Connect with us

ΤΖΟΥΝΤΟ

Καταγγελία γονέων προς τον Αυγενάκη για το πανελλήνιο τζούντο εφήβων/νεανίδων

Published

on

Σε καταγγελία προς τον υφυπουργό αθλητισμού αλλά και τον ΓΓΑ προχώρησαν γονείς αθλητών και αθλητριών τζούντο με αφορμή τη διεξαγωγή του πανελλήνιου πρωταθλήματος τζούντο της κατηγορίας εφήβων – νεανίδων,

Στην καταγγελία τους, οι γονείς αναφέρουν την αιφνίδια προκήρυξη του πανελλήνιου πρωταθλήματος εν μέσω έξαρσης της πανδημίας όπως αναφέρουν, δίχως μάλιστα να δώσουν το απαραίτητο χρονικό διάστημα προετοιμασίας στους τζουντόκα καθώς η συγκεκριμένη διοργάνωση συνήθως διεξάγεται ένα μήνα αργότερα.
Ακολουθεί η καταγγελία προς τον υφυπουργό την οποία έλαβε στις 14 Ιανουαρίου και οι αγώνες πραγματοποιήθηκαν αυτό το Σαββατοκύριακο.

«Επιστολή Διαμαρτυρίας-Αίτηση

Οι υπογεγραμμένοι γονείς αθλητών-αθλητριών που πρόκειται να μετάσχουν στο επικείμενο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Τζούντο Εφήβων-Νεανίδων την 22 και 23 Ιανουαρίου 2022 δηλώνουν τα ακόλουθα:

Τη Δευτέρα 10-1-2022 το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας αποφάσισε, αιφνιδιαστικά, τη διεξαγωγή του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Εφήβων-Νεανίδων για τις 22 και 23 Ιανουαρίου 2022. Η απόφαση αυτή, που μάλιστα δημοσιοποιήθηκε την 11-1-2022 στην ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας, είναι εντελώς εσφαλμένη, ιδιαιτέρως βιαστική, επιπόλαιη, αλλά και αδικαιολόγητη για τους κατωτέρω λόγους:

1. Κατά τα προηγούμενα τουλάχιστον 5 χρόνια οι αγώνες αυτοί διεξάγονταν από τα τέλη Φεβρουαρίου έως τα τέλη Μαρτίου. Κατά συνέπεια ως προς το σημείο αυτό υπάρχει έντονος αιφνιδιασμός των αθλητών και προπονητών, δεδομένου ότι δεν είναι δυνατόν να προκηρύσσονται οι πιο σημαντικοί αγώνες της χρονιάς, που έχουν και μοριοδότηση στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, μόλις δέκα (10) κατ’ ουσίαν ημέρες πριν τη διεξαγωγή τους.

2. Η εν λόγω αιφνιδιαστική απόφαση, σε αντίθεση με το χρόνο που είθισται να διεξάγεται η διοργάνωση αυτή (και μάλιστα η διεξαγωγή του Πανελληνίου Πρωταθλήματος λίγο μετά την ανάπαυλα Χριστουγέννων-Πρωτοχρονιάς, που για όλους-παγκοσμίως- αποτελεί περίοδο μειωμένης σχολικής και αθλητικής δραστηριότητας), αφήνει υπόνοιες για τυχόν σκοπιμότητες περί της εσπευσμένης λήψης της, διότι, στο αγωνιστικό καλεντάρι που δημοσίευσε στην ιστοσελίδα της η Ομοσπονδία (και τούτο μετά την προκήρυξη του Πανελληνίου Πρωταθλήματος!), η πρώτη επίσημη αγωνιστική υποχρέωση σε αυτή την ηλικιακή κατηγορία Εφήβων-Νεανίδων σε επίπεδο Εθνικής ομάδας, είναι προγραμματισμένη για 30 Απριλίου-1 Μαΐου 2022 (Βαλκανικό Πρωτάθλημα στην Τουρκία).

3. Η διεξαγωγή αυτού του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος αποφασίστηκε ακριβώς πάνω στην κορύφωση της πανδημίας, με δεκάδες χιλιάδες κρούσματα ημερησίως, και μάλιστα κατά μεγάλη πλειοψηφία στους νέους. Τη στιγμή μάλιστα που τα περισσότερα ομαδικά αθλήματα (Ποδόσφαιρο, Μπάσκετ κλπ, λιγότερο επικίνδυνα μάλιστα στη μετάδοση του ιού) έχουν αναστείλει λόγω πανδημίας τη διεξαγωγή των πρωταθλημάτων τους για τουλάχιστον 15 ημέρες, όταν το ζήτημα της υγειονομικής ασφάλειας θα εξετασθεί εκ νέου. Ποιος ο λόγος να εκτεθούν οι αθλητές, οι προπονητές αλλά και όλοι οι εμπλεκόμενοι σε τέτοιο υγειονομικό κίνδυνο (παρά τη διεξαγωγή rapid test πριν τους αγώνες, που είναι γνωστό ότι δεν ανιχνεύουν όλα τα περιστατικά ακόμη και λόγω του χρονικού σημείου που έχει κάποιος εκτεθεί στον ιό) τη στιγμή που η πανδημία βρίσκεται στην κορύφωσή της, αλλά και δεδομένου ότι το τζούντο είναι άθλημα επαφής και έχει (σύμφωνα και με τα πρωτόκολλα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού) τη μέγιστη επικινδυνότητα (βαθμός 5);

4. Είναι στατιστικώς δεδομένο λόγω της εξάπλωσης της πανδημίας αυτήν την περίοδο ότι κατά τη διεξαγωγή των rapid test πριν τους αγώνες θα ευρεθούν αθλητές (αλλά και προπονητές, διαιτητές κλπ) θετικοί  στον covid 19 και θα τους απαγορευτεί η συμμετοχή στους αγώνες. Η μικρότερη συμμετοχή αθλητών στους αγώνες βλάπτει όλους. Τους αθλητές που αποκλείονται, τις κατηγορίες που ενδεχομένως βρεθούν ελλιπείς στον αναγκαίο αριθμό αθλητών, ώστε να προσμετρηθούν μόρια για τις Πανελλαδικές εξετάσεις, την ανάδειξη των πράγματι καλυτέρων, δεδομένου ότι η πανδημία επηρεάζει όλους από τον πρωταθλητή έως τον λιγότερο δυνατό αθλητή, που μπορούν να βρεθούν εκτός, τη στελέχωση της Εθνικής Ομάδας, που δεν θα στελεχωθεί από ικανούς αθλητές που απλά νόσησαν και αποβλήθηκαν. 

5. Τέλος δεν πρέπει να λησμονούμε και απλά πρακτικά ζητήματα. Για παράδειγμα, οι σύλλογοι θα προσέλθουν στην Αθήνα από όλη την Ελλάδα. Και αρκετοί από αυτούς πιθανόν να έχουν μολυνθεί, να μην έχουν καν εκδηλώσει συμπτώματα και να μη το γνωρίζουν, να προσέλθουν για rapid test και να κοπούν ως ασθενείς. Την τελευταία στιγμή, έχοντας ταλαιπωρηθεί και έχοντας κάνει κόπο και έξοδα και, χάνοντας τη δυνατότητα να μετάσχουν στη σημαντικότερη διοργάνωση της χρονιάς.

Για όλους τους  ανωτέρω λόγους διαμαρτυρόμαστε για αυτή την εντελώς αδικαιολόγητη βιασύνη στη διεξαγωγή του εν λόγω πρωταθλήματος. Η επιμονή στη διεξαγωγή του στις 22 και 23 Ιανουαρίου 2022 δεν έχει καμία λογική, προπονητική, αθλητική και, πρωτίστως υγειονομική βάση και ζητάμε την αναβολή για μεταγενέστερη ημερομηνία, η οποία μπορεί να γίνει χωρίς να υπάρξει καμία απολύτως δυσλειτουργία στην Ομοσπονδία.

Με εκτίμηση
Οι γονείς των αθλητών».

Advertisement

Advertisement

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

Don`t copy text!