Connect with us

TOP

Mακροχρόνιες διοικήσεις δημιουργουν διαφθορά

Published

on

Στη χρόνια παρουσία του Λαμίν Ντιάκ στην προεδρία της IAAF αποδίδει o Ντικ Πάουντ το μεγάλο βαθμό διαφθοράς που αναπτύχθηκε στην παγκόσμια ομοσπονδία. Ο πρόεδρος της ανεξάρτητης επιτροπής της WADA παρουσίασε με το δεύτερο μέρος της έκθεσης για το σκάνδαλο στην παγκόσμια ομοσπονδία στίβου.

του Σούλη Μέζου
[email protected]

Αναλυτικές λεπτομέρειες για το πως λειτουργούσε η διαφθορά μέσα στην IAAF παρουσία ο Ντικ Πάουντ πριν από λίγη ώρα στο Μόναχο. Ο Καναδός χρεώνει στη μακροχρόνια θητεία του Λαμίν Ντιάκ όλο το σκάνδαλο λέγοντας πως τη δύναμη που απέκτησε η Σενεγαλέζος την οφείλει στις τέσσερις συνεχόμενες θητείες του στην IAAF. Αυτή του επέτρεψε να επιβάλει δίχως να υπάρξει η παραμικρή αντίρρηση, τη συνεργασία της ομοσπονδίας με τους δύο γιους του, Πάπα Μασάτα και Χαλίλ, καθώς με και με τον δικηγόρο Χαμπίμπ Σισέ. Σύμφωνα με την έκθεση, οι τέσσερις τους δημιούργησαν έναν κλειστό κύκλο που δύσκολα μπορούσε να διαρρεύσει οτιδήποτε προς τα έξω, με τον Λαμίν Ντιάκ να είναι ο εγκέφαλος όλης της διαφθοράς. Όσον αφορά στην υπόθεση των Ρώσων αθλητών, υπάρχει εμπλοκή και άλλων προσώπων μέσα από την IAAF καθώς έπρεπε να δωροδοκηθούν προκειμένουν να μην αποκαλυφθεί το θέμα. Αυτοί ήταν ο διευθυντής του γραφείου του Ντιάκ, Σιχ Τιαρέ, ο γενικός γραμματέας Νικ Ντέιβις, και οι γατροί Γκαμπριέλ Ντολέ και Πιερ Ιβ Γκαρνιέ που ήταν οι υπεύθυνοι των βιολογικών διαβατηρίων εκείνη την περίοδο.
Οικογενειακή ήταν η υπόθεση και για τον Ρώσο, Βαλεντίν Μπαλαχνίτσεφ ο οποίος από το 2011 ήταν ο ταμίας της IAAF, ενώ παράλλη ήταν και ο πρόεδρος της ρωσικής ομοσπονδίας. Ο Μπαλαχνίτσεφ είχε τοποθετήσει το γιο του ως συνεργάτης της IAAF στη Μόσχα.
Στην έκθεση αναφέρεται και το θέμα της αύξησης της τιμής των τηλεοπτικών δικαιωμάτων του παγκόσμιου πρωταθλήαματος του 2013 (έγινε στη Μόσχα) από τα 6.000.000 δολάρια, στα 25.000.000 τα οποία κατέβαλε η ρωσική τράπεζα VTB που ήταν και βασικός χορηγός των αγώνων, με αντάλλαγμα να μην δημοσιευθούν τα ονόματα των εννέα Ρώσων αθλητών που βρέθηκαν θετικοί καθώς αυτό θα έπληττε την εικόνα των διοργανωτών.
Όσον αφορά τη γνώση των υπολοίπων στελεχών της IAAF για το τί συνέβαινε, η ανεξάρτητη επιτροπή της WADA δεν έχει στοιχεία ότι γνώριζαν, επικαλείται ωστόσο την κοινή λογική αναφέροντας πως «ήταν αδύνατο να μην είχαν αντληφθεί τί συνέβαινε και απλά το αποσιωπούσαν στο βωμό της επιτυχίας του παγκοσμίου πρωταθλήματος της Μόσχας» όπως αναφέρεται στην έκθεση.
Ο Πάουντ, φρόντισε να εκφράσει την άποψη του πως αν και θεωρεί απίθανο τα υπόλοιπα μέλη να μην είχαν γνώση για όσα συνέβαιναν, ο Σεμπάστιαν Κόου ο οποίος υπήρξε αντιπρόεδρος εκεί την εποχή δε γνώριζε τίποτα (ήταν τυπικός ο ρόλος του, λόγω της ενασχόλησης του με τη διογάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου) και πως είναι ο κατάλληλος άνθρωπος προκειμένου να καθαρίσει η IAAF.

Για όσους επιθυμούν να διαβάσουν την έκθεση
WADA Independent Commission Report

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/