Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Λος Άντζελες το 2028 πλησιάζουν μέρα με τη μέρα και μπορεί να απέχουν περισσότερο από δύο χρόνια αλλά η World Aquatics προχώρησε στην ανακοίνωση των ορίων και της διαδικασίας πρόκρισης για την κουρφαία διοργάνωση του 2028.
Άνδρες – 26 μάξιμουμ (μάξιμουμ 2 ανά αγώνισμα και 1 ομάδα ανά σκυταλοδρομία) Γυναίκες – 26 μάξιμουμ (μάξιμουμ 2 ανά αγώνισμα και 1 ομάδα ανά σκυταλοδρομία)
Πως δίνονται οι προκρίσεις
1. Χρονικά όρια πρόκρισης 2. Αθλητές που προκρίθηκαν μόνο για σκυταλοδρομίες 3. Προσκλήσεις 4. Αθλητές με Β’ όριο πρόκρισης
Ατομική πρόκριση Οι κολυμβητές και οι κολυμβήτριες μπορούν να προκριθούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες το 2028 αν πιάσουν τα όρια που έχει θέσει η World Aquatics και έχουν καταγράψει τους συγκεκριμένους χρόνους σε διοργανώσεις που η ίδια έχει ορίσει ή έχει εγκρίνει και είναι μέσα στη χρονική περίοδο των προκρίσεων. Αυτές οι διοργανώσεις μπορεί να είναι παγκόσμια ή ηπειρωτικά πρωταθλήματα, εθνικά πρωταθλήματα, τράιαλς κτλ. Τα Β’ όρια είναι πιο εύκολα από ότι τι τα Α’ και στο Λος Άντζελες θα έχουν την δυνατότητα να αγωνιστούν με Β’ όριο μόνο εάν δεν έχει συμπληρωθεί ο καθορισμένος αριθμός συμμετοχών.
Πρόκριση στα νέα αγωνίσματα Στο Λος Άντζελες θα διεξαχθούν για πρώτη φορά τα 50άρια του υπτίου, του προσθίου και της πεταλούδας και οι αθλητές έχουν ένα διαφορετικό τρόπο πρόκρισης. Έξι κολυμβητές θα προκριθούν βάσει της απόδοσής τους στον τελικό του παγκοσμίου κυπέλλου του 2027. Αν υπάρχει ταυτόχρονη άφιξη στην έκτη θέση, τότε όσοι μοιράζονται την θέση αυτή θα προκριθούν όλοι στους Ολυμπιακούς. Σε περίπτωση που κάποιος κολυμβητής με πρόκριση αποσύρει την συμμετοχή του εντός χρονικών ορίων (1 Φεβρουαρίου 2028), τότε η θέση του θα δοθεί σε εκείνον που ο χρόνος του είναι ψηλότερα στην κατάταξη και τηρεί όλα τα κριτήρια ή σε εκείνον που κατέλαβε την έβδομη ή την όγδοη θέση στο παγκόσμιο κύπελλο. Εκτός από τους έξι που θα προκριθούν από το παγκόσμιο κύπελλο, δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν και όσοι έχουν προκριθεί στους Ολυμπιακούς μέσω άλλου αγωνίσματος είτε με Α’ ή Β’ όριο είτε με σκυταλοδρομία και η εθνική ομοσπονδία δεν ξεπερνά τις δύο προκρίσεις στο αγώνισμα (θα ανακοινωθούν περισσότερες λεπτομέρειες από την World Aquatics).
