Connect with us

ΣΤΙΒΟΣ

Παπαδιάς: «Μας πολεμούν γιατί είμαστε με την Κελεσίδου, επιτέλους αλλαγή…»

Published

on

Είναι ο ταχύτερος Έλληνας μέχρι και σήμερα, είναι ο παγκόσμιος πρωταθλητής των 60μ. που το 1997 φώτισε όλο το Παρίσι κατακτώντας τον παγκόσμιο τίτλο με 6.50, επίδοση απλησίαστη για τις επόμενες γενιές των Ελλήνων σπρίντερ. Είναι φυσικά ο Χάρης Παπαδιάς, που πρίν από ένα χρόνο ήταν ο πρώτος που ανταποκρίθηκε στο ενωτικό κάλεσμα της Τασούλας Κελεσίδου και ένας από τους πολλούς πρωταθλητές που θέλουν να προσφέρουν στον ελληνικό στίβο.

του Δημήτρη Τυχάλα
[email protected]

Η δις Ολυμπιονίκης της δισκοβολίας διεκδικεί την ερχόμενη Τετάρτη την προεδρία του ΣΕΓΑΣ και μαζί της πληθώρα Ολυμπιονικών και Παγκόσμιων πρωταθλητών, μεταξύ των οποίων ο Κώστας Γκατσιούδης που διεκδικεί την εκλογή του στην ΕΟΕ, αλλά και ο Χάρης Παπαδιάς που με τους Ουζούνη, Κουκοδήμο, Παυλακάκη, Αλεξόπουλο, Δημότσιο, διεκδικούν την εκλογή τους στο ΔΣ του ΣΕΓΑΣ.

Αν και οι περισσότεροι φίλαθλοι θυμούνται τον Χάρη Παπαδιά ως τον Παγκόσμιο πρωταθλητή του 1997 που τίμησε τα χρώματα του Πανελευσινιακού και του Ολυμπιακού, ο 46χρονος σήμερα σπρίντερ έχει ήδη δημιουργήσει μία νέα καριέρα στον αθλητικό χώρο ως ιδρυτής και διευθυντής του αθλητικού ομίλου Δρομέας Βάρης, ο οποίος εκτός του ότι είναι μία κυψέλη ανάπτυξης του στίβου με εκατοντάδες παιδιά, είναι και ο διοργανωτής του μοναδικού διεθνούς μίτιγκ δρόμων ταχύτητας και σκυταλοδρομιών στην Ελλάδα.

Τα “Δρόμεια” ξεκίνησαν το 2018 και η μεγάλη ανταπόκριση που υπήρξε από τους αθλητές, έφερε την εκτόξευσή τους στην κορυφή των ελληνικών μίτιγκ παρ ότι η διαδρομή των τριών προηγούμενων ετών δεν ήταν στρωμένη με πέταλα. Πρακτικές παρωχημένων διοικητικών μοντέλων προσπάθησαν να βάλουν φρένο στον φουριόζο Παπαδιά, όμως ποιός μπορεί να σταματήσει έναν Παγκόσμιο πρωταθλητή από το δρόμο πρός το μετάλλιο;

Έτσι φουριόζο τον βρήκαμε και στην συζήτηση που κάναμε αμέσως μετά την πρόσφατη γενική συνέλευση του ΣΕΓΑΣ όταν κάποιοι θέλησαν να οικειοποιηθούν τους κόπους του, τον αγώνα του, την επιτυχία του, χωρίς μάλιστα να έχουν την παραμικρή συμβολή.

Χάρη, οι εκλογές στο ΣΕΓΑΣ πλησιάζουν και πρόσφατα στη γενική συνέλευση ειπώθηκαν κάποια πράγματα που προκάλεσαν την έντονη αντίδρασή του συλλόγου σου, ο οποίος είναι διοργανωτής του διεθνούς μίτιγκ “Δρόμεια”.
Είναι ένα μεγάλο ψέμα αυτό που ειπώθηκε. Η διοίκηση της ομοσπονδίας όχι μόνο δεν είχε την παραμικρή συμμετοχή και συμβολή στην οργάνωση του μίτιγκ που διοργανώνει ο σύλλογός μου, αλλά θα έλεγα πως έγιναν και συντονισμένες ενέργειες για να εμφανίζονται συνεχώς εμπόδια στην υλοποίησή του. Εμπόδια που έβαζαν άνθρωποι της διοίκησης για να μας αναγκάσουν να εγκαταλείψουμε την προσπάθεια, γιατί τα Δρόμεια είναι ένα μίτιγκ το οποίο διοργανώνει και χρηματοδοτεί εξ ολοκλήρου ο Δρομέας Βάρης με την στήριξη του Δημάρχου της περιοχής κ.Κωνσταντέλλου. Η πάγια τακτική αυτών των ανθρώπων που διοικούν το ΣΕΓΑΣ εδώ και δεκαετίες είναι όποιος δημιουργεί και όποιος προσφέρει στον χώρο, πρέπει να πολεμηθεί και να εξαφανιστεί, γιατί με το έργο του αναδεικνύει τις δικές τους αδυναμίες. Δεν είναι κάτι καινούργιο, όλοι το γνωρίζουμε και γι’ αυτό άλλωστε οργανωθήκαμε και αποφασίσαμε να κάνουμε κάτι για να βοηθήσουμε τα νέα παιδιά, τους προπονητές και τα σωματεία να απαλλαγούν από μία αρρωστημένη νοοτροπία και πρακτικές που δεν ταιριάζουν στον αθλητικό χώρο. Φέτος δε μας έχουνε δώσει ούτε καν ημερομηνία διεξαγωγής του αγώνα. Δεν μας δίνουν οργανα και την τεχνική υποστήριξη. Αυτά για παράδειγμα τα πήραμε πέρσι από το Σχηματάρι κι ευχαριστούμε πάρα πολύ τους συναδέλφους.

Δηλαδή σας βάζουν ανυπέρβλητα εμπόδια για να μην μπορέσετε να κάνετε το μίτιγκ;
Δεν θα τα καταφέρουν παρότι η βοήθεια από τον ΣΕΓΑΣ θα πρέπει να είναι δεδομένη. Γνωρίζετε ότι είμαστε ένα ειδικό μίτιγκ. Θεματικό! Αγωνίζονται οι εθνικές ομάδες σκυταλοδρομίας. Για παράδειγμα τώρα έχουμε από πέντε εθνικές ομάδες ενδιαφέρον συμμετοχής στον αγώνα. Επειδή ακριβώς είναι οι εθνικές ομάδες αυτά πρέπει να γίνουν επίσημα μέσω της εθνικής μας ομοσπονδίας. Δεν υπάρχει δυστυχώς επαναλαμβάνω, κανένα ενδιαφέρον και καμιά βοήθεια. Δεν ζητάμε κάτι παράλογο. Εμείς ζούμε για το στίβο και δεν πρέπει να παραλείψω να ευχαριστήσω δύο σημαντικές οικογένειες που έχουν σταθεί δίπλα μας και στηρίζουν την προσπάθεια μας, την οικογένεια Κασιδόκωστα και την οικογένεια Μαρτίνου, χωρίς την βοήθεια τους θα ήταν όλα πιο δύσκολα για εμάς. Εδώ δεν ανέβασαν στο τελευταίο μας μίτιγκ ούτε τα αποτελέσματα στην επίσημη σελίδα του ΣΕΓΑΣ και όλη την δουλειά, την μηχανοργάνωση των αγώνων την κάναμε εμείς. Προσλάβαμε δική μας εταιρεία για να έχουμε αποτέλεσμα. Είναι φοβερό ο ΣΕΓΑΣ που υποτίθεται αγκαλιάζει όλα τα σωματεία άρχισε να μας πολεμά από την στιγμή που σταθήκαμε δίπλα στην Τασούλα Κελεσίδου και την Αναγέννηση.

Πιστεύεις πως ήρθε η ώρα των αθλητών να μπουν στις διοικήσεις των ομοσπονδιών;
Εδώ γίνεται μία παρανόηση. Λίγο-πολύ οι περισσότεροι που βρίσκονται στην διοίκηση υπήρξαν αθλητές κάποια στιγμή. Η ομάδα των παιδιών που δημιουργήσαμε την κίνηση για την Αναγέννηση του στίβου, είμαστε μία φουρνιά πρωταθλητών με εμπειρίες, βιώματα και διεθνείς διακρίσεις, οι οποίοι όμως 15-20 χρόνια μετά την αποχώρησή μας από την ενεργό δράση, έχουμε μία πορεία στο χώρο, έχουμε δημιουργήσει, προσφέρει και αποδείξει ποιό είναι το σύγχρονο μοντέλο διοίκησης του αθλητισμού. Οπότε διεκδικούμε την διοίκηση του ΣΕΓΑΣ όχι απλά και μόνο γιατί υπήρξαμε πρωταθλητές, αλλά γιατί είμαστε αυτοί που φέρνουμε νέα παιδιά στον στίβο, που τον αναπτύσσουμε και που παράγουμε έργο σε σωματειακό επίπεδο, ώστε να αναδεικνύονται αθλητές για την στελέχωση των εθνικών ομάδων.

