Connect with us

ΚΑΤΑΣΚΟΠΟΣ

Η υπερήφανη Ελλάδα του 2004

Published

on

Καλησπέρα και καλή χρονιά! Έστω και καθυστερημένα! Όπως, όμως, μάθαμε από παιδιά «κάλλιο αργά, παρά ποτέ». Το τρομερό είναι ότι σκόπευα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς να προαναγγέλλω την αναχώρησή μου για την Αρσινόη, με στόχο να γίνω αγρότης.

αποκαλύπτει ο Κατάσκοπος
[email protected]

Σας περιέγραψα και ανάμεσα στις γιορτές αυτή τη θλίψη που αγκαλιάζει πολλούς αυτές τις μέρες. Κυρίως τους ευάλωτους. Δεν θυμάμαι να έχω αισθανθεί ευάλωτος στη ζωή μου, αλλά αποδεικνύεται έμπρακτα ότι «ποτέ μη λες ποτέ». Τα αφήνω, όμως, αυτά και έρχομαι στο σήμερα.

  • Πραγματικά, αισθάνθηκα υπερηφάνεια με όσα διάβασα στην εφημερίδα «Τα Νέα Σαββατοκύριακο». Γύρισα τον διακόπτη και αισθάνθηκα 20 χρόνια νεότερος. Γύρισα σε εκείνη τη μαγική βραδιά, μία από τις πολλές που ακολούθησαν.

Αναφέρομαι στη 13η Αυγούστου του 2004. Εκείνη την Παρασκευή που έμεινε αξέχαστη και καθώς έφευγε προς τις σελίδες της Ιστορίας, για να αντικατασταθεί από το Σάββατο, με βρήκε να κάνω βόλτες ανάμεσα στο ΟΑΚΑ και στο κέντρο Τύπου. Ένα ατελείωτο πέρα – δώθε, με την καρδιά πλημμυρισμένη συναισθήματα. Όχι, δεν παριστάνω τον ποιητή. Απλά, διάβασα όσα δήλωσε η Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ και γέμισα από μνήμες. Αλλά και με ένα αίσθημα δικαίωσης. Διότι θεωρώ ότι είμαι από τους λίγους που επιμένουν από την πρώτη στιγμή ότι η Ελλάδα των Ολυμπιακών Αγώνων πρόσφερε τεράστια οφέλη στη χώρα μας, στην καθημερινότητά μας, στην ψυχική μας κατάσταση. 

Η αποθέωση των Γάλλων

Η Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ ανήκει, κατά την ταπεινή άποψή μου, στους 4-5 Έλληνες που εξακολουθούν και κρατούν ψηλά την ελληνική σημαία και δοξάζουν την πατρίδα μας. Υπήρχαν και άλλοι, όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Βασίλης Βασιλικός. Αλλά δυστυχώς για εμάς, αυτοί οι φάροι της γνώσης, του πολιτισμού, του πνεύματος, ολοένα και μειώνονται. Όσοι, όμως, βρίσκονται ανάμεσά μας, καταφέρνουν να μάς θυμίζουν τι μπορεί να καταφέρει η Ελλάδα κάτω από τη σωστή καθοδήγηση. Να πετύχει ένα θαύμα. Να μεταφέρει ηλεκτρισμό σε κάθε γωνιά του πλανήτη, μέσα από ένα γεγονός.

«Η γαλλική τηλεόραση μίλησε μόνο τρεις φορές καλά για την Ελλάδα. Η μία απ’ αυτές ήταν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Μίλαγαν όλοι για την τελετή έναρξης και την τελετή λήξης», δήλωσε η Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ. 

Οι δύο τελετές που σηματοδότησαν την επανεκκίνηση των Ολυμπιακών Αγώνων. Οι δύο τελετές που δίδαξαν Ιστορία και έδειξαν σε όλη την ανθρωπότητα, από πού άρχισε η μεταλαμπάδευση του πολιτισμού και του ολυμπιακού ιδεώδους. 

Όταν υπάρχει ο σωστός άνθρωπος

«Έχω έναν ανιψιό, ο οποίος δούλευε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και μου έλεγε ότι πήγαν όλα τέλεια και ότι κανείς δεν το περίμενε. Ήταν και φίλοι μου καλεσμένοι εδώ και μου έλεγαν το ίδιο ακριβώς πράγμα», πρόσθεσε στα «Νέα Σαββατοκύριακο» η Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ. Ναι, πήγαν όλα τέλεια, διότι υπήρχε ο σωστός άνθρωπος στην κορυφή πυραμίδας. Δεν με αφορά ποια άποψη έχει ο καθένας για τη Γιάννα Αγγελοπούλου, αλλά το έχω γράψει και θα συνεχίσω να το γράφω.

  • Η Γιάννα απέδειξε σε όλο τον πλανήτη ότι οι Έλληνες μπορούν. Αρκεί να έχουν κάποιον να τους εμπνεύσει. Κι εκείνη το έπραξε. Αρχικά, με τη διεκδίκηση των Ολυμπιακών Αγώνων. Τα κατάφερε και τους έφερε στην Ελλάδα. Έπειτα, με τον αγώνα δρόμου που έκανε, μιας και οι πολιτικοί φωστήρες της εποχής ήθελαν να κάνουν παιχνίδια με το κορυφαίο γεγονός. Η Γιάννα επέστρεψε μετά από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίνδεϊ και επιβεβαίωσε ότι οι Έλληνες μπορούν. Αρκεί να υπάρχει πλάνο και κάποιος που θα τους δείχνει ότι δουλεύει το ίδιο με εκείνους, αν όχι περισσότερο. 

Τι θυμάμαι τώρα!.. Κι, όμως, ευχαριστώ και την Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ που με γέμισε νοσταλγία, συγκίνηση και υπερηφάνεια, για όσα πέτυχε η Ελλάδα μας προς από 20 χρόνια με τη Γιάννα Αγγελοπούλου στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας.

Χρόνια πολλά!

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/