Connect with us

EDITORIAL

Η υποκρισία όλων για τους ΑμεΑ αθλητές και αθλητρίες

Published

on

Η συμπεριφορά του ΣΕΓΑΣ απέναντι στους αθλητές και τις αθλήτριες ΑμεΑ που θέλουν να αγωνιστούν στο Μαραθώνιο της Αθήνας, ανέδειξε για άλλη μια φορά την υποκρισία της ελληνικής κοινωνίας και το ρατσισμό που υφίστανται συνάνθρωποι μας εν έτη 2022.

του – Θανάση Νικολάου
[email protected]

Καταρχάς ο χαρακτηρισμός είναι ΑμεΑ και όχι ΑμΕΑ και το ακρωνύμιο αντιστοιχεί στο Άτομο με Αναπηρία και όχι Άτομο με Ειδικές Ανάγκες. Ειδικές ανάγκες έχουμε όλοι μας και δε χρειάζεται να είμαστε καθηλωμένοι σε ένα αμαξίδιο, να έχουμε μειωμένη ορατότητα ή ακοή.
Ξεκάθαρο είναι επίσης και το γεγονός πως οι ΑμεΑ αθλητές δεν είναι ευπρόσδεκτοι στο Μαραθώνιο (και όχι μόνο). Η αιτιολόγηση του ΣΕΓΑΣ πως υπάρχουν θέματα ασφαλείας με τη συμμετοχή τους, είναι παραδοχή ανικανότητας, αν όντως πιστεύουν ότι το πρόβλημα είναι η ασφάλεια. Είτε ξεκινήσει ένας δρομέας από το Μαραθώνα για την Αθήνα, είτε μια νταλίκα τριαξονική, ο ίδιος δρόμος θα μείνει αποκλεισμένος για την ίδια χρονική περίοδο με τα ίδια μέτρα ασφαλείας. Αν υπάρχει έστω και ένας που βάζει την υπογραφή του πως δεν είναι ασφαλές για τροχήλατο να συμμετάσχει στο Μαραθώνιο, είναι απλά ανίκανος.
Σε όλο τον πλανήτη γίνονται μαραθώνιοι με τη συμμετοχή τροχήλατων. Εκκινούν 10 λεπτά νωρίτερα από τους δρομείς και τερματίζουν μισή ώρα νωρίτερα από τον ταχύτερο δρομέα ακόμα και αν αυτός είναι ο Έλιουντ Κιπτσόγκε. Κανείς διοργανωτής δεν είναι ανόητος να τους βάλει να αγωνιστούν με τη μάζα των δρομέων.
Επίσης, ειπώθηκε ότι η διαδρομή είναι δύσκολη για τροχήλατα. Σωστά, όμως η διαδρομή είναι δύσκολη για όλους, όχι μόνο για τα τροχήλατα. Η διαφορά είναι πως ο ΑμεΑ αθλητής ή αθλήτρια έχει διανύσει ήδη το πιο δύσκολο κομμάτι που είναι να βγει από το σπίτι του και να φτάσει μέχρι την εκκίνηση του Μαραθώνα. Με ελάχιστες ράμπες (οι περισσότερες αποκλεισμένες από παρκαρισμένα αυτοκίνητα) και δύσκολη προσβασιμότητα στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Η θέση του ΣΕΓΑΣ με την οποίο συμπορεύτηκε και η πρόεδρος της ΕΟΑΜ ΑμεΑ Ιωάννα Καρυοφύλλη είναι απαράδεκτη απέναντι στους ΑμεΑ.

Δυστυχώς στην Ελλάδα οι ΑμεΑ παίζουν το ρόλο της γλάστρας. Τους έχουμε μόνο για το φαίνεσθαι γιατί κάνει καλό στην… εικόνα μας. Τους βάζουμε σε όλες τις φωτογραφίες, τους έχουμε σε εκδηλώσεις και τέλος. Πόσοι έχουν προσλάβει ΑμεΑ; Πόσοι ΑμεΑ βρίσκονται σε επιτελικές θέσεις;
Να επαναλάβουμε το αιώνιο (κυριολεκτικά) κλισέ πως ένας ΑμεΑ με πρόβλημα στην ακοή έγραψε θείες μελωδίες (Μπετόβεν);

Η εταιρεία παραγωγής AN Sports and Media, σε συνεργασία με την Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή, έχει καταθέσει πρόταση για τη συνέχεια της εκπομπής Team Hellas, αυτή τη φορά για την Παραολυμπιακή ομάδα που θα αγωνιστεί στους Αγώνες του Παρισιού του 2024. Αυτή η πρόταση απορρίφθηκε από ένα κανάλι (δεν είναι ώρα να κατονομαστεί) με την εξήγηση ότι δεν είναι μέρος του σχεδιασμού! Δε θέλουν δηλαδή εκπομπή για αθλητές ΑμεΑ που θα αγωνιστούν στους Παραολυμπιακούς!
Περισσότερες λεπτομέρειες για το θέμα προσεχώς…

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/