Connect with us

ΣΤΙΒΟΣ

Κελεσίδου: «Θα κλείσουμε τις πληγές»

Published

on

Μεγάλη συνέντευξη στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και το ραδιοφωνικό σταθμό Πρακτορείο FM παραχώρησε η επικεφαλής της Αναγέννησης και υποψήφια πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Αναστασία Κελεσίδου.

Η δις αργυρή Ολυμπιονίκης της δισκοβολίας ετοιμάζεται για τη μεγάλη αλλαγή στην ομοσπονδία του στίβου και λίγες ώρες πριν από την εκλογική αναμέτρηση, μίλησε για το πρόγραμμα, το όραμα και την επόμενη μέρα του ελληνικού στίβου που ετοιμάζεται να γυρίσει σελίδα.

Η ώρα της κάλπης πλησιάζει… Είσαι αγχωμένη; Έχετε καιρό να μπείτε στους στίβους για να διεκδικήσετε την πρωτιά… Διαφορετικός αγώνας, αλλά απαιτεί εξίσου μεγάλη προσπάθεια…
Είμαστε έτοιμοι από καιρό. Όχι μόνο εγώ, αλλά όλη αυτή η εξαιρετική ομάδα που με πλαισιώνει και με  την οποία μοιραζόμαστε κοινούς στόχους. Μας ενώνει πάνω απ’ όλα η αγάπη για το στίβο και την ανάπτυξη του αθλήματος. Όλη αυτή την περίοδο υπήρξε μια σκληρή δουλειά για να μπορέσουμε να επικοινωνήσουμε με τα σωματεία μας, αλλά ουσιαστικά η προσπάθεια ξεκινά αμέσως μετά την κάλπη.

Έχεις δηλώσει ότι στόχος σου είναι να γίνεις η καλύτερη πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ. Σ’ αγχώνει αυτή η δέσμευση; Αν και ρίπτρια, βάζεις τον πήχη ψηλά… 
Είμαι ένας νέος άνθρωπος που μπαίνω σε μια δοκιμασία, σε ένα χώρο που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μου και της σταδιοδρομίας μου. Ως αθλήτρια έδωσα τα διαπιστευτήρια μου. Τώρα έφτασε η ώρα της μεγάλης ευθύνης. Έχοντας περπατήσει σε όλους τους δρόμους του αθλητικού οικοδομήματος, μπορώ να εγγυηθώ ότι θα παλέψω για τις συνθήκες που θα δώσουν την καλύτερη δυνατή προοπτική στα νέα παιδιά, στα σωματεία μας, στις εθνικές ομάδες. Θα είμαστε μαχητικοί, διεκδικητικοί και πάνω απ’ όλα δίκαιοι… Ναι, μπορώ να υποσχεθώ δικαιοσύνη, δεν υπάρχει κάτι χειρότερο από το να νιώθεις ότι σε αδικούν.

Απέναντι σου, στη διεκδίκηση της προεδρίας, βρίσκεται μια άλλη ρίπτρια. Η Σοφία Σακοράφα. Τι σας ενώνει και τι σας χωρίζει τελικά; Μην ξεχνάμε ότι εγώ ήρθα ως επικεφαλής μιας κίνησης που έχει ως βασικό κορμό την Εθνική ομάδα στίβου που διέπρεψε την προηγούμενη περίοδο. Χαίρομαι, με τιμά, και με γεμίζει ευθύνη αυτή η εμπιστοσύνη που μου έδειξε η συντριπτική πλειοψηφία των αθλητών στίβου. Η υποψηφιότητα της Σακοράφα ακολούθησε την δική μου και εκτιμώ ότι επιχειρήθηκε να μπεί ως φραγμός σε αυτή την Ένωση που έφερε η Αναγέννηση στον αθλητικό χώρο. Η Σακοράφα επιλέχθηκε από την διοίκηση που ήταν 24 χρόνια στο ΣΕΓΑΣ, ως πρόσωπο αντίβαρο στην δική μου υποψηφιότητα και την κίνηση των παλιών πρωταθλητών. Δεν ήταν κάτι το πηγαίο που αναδείχθηκε μέσα από το αθλητικό κίνημα, τα όνειρα και τις προσδοκίες. Ήταν επιλογή ανάγκης για διατήρηση των κεκτημένων. Σε προσωπικό επίπεδο δεν έχω κάτι και νομίζω ότι η συνεργασία μας θα είναι αυτή που πρέπει. Εγώ θα είμαι εκεί…”

Ποιο ήταν το έναυσμα για την εμπλοκής σας στα διοικητικά του ΣΕΓΑΣ;
Αρκούσε μία συζήτηση με νέα παιδιά με αθλητές με προπονητές, με σωματεία! Η πορεία την τελευταία δεκαετία ειδικότερα για τον αθλητισμό στίβου ήταν φθίνουσα. Οι αθλητές και προπονητές είχαν φτάσει στο χαμηλότερο επίπεδο. Με μηδαμινές παροχές και κίνητρα. Χτύπησε το καμπανάκι. Αν αυτή η κατάσταση συνεχιζόταν, το πλήγμα στον αθλητισμό θα ήταν τεράστιο. Είχαμε μία εγκατάλειψη σε όλα τα επίπεδα όχι μόνο οικονομικά, στις υλικοτεχνικές υποδομές τα πράγματα ήταν πολύ χειρότερα. Δεν μπορούσαμε λοιπόν εμείς να μην διεκδικήσουμε την διοίκηση της ομοσπονδίας.

Η απερχόμενη διοίκηση έχει 24 χρόνια διαδρομής. Θα κρατήσετε κάτι από τα πεπραγμένα της; Και τι φυσικά θα αλλάξετε; 
Ο ΣΕΓΑΣ έχει μία συνέχεια αλλά ναι, θα αλλάξουμε πολλά όσον αφορά τόσο τη νοοτροπία όσο και τις προτεραιότητες. Το σημερινό μοντέλο διοίκησης έρχεται από την δεκαετία του ’80, πρέπει πλέον οι αλλαγές να είναι ουσιαστικές και δομικές. Πάνω σε αυτό το πλαίσιο δημιουργήσαμε τον δωδεκάλογο θέσεων των προτάσεων που θα πάνε το στίβο στο αύριο. Δεν δημιουργούμε μία διοίκηση για λίγους και εκλεκτούς. Ανοίγουμε την διοίκηση σε όλο το χώρο του κλασικού αθλητισμού, θέλουμε να κλείσουμε τις πληγές και θα επιχειρήσουμε να ενισχύσουμε και να αναδείξουμε κάθε κομμάτι από άκρη σε άκρη σε όλη τη χώρα.

Γνωρίζετε από διοίκηση; Είναι το κύριο επιχείρημα από την αντίπερα όχθη… 
Είναι ένα επιχείρημα που προσβάλει κι εμένα και τους συνεργάτες μου. Και φανερώνει την βαθιά συντήρηση που διακατέχει την αντίπερα όπως αναφέρατε όχθη. Κατανοώ ότι υπάρχει μια αναστάτωση όταν χάνονται κεκτημένα. Προσωπικά κεκτημένα! Για να αντιστρέψω όμως το ερώτημα, πόση διοίκηση γνωρίζει κάποιος που είναι γαντζωμένος 24 χρόνια σε μία καρέκλα και δεν την αφήνει; Το’χω πει και θα το επαναλαμβάνω συνεχώς. Με φαντάζεστε εμένα να είμαστε στο 2044 και να είμαι ακόμη πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ!!! Δεν μπορεί λοιπόν κάποιος να είναι 24 χρόνια στην διοίκηση και να θέλει να τα κάνει 28.

Πόσο εύκολο ήταν να προσεγγίσετε τα σωματεία και να ζητήσετε ψήφο εμπιστοσύνης και ουσιαστικά αλλαγή πλεύσης μετά από 24 χρόνια; 
Μα τα ίδια τα σωματεία είναι εκείνα που ζήτησαν αλλαγή. Ξέρετε έχει παρέλθει ο καιρός που ορισμένοι λειτουργούσαν ή λειτουργούν ως ιδιοκτήτες στο χώρο. Η συμπεριφορά τους προσέβαλε, ήταν επιβεβλημένη λοιπόν η κίνηση της Αναγέννησης και τα σωματεία την αγκάλιασαν. Δέχτηκαν τις θέσεις μας με πολύ μεγάλο ενθουσιασμό, διότι ξέρουν ότι εμείς είμαστε η φωνή τους και είμαστε εκείνοι που θα αγωνιστούμε για να ξαναδώσουμε το ρόλο που τους αρμόζει στην οικογένεια του ΣΕΓΑΣ.

