Connect with us

ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

Παγκόσμιο κύπελλο Αθήνας: Τα κέρδη της ελληνικής κολύμβησης

Published

on

Η διοργάνωση ενός μεγάλο αγώνα παγκοσμίου επιπέδου, πάντα αφήνει αποτύπωμα στο διοργανωτή που όμως πρέπει να εκμεταλλευτεί το μομέντουμ και να συνεχίσει να εισπράττει κέρδη από μια εξαιρετικά πετυχημένη διοργάνωση. Τέτοια ήταν το παγκόσμιο κύπελλο κολύμβησης που έγινε στο ΟΑΚΑ 13-15 Οκτωβρίου και τα κέρδη που καλείται να διαχειριστεί η Κολυμβητική Ομοσπονδία Ελλάδας, είναι σημαντικά για την ανάπτυξη του αθλήματος στην Ελλάδα.

της Ελισάβετ Γρηγοριάδου
[email protected]

Η εικόνα στις κερκίδες του ΟΑΚΑ και κυρίως η παρουσία εκατοντάδων παιδιών

Έχει ειπωθεί πολλές φορές ότι ο αθλητισμός φέρνει τον κόσμο πιο κοντά. Αυτό έγινε και το τριήμερο του παγκοσμίου κυπέλλου. Εκατοντάδες οικογένειες παραβρέθηκαν στο ΟΑΚΑ και τα παιδιά πλημμύρισαν τις κερκίδες του κλειστού Ολυμπιακού κολυμβητηρίου για να παρακολουθήσουν από κοντά τους αγαπημένους του κολυμβητές και κολυμβήτριες, να πάρουν έμπνευση, να τραβήξουν φωτογραφίες και να πάρουν αυτόγραφα. Οι αναμνήσεις αυτές θα βάλουν βαθύτερα στην ζωή τους την κολύμβηση και τον αθλητισμό και του δίνουν επιπλέον κίνητρο να κυνηγήσουν τα όνειρά τους.

Το κέρδος σε τεχνογνωσία των νέων στελεχών της ΚΟΕ που έδειξαν ότι μπορούν να διοργανώσουν ακόμα μεγαλύτερο event

Η τελευταία φορά που έγινε μια σημαντική διοργάνωση στο κολυμβητήριο του ΟΑΚΑ ήταν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Σχεδόν δύο δεκαετίες αργότερα πολλά έχουν αλλάξει στον τρόπο διοργάνωσης τέτοιων event αφού η τεχνολογία εξελίσσεται και νέες καινοτομίες κάνουν τον γύρο του κόσμου. Επίσης, η ΚΟΕ έχει ανανεωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό μετά την αλλαγή της διοίκησης. Τα νέα στελέχη της ομοσπονδίας εργάστηκαν σκληρά για έπιασαν τα πρότυπα των υπόλοιπων χωρών που έχουν διοργανώσει παγκόσμιο κύπελλα και η εικόνα που έμεινε στην World Aquatics ήταν πέρα από κάθε προσδοκία. Το know how και στην κολύμβηση (για υδατοσδφαίριση, καλλιτεχνική και μαραθώνια δεν το συζητάμε) είναι πλέον μέρος του βιογραφικού των στελεχών της ΚΟΕ.

Η συμμετοχή δεκάδων νέων κολυμβητών και κολυμβητριών που είχαν την ευκαιρία όχι μόνο να αγωνιστούν κόντρα σε παγκόσμιους σταρ, αλλά και να προπονηθούν μαζί τους

Περισσότερο ωφελημένη από την διοργάνωση ήταν η νέα γενιά Ελλήνων κολυμβητών και κολυμβητριών. Ονόματα όπως ο Απόστολος Χρήστου, η Άννα Ντουντουνάκη, ο Κριστιάν Γκολομέεβ και η Μαρίλεια Δρασίδου, έχουν εμπειρία από μεγάλες διοργανώσεις, αλλά οι νεότεροι δεν είχαν ακόμα αυτήν την ευκαιρία. Στο παγκόσμιο κύπελλο της Αθήνας κολύμπησαν δίπλα στα μεγαλύτερα αστέρια του αθλήματος και κυρίως ότι έγινε πίσω από τις κάμερες θα τους φανεί χρήσιμο για την συνέχεια. Παρακολούθησαν τον τρόπο με τον οποίο προετοιμάζονται πριν από μία κούρσα, ζήτησαν συμβουλές και αυτή η εμπειρία θα τους συνοδεύει μέχρι την επόμενη ανανεώνοντας το κίνητρο για πρωταθλητισμό. Αυτό το αποτύπωμα είναι και το σημαντικότερο που άφησε αυτή η διοργάνωση στην ελληνική κολύμβηση.

Η στήριξη του κοινού στους Έλληνες

Αν τύχαινε κάποιος ή κάποια να μην έχει στραμμένο του το βλέμμα στην πισίνα την στιγμή που ανακοινώνονταν οι κολυμβητές αλλά σίγουρα καταλάβαινε πότε έβγαινε στον αγωνιστικό χώρο ένας Έλληνας. Οι φωνές δυνατές και τα χειροκροτήματα δεν σταματούσαν για να εμψυχώσουν την κρίσιμη ώρα πριν τον τελικό. Όσες φορές και να έχουν αγωνιστεί σε μεγάλες διοργανώσεις αυτό το κλίμα δεν το έχουν ξαναζήσει οι Έλληνες κολυμβητές και κολυμβήτριες και δεν συγκρίνεται με καμία εγχώρια διοργάνωση όπου αγωνίζονται κόντρα στους συναθλητές τους. Περισσότεροι από 10.000 Έλληνες φίλαθλοι βρέθηκαν το τριήμερο στις κερκίδες του ΟΑΚΑ και είναι σίγουρο πως δεν ήταν όλοι τους λάτρεις της κολύμβησης. Πλέον όμως έχουν γίνει. Σαν τον φίλο μας τον Γιάννη Χαρούλη που μας επισκέφτηκε την Κυριακή για έναν καφέ και τελικά έμεινε να παρακολουθήσει όλο το πρόγραμμα των αγώνων…

