Connect with us

ΣΤΙΒΟΣ

Η μέρα που ο Φόσμπερι άλλαξε τον παγκόσμιο στίβο (video)

Published

on

O παγκόσμιος αθλητισμός πενθεί την απώλεια του θρυλικού Ντικ Φόσμπερι σε ηλικία 76 ετών, (μία εβδομάδα μετά τα γενέθλια του) όμως η κληρονομιά του θα ζει στους αιώνες…

Ο Αμερικανός δεν υπήρξε ποτέ μεγάλος αθλητής. Ήταν χαρακτηριστικά μέτριος που στο ξεκίνημα της αθλητικής του καριέρας δεν μπορούσε να πηδήξει ούτε… καρέκλα. Ωστόσο έμελλε να είναι αυτός που άλλαξε το στιλ στο άλμα εις ύψους και κατάφερε μέσα σε πέντε χρόνια από μέτριος (προς κακός) αθλητής να γίνει χρυσός Ολυμπιονίκης κυρίως χάρη στο μυαλό του και τις γνώσεις που είχε στη μηχανική. Αυτή ήταν η μία και μοναδική διάκριση του…
Ήταν Απρίλιος του 1963, όταν σε ηλικία 16 ετών άρχισε να κάνει άλματα στο ύψος περνώντας τον πήχη με την πλάτη αντί με «ψαλίδια» ή με το στήθος όπως έκαναν όλοι οι άλτες της εποχής. «Μέχρι εκείνη την ημέρα ο προπονητής μου προσπαθούσε να μου μάθει την τεχνική με τα ‘ψαλίδια’ (περνώντας τον πήχη πρώτα με το ένα πόδι και στη συνέχεια με το δεύτερο) όμως ήμουν πολύ κακός. Ήταν τότε που αποφάσισα να δοκιμάσω να περάσω τον πήχη με την πλάτη και το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό. Μέσα σε μία μέρα βελτίωσα την επίδοση μου 15 εκατοστά» είχε δηλώσει το 2017 στο ντοκιμαντέρ του NBC για τους Ολυμπιακούς του 1968. «Όταν τον είδαμε να πηδάει με το δικό του στιλ τον περάσαμε για τρελό. Είχα δει εκείνη την εποχή πολλά ανορθόδοξα στιλ στο ύψος, κανένα όμως δεν ήταν αποτελεσματικό» θυμάται ο Εντ Κάραδερς που ήταν ο αργυρός Ολυμπιονίκης του ύψους το 1968.
Ο Φόσμπερι τελειοποίησε την τεχνική του, παντρεύοντας την προπόνηση με την μηχανική. Μελέτησε την καμπύλη που δημιουργούσε το σώμα του πάνω από τον πήχη, την ταχυδυναμική και ήταν έτοιμος για την παγκόσμια σκηνή.
Στις 20 Οκτωβρίου 1968 πραγματοποιήθηκε ο τελικός του ύψους στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μεξικό. Μία μέρα νωρίτερα, ο Φόσμπερι (φορώντας παπούτσια χωρίς καρφιά) είχε προκαλέσει πολύ μεγάλη εντύπωση στον προκριματικό με το νέο του στιλ πραγματοιώντας τρία άλματα. Ένα στο 2.03μ το οποίο πέρασε με την πρώτη όπως ακριβώς έκανε και στο 2.09μ και το 2.14μ για να πάρει την πρόκιση στον τελικό. Εκεί όπου με ένα σερί έξι αλμάτων ήταν ο μοναδικός που πέρασε με την πρώτη (κατά σειρά) 2.03 – 2.09 – 2.14 – 2.18 – 2.20 και 2.22μ. Πέρασε με την τρίτη το 2.24μ αφήνοντας δεύτερο τον Κάραδερς στο 2.22μ (το πέρασε με τη δεύτερη) που δεν κατάφερε να περάσει στο 2.24μ.
Ο Φόσμπερι έβαλε στη συνέχεια τον πήχη στο 2.29μ για να κάνει παγκόσμιο ρεκόρ καταρρίπτοντας το 2.28μ του Ρώσου Βαλερί Μπρούμελ. Δεν τα κατάφερε, όμως ο αγώνας του πέρασε στην ιστορία ως σημαντικότερος από κάθε άλλον που καταγράφηκε παγκόσμιο ρεκόρ. «Οι θεατές λάτρευαν το στιλ μου, αλλά οι προπονητές το μισούσαν. Ειδικά όλοι όσοι χρησιμοποιούσαν χρόνια τα ‘ψαλίδια’. Μισούσαν τον τύπο που ήρθε και έφερε τα πάνω κάτω χρησιμοποιώντας κάτι διαφορετικό και να τους κερδίσει».
Μπορεί το 1968 ο Φόσμπερι να μην κατάφερε να κάνει παγκόσμιο ρεκόρ, όμως στην ιστορία του αθλήματος έχουν καταγραφεί 17 παγκόσμια ρεκόρ με το στιλ Φόσμπερι στον ανοιχτό στίβο και 8 στον κλειστό στίβο.

H επαναστατική σκέψη του Φόσμπερι, άνοιξε το δρόμο και σε άλλους πρωτοπόρους που τόλμησαν και σε άλλα αγωνίσματα να δοκιμάσουν νέες τεχνικές με αποτέλεσμα ο στίβος να εξελιχθεί.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/