Η Θεσσαλονίκη, η πόλη που εκτός της Τασούλας Κελεσίδου ανέδειξε Ολυμπιονίκες και μεγάλους πρωταθλητές όπως η Πατουλίδου, η Ουζούνη, ο Παπαδημητρίου, έχει πλέον ερημώσει… Δε θυμίζει το κέντρο υψηλού κλασικού αθλητισμού άλλων ετών. Μπορείτε να αλλάξετε το τοπίο; 
Υπήρχε μία αθηνοκεντρική προσέγγιση σε βάρος όχι μόνο της Θεσσαλονίκης αλλά και της υπόλοιπης χώρας. Η επαρχία και οι άνθρωποι της είναι εκείνοι που ανακαλύπτουν και προετοιμάζουν τα ταλέντα. Πρέπει να στηριχθεί λοιπόν πολύ περισσότερο, υπάρχουν πραγματικοί εργάτες του αθλητισμού μας οι οποίοι έχουν οδηγήσει τα παιδιά του στίβου σε μεγάλες καριέρες. Είναι άνθρωποι και σωματεία που αισθάνονται αδικημένοι όχι μόνο γιατί ο πρωταθλητής κάποια στιγμή θα μεταβεί στην Αθήνα, αλλά διότι αυτή η σκληρή δουλειά σε πρωτογενές επίπεδο δεν επιβραβεύεται. Έχουμε περιοχές και σωματεία που είναι κοιτίδες ανάδειξης ταλέντων σε συγκεκριμένα αγωνίσματα και δεν έχουν ούτε τα απαραίτητα όργανα, ούτε τις υποδομές, όταν θα έπρεπε να μπουν σε προτεραιότητα, να επιβραβευθούν, να στηριχθούν και να ενισχυθούν. Η Θεσσαλονίκη στην προκειμένη περίπτωση είναι αθλητομάνα! Και ουσιαστικά έχει μείνει ένα Καυτανζόγλειο να σηκώνει μόνο του όλο το βάρος της ανάπτυξης του στίβου.

Στο δωδεκαλογό σας αναφέρετε ότι έχετε στόχο να φέρετε το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ανοιχτού στίβου ανδρών – γυναικών του 2028 στη Θεσσαλονίκη; Έχετε κάνει ήδη κάποιες επαφές; Θα υπάρχει θέμα με τον ΠΑΟΚ; 
Μία μεγάλη διοργάνωση λειτουργεί καταλυτικά στην διάδοση και την ανάπτυξη ενός αθλήματος. Οι πανευρωπαϊκοί αγώνες στίβου Θα αποτελέσουν από μόνοι τους τον στόχο για αυτή την γενιά αθλητών που τώρα βρίσκεται στην εφηβεία. Θα είναι το μεγάλο τους κίνητρο. Αντίστοιχα οι φίλαθλοι θα προσδοκούν μια σημαντική διοργάνωση στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Η διεκδίκηση λοιπόν των αγώνων θα έρθει να λειτουργήσει ως φάρος της προσπάθειας στην ερχόμενη οκταετία. Να επαναλάβω ότι δεν τίθεται θέμα Καυτανζογλείου για το στίβο. Είναι το σπίτι του κλασικού αθλητισμού για την πόλη της Θεσσαλονίκης και έτσι θα παραμείνει. Θα γίνει ένα καινούργιο στάδιο ουσιαστικά με όλες τις παρεμβάσεις που θα απαιτηθούν για την μεγάλη διοργάνωση του 2028. Οι παρεμβάσεις βεβαίως θα ξεκινήσουν άμεσα για την καθημερινή χρήση του στίβου και αυτό δε συνδέεται με τη χρησιμοποίηση του σταδίου για το ποδόσφαιρο. Πάντα στο Καυτανζόγλειο είχαμε και ποδόσφαιρο, αλλά ο στίβος λειτουργούσε χωρίς προβλήματα και προσκόμματα. Αυτό θα γίνει και τώρα.

Μία από τις πληγές του ελληνικού στίβου είναι ότι δεν αμείβονται αξιοπρεπώς ή σε κάποιες περιπτώσεις αμείβονται καθόλου οι σωματειακοί προπονητές και επίσης ότι δεν στηρίζονται οι νέοι αθλητές, ώστε να μην υπάρχει κίνητρο να συνεχίσουν τον αθλητισμό. Πώς θα αντιμετωπίσετε αυτό το φαινόμενο αφανισμού των ταλέντων;
Είναι ο βασικός κορμός του προγράμματος μας, η ενίσχυση των κινήτρων που αφορά στο σωματειακούς προπονητές και στους νέους αθλητές. Κάθε σωματείο θα χρηματοδοτείται από τον ΣΕΓΑΣ έτσι ώστε να μπορεί να έχει ένα σωματειακό προπονητή που θα χαρακτηρίζεται ομοσπονδιακός. Θα αμείβεται από την ομοσπονδία ενώ αντίστοιχα και τα νέα παιδιά, αυτά που θα εντάσσονται στην κατηγορία ταλέντου, θα έχουν μία σειρά προνομίων που θα έχουν να κάνουν με την ιατροφαρμακευτική του περίθαλψη, τα πριμ τους, τη συνεχή τους στήριξη. Ποτέ κανένας δεν θα νιώσει εγκαταλειμμένος. Θα είμαστε δίπλα στα παιδιά μας και στα καλά και στα άσχημα. Στόχος μας είναι να μην σταματήσει κανένα παιδί τον αθλητισμό, γιατί δεν έχει τη δυνατότητα να τον συνεχίσει για οικονομικούς ή οικογενειακούς λόγους. Τα χαμένα ταλέντα ήταν πάντα μια μαχαιριά στην καρδιά της οικογένειας του στίβου.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/