Πίτι, Τσεκόν, Σέστρεμ, Χρήστου, Μάρκος και πολλοί ακόμα θα φέρουν κόσμο στα κολυμβητήρια και έδωσαν κίνητρο στα μικρά παιδιά να συνεχίσουν στον πρωταθλητισμό

Σε μία χώρα όπου ο πρωταθλητισμός δεν είναι απλή υπόθεση και χρειάζεται μεγάλη στήριξη κυρίως από τις οικογένειες των αθλητών, το παγκόσμιο κύπελλο έδωσε κίνητρο σε όσους κάνουν πρωταθλητισμό να συνεχίσουν και σε όσους δεν κάνουν να ξεκινήσουν. Είναι τυχεροί όσοι συμμετείχαν στην διοργάνωση του ΟΑΚΑ γιατί ίσως δεν θα είχαν ποτέ την ευκαιρία να κολυμπήσουν σε Ολυμπιονίκες και παγκόσμιους πρωταθλητές. Και αυτοί με την σειρά τους έχουν να πουν την δική τους ιστορία διότι δεν ήταν όλα εύκολα στην καριέρα τους αλλά χρειάστηκαν να ξεπεράσουν εμπόδια και να κάνουν θυσίες για να φτάσουν εδώ που είναι σήμερα. Το ταξίδι τους είναι και αυτό ένα κίνητρο για τους νεότερους.

Με καθυστέρηση πολλών ετών, επιτέλους η κληρονομιά των Ολυμπιακών Αγώνων, τουλάχιστον στα κολυμβητήρια εμφανίζεται

Το Ολυμπιακό συγκρότημα της κολύμβησης, έχει αρχίσει και τα βγάζει τα… λεφτά του. Από το 2019 που άλλαξε η διοίκηση του ΟΑΚΑ και από τη στιγμή που ανέλαβε γενικός διευθυντής ο Κωνσταντίνος Χαλιορής, τα κολυμβητήρια του ΟΑΚΑ έγιναν καινούργια και πλέον μπορούν φιλοξενήσουν, εκτός από χιλιάδες αθλητές και αθλούμενους, διοργανώσεις παγκοσμίου επιπέδου. Αν ο πρώην πρόεδρος της ΚΟΕ δεν είχε επιμείνει στα σχέδια του κλειστού κολυμβητηρίου, η πισίνα θα είχε 10 διαδρομές (αντί για 8 που έχει τώρα) και θα μπορούσε να διοργανώσει τα πάντα. Δυστυχώς όμως τότε εισακούστηκε ο τότε πρόεδρος της ΚΟΕ και το κλειστό κολυμβητήριο του ΟΑΚΑ δεν μπορεί να φιλοξενήσει παγκόσμιο και ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Στο παγκόσμιο κύπελλο όμως, αυτό δεν παίζει ρόλο και όλες οι ξένες αποστολές και κολυμβητές μόνο καλά λόγια είχαν να πουν.
Πολλοί από αυτούς παρακολούθησαν τους Αγώνες του 2004 από την τηλεόραση του σπιτιού τους και έχουν χαραγμένες αναμνήσεις. Οι Νοτιοαφρικανοί έχουν να θυμούνται το εκπληκτικό χρυσό μετάλλιο της σκυταλοδρομίας 4Χ100μ ελεύθερο των ανδρών και μάλιστα με νέο παγκόσμιο ρεκόρ απέναντι στις ομάδες των ΗΠΑ, Αυστραλία και της δυνατής Ολλανδίας. Οι Αμερικανοί θυμούνται τον Μάικλ Φελπς να σαρώνει για πρώτη φορά τα μετάλλια στους Ολυμπιακούς, κερδίζοντας στο σύνολο 6 χρυσά και 2 χάλκινα, ενώ οι Αυστραλοί πανηγύρισαν 7 χρυσά με κολυμβητές όπως ο Ίαν Θορπ, ο Γκραντ Χάκετ, η Τζόντι Χένρι και η Πέτρια Τόμας.

Οι 5αστερες υπηρεσίες της ΚΟΕ

Με το παγκόσμιο κύπελλο δεν έμειναν μόνο ευχαριστημένοι οι κολυμβητές και οι κολυμβήτριες, οι προπονητές και το κοινό που το παρακολούθησε. Η παγκόσμια ομοσπονδία, World Aquatics, εμπιστεύτηκε το μίτινγκ σε μία χώρα που είχε να φιλοξενήσει κάτι ανάλογο από το 2004, όμως δεν μετάνιωσε για την επιλογή. Το ακριβώς αντίθετο. Εντυπωσιάστηκε και μοιράστηκε λόγια με ολόκληρο τον κόσμο, τα οποία επαίνεσαν τα στελέχη της ΚΟΕ για την σκληρή δουλειά και την αφοσίωση τους. Οι premium υπηρεσίες στον αθλητισμό, χαρακτηρίζονται 5αστερες και συνήθως τις απολαμβάνουν οι «αθάνατοι» της ΔΟΕ στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Και οι καλεσμένοι της ΚΟΕ στους αγώνες της.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/