Connect with us

EDITORIAL

Η πολιτική ηγεσία του αθλητισμού, στοχοποίησε τους Έλληνες αθλητές

Published

on

Στο στόχαστρο της Athletics Integrity Unit της IAAF έχει μπει τις τελευταίες εβδομάδες η Ελλάδα και το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης για τη στοιχοποίηση των Ελλήνων αθλητών και αθλητριών ανήκει στην πολιτική ηγεσία του αθλητισμού.

του Θανάση Νικολάου
[email protected] follow me @ThanNikolaou

Όλα ξεκίνησαν από την αδρανοποίηση του ΕΣΚΑΝ στο κομμάτι των αιφνίδιων ελέγχων εκτός περιόδου αγώνων (κάτι που γινόταν και προ κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για να είμαστε δίκαιοι). Για το 2017 είχαν καταγραφεί τρεις αιφνίδιοι έλεγχοι στο στίβο και κανένας στην κολύμβηση. Ανάλογα είναι τα νούμερα και για το 2018. Για τους Ευρωπαίους, αυτό το μοντέλο είναι το ρωσικό. Το λεγόμενο συστημικό ντόπινγκ (με την υποστήριξη του κράτους). Όταν η πολιτεία κάνει τα στραβά μάτια, είναι το ίδιο με την άμεση υποστήριξη της φαρμακοδιέγερσης, μόνο που της βγαίνει πιο οικονομικά.
Το ΕΣΚΑΝ ανήκει στη σφαίρα του απόλυτου ελέγχου της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. Άλλωστε μέσα στο συμβούλιο είναι τοποθετημένοι οι δύο ειδικοί (νομικοί) σύμβουλοι του Ιούλιου Συναδινού, Γιάννης Καλούδης και Αλέξης Αδαμίδης οι οποίοι έχουν τον πρώτο και τελευταίο λόγο. Ωστόσο το ΕΣΚΑΝ τα τελευταία δύο χρόνια υπολειτουργεί καθώς δεν υπάρχει οικονομική υποστήριξη από το κράτος και αυτό έδωσε το δικαίωμα σε αλλοδαπές υπηρεσιές να ενεργοποιηθούν στην Ελλάδα.
Όλα αυτά και ενώ ο υφυπουργός αθλητισμού μοιράζει εκατομμύρια σε ποδοσφαιρικές ανώνυμες εταιρείες και πριμοδοτεί με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ την επαγγελματική λίγκα του βόλεϊ. Για το ΕΣΚΑΝ; Ψίχουλα.
Η Athletics Integrity Unit που αποτελεί ανεξάρτητη και μη ελεγχόμενη από την IAAF αρχή για την καταπολέμηση όχι μόνο του ντόπινγκ αλλά και της διαφθοράς εντός της παγκόσμιας ομοσπονδίας (έχει θέσει εκτός συμβουλίου μέλη της IAAF), έχει ενεργοποιηθεί τις τελευταίες εβδομάδες στην Ελλάδα και οι κινήσεις της δημιουργούν αρκέτα ερωτηματικά. Όταν ελέγχεται δρομέας 40 ετών που το αποκορύφωμα της αγωνιστικής του περιόδου είναι ο Μαραθώνιος της Αθήνας, τότε είναι ξεκάθαρο πως η AUI δεν ψάχνει να βρει απλά αθλητές που κάνουν χρήση απαγορευμένων ουσιών. Ψάχνει κύκλωμα και αν αυτό «τροφοδοτείται» από την ανοχή της πολιτείας.
Χθες έγινε… φέιγ βολάν στα social media ο έλεγχος με δείγμα ούρων και αίματος, 19χρονου πρωταθλητή μεσαίων αποστάσεων. Και ακόμα δεν έχουμε δει τίποτα. Όσο η πολιτική ηγεσία λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο στο θέμα του ΕΣΚΑΝ, τόσο θα στοχοποιεί τους Έλληνες αθλητές και θα προσφέρει πεδίο να αλλωνίζει η AIU στην Ελλάδα. Το χειρότερο όλων είναι πως μέτριοι αθλητές και… τζογκίστες θα στιγματίσουν και τους πραγματικά καλούς αθλητές που έτσι και αλλιώς λόγω επιτυχιών, κατάταξης και συνεχούς παρουσίας σε διεθνή μίτινγκ ελέγχονται διαρκώς με αιφνίδιες επισκέψεις εκτός αγώνων. Αθλητές και αθλήτριες που αγωνίζονται διαρκώς σε μεγάλους αγώνες δεν τους φοβάσαι. Το πρόβλημα είναι οι… φαντομάδες και τα… πυροτεχνήματα. Αυτοί τους παίρνουν όλους στο λαιμό τους.

ΥΓ1. Έχει περάσει μάλλον στα ψιλά, αλλά στη διαδικασία πρόκρισης της IAAF δεν υπάρχει μόνο η απαίτηση των πέντε αξιολογημένων αγώνων. Υπάρχει και η υποχρέωση των τριών αιφνίδιων ελέγχων εκτός αγώνων. Οπότε κάποιοι να μην πέφτουν από τα σύννεφα…

ΥΓ2. Ότι γίνεται στο στίβο, ισχύει και στην κολύμβηση μόνο που εκεί δεν υπάρχει AIU. Η FINA έχει άλλη πολιτική στο θέμα του ντόπινγκ και δεν πρόκειται να πάρει διαστάσεις το θέμα της απουσίας αιφνιδίων ελέγχων. Πέρσι δεν έγινε κανένας και δεν άνοιξε ρουθούνι. Και πως να ανοίξει άλλωστε όταν η ΚΟΕ είχε επιλέξει να στείλει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο κολυμβήτρια που φέρεται να είχε υποστεί προσωρινή παράλυση από τη μέση και κάτω, δεν μπορούσε να δώσει δείγμα ούρων και πριν μπει στο Ολυμπιακό χωριό η ΕΟΕ την έστειλε πίσω στην Ελλάδα με θετικό δείγμα;

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr