Connect with us

ΣΤΙΒΟΣ

Κιπτσόγκε: Η απλή διατροφή του κορυφαίου μαραθωνοδρόμου

Published

on

Ο κορυφαίος μαραθωνοδρόμος όλων των εποχών ακολουθεί μια απλή και ήρεμη ζωή. Έχοντας δίπλα του τους κατάλληλους ανθρώπους, ακολουθεί το τυπικό πρόγραμμά του, το οποίο περιλαμβάνει αρκετά χιλιόμετρα τρέξιμο και σωστή διατροφή με αγαπημένα παραδοσιακά φαγητά της χώρας του καθώς προετοιμάζεται για τον σπουδαίο αγώνα στη Βοστόνη.

Μια τυπική μέρα για τον Έλιουντ Κιπτσόγκε στην προπονητική του βάση στο Κάπταγκατ, περιλαμβάνει περίπου 220χλμ την εβδομάδα. Η διατροφή που ακολουθεί πριν και μετά τις προπονήσεις είναι ιδιαίτερα σημαντική χωρίς ποτέ να ξεφεύγει από το πρόγραμμά του, το οποίο δεν περιλαμβάνει εντυπωσιακά και εξεζητημένα γεύματα αλλά αποτελείται από απλά υλικά, αρκετά να του δώσουν δύναμη και ενέργεια.

Τα γεύματα του δις χρυσού Ολυμπιονίκη συνήθως αποτελούνται από φασόλια, τοπικά φρούτα και λαχανικά, τρώει συγκεκριμένες ώρες την ημέρα ενώ αποφεύγει το τσιμπολόγημα. Το αγαπημένο του φαγητό είναι το κενυάτικο ουγκαλί, το οποίο είναι ένας συμπαγής χυλός καλαμποκιού, ενώ μερικές φορές απολαμβάνει να πίνει τσάι με ζάχαρη, τρία κουταλάκια του γλυκού.

Το πρωινό του είναι ένα τυπικό κενυάτικο πρωινό που περιλαμβάνει λευκό τσάι και ψωμί, το οποίο είναι χειροποίητο: «Κατά τις δύσκολες μέρες, όπως τρεις ημέρες την εβδομάδα, πίνω τσάι, τρώω μερικά φρούτα, επίσης μια μπανάνα και αυγά για να αναπληρώσω την ενέργεια που έχασα και πάνω από όλα, να αποκαταστήσω τους σχισμένους ιστούς», δήλωσε στο BBC. Την ημέρα των αγώνων το πρωινό του είναι ακόμα πιο ελαφρύ, όπως γάλα με δημητριακά ή σκέτη βρώμη. Για μεσημεριανό και βραδινό επιλέγει το ουγκαλί με άπαχο βοδινό κρέας και λίγο μαναγκού, ένα λαχανικό της χώρας που μοιάζει με σπανάκι, πλούσιο σε βιταμίνες και φυτικές ίνες συνδυασμένο με φασόλια και πατάτες. Εκτός από το ουγκαλί ένα άλλο αγαπημένο του παραδοσιακό φαγητό είναι το τσαπάτι, άζυμο ψωμί, ενώ όταν ταξιδεύει του αρέσει να τρώει μακαρόνια.

Επίσης στη διατροφή του περιλαμβάνεται το μουρσίκ, γάλα που έχει υποστεί ζύμωση και έχει κιτρινωπό χρώμα με κομμάτια και γεύση σαν γιαούρτι, ενώ καταναλώνει περίπου τρία λίτρα νερό καθημερινά. Η διατροφή είναι εξαιρετικά σημαντική για έναν αθλητή με τον διατροφολόγο του, Άρμαντ Μπετονβιέλ να εξηγεί τη σημασία των υδατανθράκων αλλά και γιατί οι μαραθωνοδρόμοι πρέπει να αποφεύγουν τα προϊόντα ολικής αλέσεως: «Οι μαραθωνοδρόμοι καταναλώνουν πολλή ενέργεια, όσο περισσότερος υδατάνθρακες έχει το σώμα, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες να αποδώσει ο δρομέας τα μέγιστα. Οι επιπλέον υδατάνθρακες που θα συνιστούσα σε έναν μαραθωνοδρόμο είναι ρύζι, ζυμαρικά, πατάτες, πλιγούρι βρώμης, μπανάνα και πάνκειξ. Θα πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι τα προϊόντα ολικής αλέσεως δεν είναι κατάλληλα για όλους γιατί μπορεί να προκαλέσουν γαστρεντερικές ενοχλήσεις».

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/