Connect with us

ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

Και τώρα τι για τη Λεντέκι;

Published

on

Αφησε τις σπουδές της (για την ακρίβεια δεν τις ξεκίνησε καν) προκειμένου να αφοσιωθεί στην Ολυμπιακή της προετοιμασία. Αφού θριάμβευσε για ακόμη μία φορά στο Ρίο, η Κέιτι Λεντέκι θα ετοιμαστεί για το πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και τις νέες κολυμβητικές προκλήσεις.

του Στέφανου Σουλιώτη
[email protected]

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες η Κέιτι Λεντέκι εκπλήρωσε όλες τις φιλοδοξίες της τουλάχιστον για αυτή την τετραετία. Με το χρυσό μετάλλιο που κατέκτησε στα 800μ. ελεύθερο έφτασε τα τέσσερα στο Ρίο και έγινε μόλις η τρίτη Αμερικανίδα κολυμβήτρια που μετράει τόσα μετάλλια σε μία διοργάνωση Αγώνων. Όταν αναχωρήσει από το Ρίο θα επιστρέψει στο Μέριλαντ αλλά δε θα μείνει για πολύ. Η 19χρονη έχει ήδη γραφτεί στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, καθυστέρησε όμως την έναρξη των σπουδών της γιατί ήθελε να αφοσιωθεί στην προετοιμασία της για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αναγκαστικά από τον Σεπτέμβριο θα αφήσει τον προπονητή που την οδήγησε στις επιτυχίες τα τρία τελευταία χρόνια.
Υπό τις οδηγίες του Μπρους Γκέμελ η Λεντέκι κατέκτησε εννέα μετάλλια σε παγκόσμια πρωταθλήματα, πέντε σε πανειρηνικούς αγώνες και έξι σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Το αξιοσημείωτο είναι πως από όλα αυτά μόνο ένα είναι ασημένιο. Τα υπόλοιπα 19 είναι χρυσά. Στο Στάνφροντ θα βρει τον Γρεγκ Μίχαν που προπονεί ήδη την Σιμόν Μάνουελ και μέχρι προσφάτως την Μάγια Ντιράντο οι οποίες κατέκτησαν και εκείνες χρυσό στο Ρίο. «Γνωρίζω πως στο πανεπιστήμιο θα θέσουμε κάποιους ομαδικούς στόχους για του χρόνου που είναι πιο σημαντικοί από τους ατομικούς», είπε η Λεντέκι σχετικά με το μέλλον της.
Το 2013 η ίδια και ο προπονητής της είχαν τρία πράγματα στο μυαλό τους μέχρι το Ρίο: να κολυμπήσει μέσα σε 3:56 τα 400μ. ελεύθερο, σε 8:05 τα 800μ. ελεύθερο και απλά να είναι η πρώτη που θα ακουμπήσει τον τοίχο στους Ολυμπιακούς στο 200άρι. Τρία χρόνια μετά η αποστολή εξετελέσθη. Τώρα πλέον η Λεντέκι θα γνωρίσει έναν άλλον κόσμο κολυμπώντας στο κολεγιακό πρωτάθλημα, εκεί όπου τα μίτινγκ δεν πραγματοποιούνται σε πισίνες 50 μέτρων αλλά 25 γιάρδων. Ωστόσο μέχρι το Τόκιο το 2020 η Αμερικανίδα έχει ακόμα πολλές προκλήσεις ώστε να μη χαλαρώνει και να ξεπερνάει τον εαυτό της. Έχοντας καταρρίψει στο Ρίο το παγκόσμιο ρεκόρ σε 400μ. και 800μ. μπορεί να εστιάσει στο 200άρι. Το ατομικό της ρεκόρ είναι πλέον 1:53.73, το αμερικανικό 1:53.61 και το παγκόσμιο 1:52.98. Ακόμα και το 100άρι θα μπορούσε να βελτιώσει. Στα trials της χώρας της μπορεί να κατέλαβε την έβδομη θέση αλλά ο χρόνος 52.64 που έκανε στη σκυτάλη 4×100μ. στο Ρίο ήταν ο έβδομος μεταξύ όλων των αθλητριών που κολύμπησαν στον προκριματικό και τον τελικό. «Μπορεί να είναι πολύ καλή στα 400μ. μεικτή ή στα 200μ. πεταλούδα», ανέφερε επίσης ο Ντέιβιντ Μαρς, ένας εκ των επικεφαλής προπονητών των ΗΠΑ. Η άποψη του Γκέμελ πάντως είναι πως η Λεντέκι ποτέ δεν πήρε στα σοβαρά το αγώνισμα της μεικτής αν και έριξε 22 δευτερόλεπτα το ατομικό της ρεκόρ μέσα σε τρεις εβδομάδες. Ωστόσο παρ’όλο που δεν πολυκολυμπάει στο συγκεκριμένο αγώνισμα, ο χρόνος της 19χρονης είναι μέσα στην δεκάδα των ΗΠΑ φέτος.
Στο Αγώνες του Ρίο η Λεντέκι επανέλαβε ένα επίτευγμα που έγινε το 1968 από την Ντέμπι Μέιερ. Είναι μόλις οι δύο Αμερικανίδες που έχουν νικήσει σε 200μ., 400μ. και 800μ. ελεύθερο σε μία διοργάνωση Αγώνων. Λίγο πριν το Ρίο η Μέιερ και η μητέρα της Λεντέκι είχαν μία επικοινωνία, με την πρώτη να της στέλνει σε βίντεο ένα μήνυμα για καλή επιτυχία στην κόρη της. «Προσπαθώ να μην σκέφτομαι και πολύ την προϊστορία αλλά το να πετυχαίνεις κάτι που το έχει καταφέρει η Μέιερ είναι απίστευτο», ανέφερε η Αμερικανίδα. Η Λεντέκι συμμετείχε για πρώτη φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες το 2012 σε ηλικία 15 ετών και ήταν το νεαρότερο μέλος της Ολυμπιακής αποστολής των ΗΠΑ. Μάλιστα κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο 800άρι. Την Παρασκευή το βράδυ η κούρσα της πραγματοποιήθηκε λίγα λεπτά πριν τον νικηφόρο τελικό των 50μ. ελεύθερο του 35χρονου Άντονι Έρβιν. Η Λεντέκι δε γινόταν να μην το σχολιάσει: «Είναι σαν να κερδίζω εγώ χρυσό μετάλλιο το 2028. Είναι τρελό μόνο και μόνο που το σκέφτομαι!», είπε η Αμερικανίδα και κατέληξε: «Θα είμαι ευτυχισμένη αν μπορώ να κολυμπάω μέχρι τότε!».

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/