Connect with us

EDITORIAL

Η κατηγορία Κ23 στο μικροσκόπιο και σε σχέση με το προπονητικό κέντρο της Θεσσαλονίκης

Published

on

Λαμβάνοντας υπόψη τις 20 καλύτερες επιδόσεις των αθλητών που είχαν δικαίωμα συμμετοχής στο πανελλήνιο Κ23, τα αποτελέσματα του ιδίου πρωταθλήματος και την σύγκριση του ποσοστού των αθλητών, που γυμνάζονται στο προπονητικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, με τα αποτελέσματα του πανελληνίου πρωταθλήματος Α-Γ, προκύπτουν τα παρακάτω στοιχεία.

του Πλούταρχου Σαρασλανίδη
προπονητής στίβου

Με βάση τις 20 καλύτερες επιδόσεις νέων πριν από το πρωτάθλημα διαπιστώνεται ότι στο σύνολο των επιδόσεων οι νέοι και οι νέες έχουν ποσοστό 44,5% και οι αθλητές των μικρότερων αγωνιστικών κατηγοριών (Ε-Ν και Π-Κ) κατέχουν το 55,5%. Ειδικότερα στις νέες τα ποσοστά είναι 40% έναντι 60%. Αυτή η τάση υπάρχει και τα προηγούμενα χρόνια και δείχνει καθαρά ότι πρέπει να ενδιαφερθούμε περοσσότερο για τους αθλητές αυτής της αγωνιστικής κατηγορίας.
Από το σύνολο των αγωνισμάτων (19 Α και Γ) στο πανελλήνιο νέων οι αθλητές των σωματείων της Θεσσαλονίκης που γυμνάζονται στο προπονητικό κέντρο Θεσσαλονίκης, αλλά ανήκουν σε σωματεία εκτός Θεσσαλονίκης, πέτυχαν να καταταγούν στην πρώτη 8αδα:
1η – 3η θέση: 20 αθλητές 35% στο σύνολο των μεταλλίων
4η – 6η θέση: 19 αθλητές 33,3% στο σύνολο των αθλητών
7η – 8η θέση: 3 αθλητές, 8% στο συνόλο των αθλητών

Από τους παραπάνω 20 αθλητές που κατέκτησαν μετάλλιο τα 12 ήταν χρυσά και από αυτά τα 5 τα κατέκτησαν αθλητές που γυμνάζονται στη Θεσσαλονίκη και δεν ανήκουν σε σωματεία της πόλης. Επίσης 2 χρυσά κατέκτησαν αθλητές σωματείων της Θεσσαλονίκης που γυμνάζονται εκτός Θεσσαλονίκης.
Συγκρίνοντας τους ίδιους αθλητές με την απόδοση τους στο πανελλήνιο Α-Γ διαπιστώνουμε ότι κατέκτησαν 11 μετάλλια από τα οποία τα 3 ήταν χρυσά. Μόνο 2 αθλητές κατέκτησαν χρυσό μετάλλιο και στις δύο διοργανώσεις και ένας χρυσό μόνο στο πρωτάθλημα Α-Γ.
Τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν ότι στη Θεσσαλονίκη γυμνάζεται ένα ποιοτικό υλικό που μπορεί να αξιοποιηθεί καλύτερα στο άμεσο μέλλον..
Επιπλέον από το σύνολο των αθλητών, που κατέκτησαν θέση στην πρώτη 8άδα το 63% πέτυχε καλύτερη επίδοση στο πρωτάθλημα των νέων, σε σχέση με το αντίστοιχο Α-Γ. Ειδικά στην ομάδα 4ος – 6ος οι επιδόσεις ήταν καλύτερες στο νέων κατά 70% καταδεικνύοντας την δυσκολία της καλύτερης επίδοσης σε δυσκολότερους αγώνες.
Με άλλα λόγια, πέρα από το προπονητικό φορμάρισμα, η δυνατότητα ευκολότερης διάκρισης ενεργοποιεί ψυχοσωματικά περισσότερο και πιο αποδοτικά τους αθλητές.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr