Connect with us

ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

Η World Aquatics αποθεώνει την Ελλάδα και την ΚΟΕ για το παγκόσμιο κύπελλο κολύμβησης

Published

on

Στο Ολυμπιακό κολυμβητήριο της Αθήνας βρέθηκε για το παγκόσμιο κύπελλο ο Γκρεγκ Έγκερτ, βασικός αρθρογράφος της παγκόσμιας ομοσπονδίας, World Aquatics, και με τα λόγια του στο άρθρο του εξυμνεί την Αθήνα, τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και το παγκόσμιο κύπελλο.

απόδοση Ελισάβετ Γρηγοριάδου
[email protected]

Ακολουθεί το κείμενο του Έγκερτ:

Στην καρδιά της Αθήνας, 250 κολυμβητές από 39 έθνη βρέθηκαν ανάμεσα σε μια ταπισερί πολιτισμού και σε μια πόλη που διασχίζει τη γραμμή μεταξύ νεωτερικότητας και αρχαιότητας. Το βλέμμα τους διευρύνθηκε στο θέαμα του ΟΑΚΑ, ενός σύγχρονου θαύματος που αφήνει και τους πιο έμπειρους κολυμβητές να μην βρίσκουν επίθετα για να το περιγράψουν.

Ζερεμί Ντεσπλανσέ (Ελβετία)

«Είναι η πρώτη μου φορά εδώ. Με εμπνέει να αγωνίζομαι σε ένα μέρος όπου αγωνίστηκαν μερικοί από τους μεγαλύτερους κολυμβητές του κόσμου. Σε αυτήν την Ολυμπιακή πισίνα κολύμπησαν εκπληκτικά, κέρδισαν χρυσά μετάλλια και έκαναν παγκόσμια ρεκόρ κατά τη διάρκεια των Αγώνων της Αθήνας το 2004», δήλωσε ο Ελβετός Ζερεμί Ντεσπλανσέ.

Λάνις Πάλιστερ (Αυστραλία)

Η Αυστραλή Λάνι Πάλιστερ επισκέφτηκε επίσης για πρώτη φορά την Αθήνα και μοιράστηκε τα συναισθήματά της: «Πήγα στην Ακρόπολη και στο Ολυμπιακό Στάδιο, τη γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων. Είναι σουρεαλιστικό συναίσθημα και είναι πραγματικά ξεχωριστό να βρισκόμαστε μόνο 288 μέρες από τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι. Τι καλύτερο να ξεκινήσουμε με ένα μίτινγκ στην Αθήνα».

Πριν από 19 χρόνια, οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας έφεραν την Ελλάδα στην κορυφή όσον αφορά τον υγρό στίβο. Το χρυσό μετάλλιο στις συγχρονισμένες καταδύσεις σημείωσε μια ιστορική πρωτιά και σε μια δραματική διαδικασία πέναλτι, οι γυναίκες – πολεμίστριες της υδατοσφαίρισης κέρδισαν το αργυρό μετάλλιο, το εναρκτήριο μετάλλιο της χώρας στο άθλημα αυτό στα χρονικά των σύγχρονων Αγώνων.
Μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, η Ελλάδα έκανε ένα διάλειμμα από την παγκόσμια αθλητική σκηνή. Η αδελφότητα του υγρού στίβου κράτησε την ανάσα της, περιμένοντας μια επανάληψη σε αυτήν ακριβώς την αρένα. Μόνο η πρόσφατη ηγεσία της Ελληνικής Κολυμβητικής Ομοσπονδίας αποφάσισε ότι οι δάφνες είχαν ξεκουραστεί αρκετά.

Πέρυσι, το Super Final της καλλιτεχνικής κολύμβησης κοσμούσε το ΟΑΚΑ, καλλιεργώντας την ανάπτυξη 80 συλλόγων καλλιτεχνικής κολύμβησης σε όλη τη χώρα. Τον Μάιο, διεξήχθη το 35ο μίτινγκ της Ακρόπολις, που ενώνει διεθνείς και Έλληνες κολυμβητές στην εσωτερική του πισίνα. Τον Αύγουστο έγινε μάρτυρας του 3ου παγκόσμιου πρωταθλήματος καλλιτεχνικής κολύμβησης εφήβων – νεανίδων, όπου περισσότεροι από 200 αθλητές από όλο τον κόσμο παρουσίασαν τα ταλέντα τους. Πιο πρόσφατα, το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα μαραθώνιας κολύμβησης εφήβων – νεανίδων έκανε πάταγο στο γραφικό ελληνικό νησί της Κέρκυρας.

Το αποκορύφωμα αυτών των προσπαθειών υλοποιήθηκε με το παγκόσμιο κύπελλο κολύμβησης τον Οκτώβριο του 2023, καθώς 450 αθλητές, περισσότεροι από τους μισούς Έλληνες, μαζί με εκπροσώπους από 38 έθνη, συγκεντρώθηκαν στο ΟΑΚΑ. Πάνω από 3.000, πιθανώς ακόμη και 4.000, θεατές, πολλοί νεαροί κολυμβητές με τις οικογένειές τους, συνέρρευσαν για να παρακολουθήσουν τους αγώνες, όπου έγιναν οκτώ ρεκόρ παγκοσμίου κυπέλλου μέσα σε τρεις ημέρες.

Ο γενικός διευθυντής της WA Μπρεντ Νοβίκι και ο πρόεδρος της ΚΟΕ, Κυριάκος Γιαννόπουλος

Υπό την καθοδήγηση του προέδρου, Κυριάκου Γιαννόπουλου, η ομοσπονδία συγκέντρωσε υποστήριξη από το Υπουργείο Αθλητισμού και την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, ανοίγοντας το δρόμο για μελλοντικές διοργανώσεις. Ο Γιαννόπουλος, που έχει συμμετάσχει τέσσερις φορές σε Ολυμπιακούς Αγώνες, έχει ένα χάλκινο μετάλλιο που κέρδισε στους μεσογειακούς αγώνες του 1991. Η εσωτερική πισίνα των 50 μέτρων, που κατασκευάστηκε ειδικά για αυτούς τους αγώνες, μαρτυρούσε τις πρώτες επιτυχίες του Γιαννόπουλου.
Με περηφάνια, ανέφερε ο Γιαννόπουλος: «Η Ελλάδα έχει φιλοξενήσει 7 διεθνείς διοργανώσεις μόλις τους τελευταίους 12 μήνες». Αν και η φιλοξενία μελλοντικών διοργανώσεων δεν είναι εξασφαλισμένη, η ΕΟΕ εξετάζει σχολαστικά προτάσεις από την ΚΟΕ.

Το ΟΑΚΑ, που ανακαινίστηκε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, εξακολουθεί να στέκεται ως απόδειξη της διαρκούς κληρονομιάς αυτών των Αγώνων. Με 12 πισίνες, τόσο εσωτερικές όσο και εξωτερικές, παραμένει ένας εμβληματικός χώρος ικανός να φιλοξενήσει εκδηλώσεις παγκόσμιας κλάσης.

Ο έφορος της κολύμβησης στην ΚΟΕ, Νίκος Ξυλούρης

Ο Νίκος Ξυλούρης, ο διευθυντής κολύμβησης, ο οποίος ενορχήστρωσε το παγκόσμιο κύπελλο, ήταν μέλος της ιστορικής ομάδας σκυταλοδρομίας 4×200μ ελεύθερο της Ελλάδας το 2004. Αναλογιζόμενος αυτή τη σημαντική περίσταση, δήλωσε: «Δεν θα το ξεχάσω ποτέ. Ήμουν στη γενιά των Ελλήνων κολυμβητών που είχαν την τύχη να κολυμπήσουν σε Ολυμπιακούς Αγώνες μέσα στην έδρα τους. Ήταν μια καταπληκτική εμπειρία, που γίνεται μόνο μια φορά στη ζωή».

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, ένα μνημειώδες γεγονός για την Ελλάδα, συμμετείχαν 10.625 αθλητές από 201 χώρες. Η ισχυρή ελληνική ομάδα των 426 αθλητών ήταν η μεγαλύτερη στην ιστορία των θερινών Αγώνων της χώρας από τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς. Η Ελλάδα κέρδισε 16 μετάλλια το 2004, περισσότερα άλλη φορά στην ιστορία της, εκτός από τα 47 που κέρδισαν το 1896.
Σήμερα, το ΟΑΚΑ συνεχίζει να ευδοκιμεί, λειτουργώντας ως κόμβος για τις δραστηριότητες του υγρού στίβου. Με την κληρονομιά του συνυφασμένη με τους Αγώνες του 2004, ο χώρος αποτελεί σύμβολο της διαρκούς σύνδεσης της Αθήνας με το Ολυμπιακό πνεύμα.

Το παρελθόν ένας πρόλογος, το μέλλον μια ανοιχτή θάλασσα, που γνέφει κολυμβητές, μικρούς και μεγάλους, σε νέους ορίζοντες.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/