Γιατί Τασούλα Κελεσίδου και όχι Σοφία Σακοράφα;
Είναι πολύ απλό. Η Τασούλα είναι ένα αθλητικό πρόσωπο, είναι μία τεράστια αθλήτρια με εμπειρίες, βιώματα και υψηλό αίσθημα προσφοράς. Η σοβαρότητα, η αξιοπιστία και η συνέπεια είναι συστατικά του χαρακτήρα της και θεωρώ πως μόνο η Τασούλα είναι αυτή που μπορεί να κρατήσει τον στίβο ενωμένο, που θα ασχοληθεί με τους αθλητές και τα σωματεία και μπορεί να οδηγήσει το άθλημα σε μία νέα εποχή. Γιατί η Τασούλα βάζει πάνω απ’ όλα το εμείς και όχι το εγώ. Το έζησα πολύ έντονα όλους αυτούς τους μήνες και πραγματικά δεν μπορώ να φανταστώ κάποιο άλλο πρόσωπο που θα μπορούσε να ανοίξει μία τόσο μεγάλη αγκαλιά σε όλους. Για την Σακοράφα το μόνο που γνωρίζουμε εδώ και χρόνια είναι η πολιτική της καριέρα σε διάφορα κόμματα. Ο στίβος δεν κοιτάζει κόμματα όμως έχω να καταθέσω ότι όσα χρόνια βρίσκομαι στους αθλητικούς χώρους, από νεαρός αθλητής την δεκαετία του 1990 μέχρι και σήμερα που είμαι υποψήφιος για το ΔΣ του ΣΕΓΑΣ, δεν την έχω δει ποτέ στα στάδια, στα προπονητήρια, στους αγώνες.

Τι είναι αυτό που βλέπει ο Χάρης Παπαδιάς που τον εμπνέει και τον κάνει να αγωνίζεται με αποφασιστικότητα για να έρθει αυτή η μεγάλη αλλαγή πρός το καλύτερο για τον ελληνικό στίβο με την Τασούλα Κελεσίδου πρόεδρο στο ΣΕΓΑΣ και τον ίδιο να είναι δίπλα της σε αυτόν τον αγώνα;
Η Τασούλα είναι η μοναδική που μπορεί να ενώσει, η μοναδική που μπορεί να εγγυηθεί, η μοναδική που μπορεί να τα καταφέρει. Όλοι μας υπήρξαμε πρωταθλητές με διακρίσεις, η Τασούλα όμως των 2 Ολυμπιακών και 3 Παγκόσμιων μεταλλίων, με μία διεθνή καριέρα βασισμένη στην εργατικότητα, την σταθερότητα και την συνέπεια, είναι αυτό που χρειαζόμαστε σήμερα στο στίβο για να σταθούμε στα πόδια μας. Το πιο δύσκολο ήταν να το πάρει απόφαση να ηγηθεί της προσπάθειας, αφού το έκανε μας συμπαρέσυρε όλους γιατί απλά είναι εγγύηση, την ζήσαμε όλοι μας από κοντά και την παρακολουθήσαμε σε όλη της την διαδρομή. Ήταν απόλυτα σταθερή και συνεπής σε αυτά που έλεγε και σε αυτά που έκανε.

Δεν είναι όμως μόνο η Τασούλα, είναι και ο Κώστας Γκατσιούδης που διεκδικεί αντίστοιχα να γίνει η φωνή του στίβου στην Ολυμπιακή Επιτροπή.
Επιτρέψτε μου αλλά στο θέμα της Ολυμπιακής Επιτροπής θα είμαι ακόμη πιο κάθετος, γιατί εδώ και αν πρέπει να έχουμε ισχυρή αθλητική φωνή. Από νεαρός αθλητής μεγάλωσα βλέποντας μόνο πολιτικές συμπεριφορές σε έναν οργανισμό όπου ο αθλητής / η αθλήτρια θα έπρεπε να είναι το μοναδικό σημείο αναφοράς. Δεν μπορώ να φανταστώ πως θα υπήρχε καλύτερη αθλητική εκπροσώπηση του στίβου από αυτήν του Κώστα Γκατσιούδη, γιατί αυτό που θέλουμε είναι ένας εκπρόσωπος που θα διεκδικεί για το άθλημά μας και για τους αθλητές μας, όχι κάποιον που θα το δει ως ευκαιρία για πολιτική αναρρίχηση και προσωπική εξέλιξη.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/