηκε και για το σημερινό (09.12) δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «The Guardian» που εξαπολύει μία σειρά από σοβαρότατες κατηγορίες κατά του γιου του προέδρου Ντίακ, διευκρινίζοντας τα εξής:

«…Παρότι ο κύριος Ντίακ έχει επιφυλαχθεί για το νόμιμο δικαίωμά του να απαντήσει ατομικά ως ιδιώτης, από τη στιγμή που ο κύριος Ντίακ είναι σύμβουλος της IAAF επί ζητημάτων μάρκετινγκ θα θέλαμε, παρόλα αυτά, να αποσαφηνίσουμε ορισμένα θέματα. Οι ισχυρισμοί στην εφημερίδα σχετίζονται με την υποψηφιότητα της Ντόχα του Κατάρ το 2011, προκειμένου να διοργανώσει το παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου του 2017. Στις 11 Νοεμβρίου 2011, η Ντόχα έχασε τη συγκεκριμένη διαδικασία ψηφοφορίας από την πόλη του Λονδίνου. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν 16-10. Η “The Guardian” αναφέρεται σε emails και έγγραφα τα οποία η IAAF δεν έχει δει, και έτσι αυτά τα έγγραφα και κάθε τυχόν παράπονο θα πρέπει να αποσταλούν στην ανεξάρτητη επιτροπή ηθικής της IAAF, η οποία έχει την πλήρη εξουσία να διερευνήσει και να επιβάλλει ποινές, εφόσον κριθεί απαραίτητο. Η IAAF πιστεύει ακράδαντα ότι η επιτροπή ηθικής αποτελεί την κατάλληλη πλατφόρμα για κάθε παράπονο, και προτρέπει όλα τα μέλη της οικογένειας του στίβου να επικοινωνούν απευθείας με τον συγκεκριμένο φορέα».

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/