Connect with us

ΣΤΙΒΟΣ

Κόου: «Υποστηρίζω τους αθλητές που θέλουν να γονατίσουν»

Published

on

Με βάση κανόνα της ΔΟΕ οι αθλητές πρέπει να αφήσουν εκτός Ολυμπιακών Αγώνων την έκφραση απόψεων (πολιτικών, θρησκευτικών, ηθικών) για την αρμονική διεξαγωγή τους. Ο πρόεδρος της WA έχει άλλη άποψη.

της Σωτηρίας Στασινού

Ο Σεμπάστιαν Κόου μίλησε στην Reuters,για την άποψη που έχει όσον αφορά τον κανόνα 50 της ΔΟΕ. Ο κανόνας αυτός δηλώνει ότι καθώς ο στόχος του αθλητισμού είναι η πραγματοποίηση όσο το δυνατόν καλύτερων επιδόσεων, η επίδειξη προσωπικών απόψεων θα πρέπει να αποφευχθούν για να μην υπάρξουν προβλήματα κατά την διάρκεια των Αγώνων. Χώροι όπως το Ολυμπιακό χωριό, τα στάδια αγώνων και το βάθρο πρέπει να παραμείνουν ουδέτερα από πολιτικές θρησκευτικές ή ηθικές διαδηλώσεις. Ο Κόου όμως, πρόεδρος της WA  υπερασπίστηκε τους αθλητές λέγοντας : «Είμαι πολύ ξεκάθαρος με αυτό. Εάν ένας αθλητής θέλει να γονατίσει στο βάθρο, τότε εγώ το υποστηρίζω. Οι αθλητές είναι μέρος του κόσμου και θέλουν να αντικατοπτρίσουν τον κόσμο στον οποίο ζουν». Να σημειώσουμε ότι λόγω του κινήματος Black Lives Matter στην Αμερική (και όχι μόνο) έχουν ληφθεί πολλά μηνύματα για τροποποίηση του συγκεκριμένου κανόνα.

Από πλευρά προσωπικής άποψης, ζούμε σε μία πολύ περίπλοκη εποχή. Η κοινωνία  μας απειλείται από πολλά, και σίγουρα αυτή τη στιγμή η δουλειά και η θέση της ΔΟΕ  είναι ιδιαίτερα δύσκολη και λεπτή. 

Ας θυμηθούμε όμως αυτό το γεγονός: Ολυμπιακοί Αγώνες 1968. Οι Πίτερ Νόρμαν, Τόμι Σμίθ και Τζόν Κάρλος βρίσκονται στο βάθρο. Στη πρώτη και δεύτερη θέση οι Αφρο-αμερικάνοι σηκώνουν τη γροθιά τους στον αέρα και ο Πίτερ Νόρμαν στη τρίτη θέση του βάθρου στέκεται λέγοντάς τους «Θα σταθώ δίπλα σας». Το αποτέλεσμα ήταν αποβολή από τους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες για τον Νόρμαν και οριστικός αποκλεισμός από το άθλημα για τους Τόμι Σμιθ και Τζον Κάρλος. Σήμερα όμως οι αθλητές έχουν πολύ μεγαλύτερη επιρροή και δύναμη στην κοινωνία από ότι τότε. Μπορούν πιο εύκολα με τις πράξεις τους να αλλάξουν τον κόσμο. 

Μήπως, λοιπόν, τώρα είναι η στιγμή που η ελευθερία στην έκφραση απόψεων (πάντα μέχρι τα όρια της ελευθερίας του άλλου), ακόμα και στους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι απαραίτητη, εάν όχι αναγκαία; 

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/