Πρόκριση σκυταλοδρομιών Συνολικά, 12 ομάδες θα πάρουν την πρόκριση από το παγκόσμιο πρωτάθλημα της Βουδαπέστης το 2027 και αυτές θα είναι οι 12 ταχύτερες των προκριματικών. Αν μία εθνική ομάδα δεν προκριθεί από το παγκόσμιο της Βουδαπέστης, τότε μπορεί να δηλώσει ομάδα σε μία σκυταλοδρομία εάν έχει αρκετούς κολυμβητές με πρόκριση σε ατομικά αγωνίσματα. Σε περίπτωση που μία χώρα κέρδισε την πρόκριση στην Βουδαπέστη, αλλά εν τέλει δεν έχει τέσσερις κολυμβητές να αγωνιστούν την επόμενη χρονιά στους Ολυμπιακούς, τότε δεν θα έχει δικαίωμα συμμετοχής. Κάθε εθνική ομοσπονδία που θα συμμετέχει σε μία ή περισσότερες σκυταλοδρομίες μπορεί να έχει στην αποστολή της περισσότερους κολυμβητές. Έτσι:
Μια σκυταλοδρομία – 2 επιπλέον αθλητές Δυο σκυταλοδρομίες – 3 επιπλέον αθλητές Τρεις σκυταλοδρομίες – 5 επιπλέον αθλητές Τέσσερις σκυταλοδρομίες – 6 επιπλέον αθλητές Πέντε σκυταλοδρομίες – 7 επιπλέον αθλητές Έξι ή επτά σκυταλοδρομίες – 8 επιπλέον αθλητές
Ημερομηνίες κλειδιά
15 Φεβρουαρίου 2027 – Η World Aquatics θα ανακοινώσει τις εγκεκριμένες διοργανώσεις για την επίτευξη ορίων μέσα στο 2027 1 Μαρτίου 2027 – Έναρξη περιόδου πρόκρισης για τα ατομικά αγωνίσματα 26 Ιουνίου με 18 Ιουλίου 2027 – Παγκόσμιο πρωτάθλημα Βουδαπέστης (η κολύμβηση θα διεξαχθεί 10-18 Ιουλίου) Οκτώβριος 2027 – Παγκόσμιο κύπελλο 2027 1 Νοεμβρίου 2027 – Η World Aquatics θα ανακοινώσει τις εθνικές ομοσπονδίες για τις σκυταλοδρομίες που προκρίθηκαν από την Βουδαπέστη 8 Νοεμβρίου 2027 – Προθεσμία για να δεχτούν οι εθνικές ομοσπονδίες τις προκρίσεις των σκυταλοδρομιών 1 Δεκεμβρίου 2027 – Η World Aquatics θα ανακοινώσει τις εθνικές ομοσπονδίες για τους κολυμβητές που προκρίθηκαν στα νέα αγωνίσματα μέσω του παγκοσμίου κυπέλλου 15 Δεκεμβρίου 2027 – Η World Aquatics θα ανακοινώσει τις εγκεκριμένες διοργανώσεις για την επίτευξη ορίων μέσα στο 2028 1 Φεβρουαρίου 2028 – Προθεσμία για να δεχτούν οι εθνικές ομοσπονδίες τις προκρίσεις στα νέα αγωνίσματα 11 Ιουνίου 2028 – Προθεσμία για τις εθνικές ομοσπονδίες να υποβάλουν αιτήσεις για προσκλήσεις 18 Ιουνίου 2028 – Λήξη περιόδου πρόκρισης για τα ατομικά αγωνίσματα 19 Ιουνίου 2028 – Προθεσμία για τις εθνικές ομοσπονδίες να επιβεβαιώσουν τους κολυμβητές με Α’ όριο που θα αγωνιστούν στις σκυταλοδρομίες 20 με 24 Ιουνίου 2028 – Η World Aquatics θα εκδώσει πρόσθετες προσκλήσεις για τους κολυμβητές με Β’ όριο και θα ανακατανείμει τυχόν αχρησιμοποίητες θέσεις 24 Ιουνίου 2028 – Προθεσμία για τις εθνικές ομοσπονδίες που δεν έχουν σκυταλοδρομία με πρόκριση από την Βουδαπέστη να ενημερώσουν την World Aquatics για την επιθυμία τους να κατεβάσουν ομάδα 26 Ιουνίου 2028 – Προθεσμία λίστας συμμετοχών Λος Άντζελες 2028 14-30 Ιουλίου 2028 – Ολυμπιακοί Αγώνες Λος Άντζελες 2028 (κολύμβηση 22-30 Ιουλίου)