Connect with us

STORY

Με το ποδήλατο, κατακτά τον κόσμο

Published

on

Από την ημέρα που ανακοινώθηκε η ανάθεση του μουντιάλ ποδοσφαίρου 2022 στο Κατάρ, το εμιράτο βρίσκεται στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος. Κάποιο δυτικοί (Βρετανοί κυρίως) το φθονούν και κάποιοι (ΗΠΑ, Γαλλία, Τουρκία αλλά και Ελλάδα ο ιδιωτικός τομέας) κάνουν μπίζνες μαζί του. Πρόσφατα ξεκίνησε νέος γύρος… επίθεσης από τους Βρετανούς, λόγω της ανάθεσης του παγκοσμίου πρωταθλήματος στίβου του 2019. Και όλα αυτά ξεκίνησαν επειδή ο Αλ Τανί ερωτεύτηκε το… ποδήλατο και το «Γύρο της Γαλλίας».

του Σούλη Μέζου
[email protected]

Πριν από περίπου μια δεκαετία, ο 50χρονος τότε, πρώην εμίρης του Κατάρ, Χάμαντ μπιν Χαλίφα Αλ Τανί έκανε αμέριμνος τη βόλτα του με το ποδήλατο κάπου στη νότια Γαλλία, όπου βρίσκεται η θερινή του κατοικία.
Εκεί συνάντησε ένα γκρουπ από ποδηλάτες που συμμετείχαν στο «Γύρο της Γαλλίας». Αυτό ήταν… Ο Αλ Τανί ερωτεύτηκε τον αθλητισμό κεραυνοβόλα. Μέχρι το βράδυ της ίδιας μέρας είχε βρει το τηλέφωνο του θρυλικού Βέλγου ποδηλάτη, Έντι Μερξ και του ζήτησε να διοργανώσει έναν ανάλογο αγώνα στο Κατάρ. Τα δέκα χρόνια που ακολούθησαν, μεταξύ των συναντήσεων του Αλ Τανί με ξένους ηγέτες, τις επενδύσεις σε ολόκληρο τον κόσμο και την ανοικοδόμηση της Ντόχα, ο εμίρης πάντα έβρισκε χρόνο για τη μεγάλη του αγάπη, τον αθλητισμό.

Το 2006 κατάφερε να διοργανώσει τους πανασιατικούς αγώνες και το 2010 το παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου. Ένα χρόνο αργότερα στο Κατάρ διεξήχθη το ασιατικό κύπελλο ποδοσφαίρου. Το Δεκέμβριο του 2010 ως το απόλυτο αουτσάιντερ των υποψηφιοτήτων, διεκδικεί και κερδίζει τη διοργάνωση του παγκοσμίου κυπέλλου ποδοσφαίρου το 2022. Από εκείνη την ημέρα, σχεδόν κάθε μήνα υπάρχει κείμενο σε κάποιο δυτικό έντυπο που προσπαθεί να πείσει ότι η ανάθεση έγινε με τον… πλάγιο τρόπο. Προς το παρόν αποδείξεις δεν υπάρχουν. Μόνο εικασίες (πρωταθλητές οι Βρετανοι) και καταγγελίες.
Η φιλοδοξία του εμίρη όμως δεν σταμάτησε στο μουντιάλ ποδοσφαίρου, καθώς ήθελε να καθιερώσει το Κατάρ ως σταθερή αξία διοργάνωσης μεγάλων αθλητικών γεγονότων. Για το λόγο αυτό επιδίωξε να καταθέσει υποψηφιότητα για τη ναυαρχίδα όλων των διοργανώσεων. Τους Ολυμπιακούς (πακέτο με τους Παραολυμπιακούς) Αγώνες του 2020. Όμως απορρίφθηκε η αίτηση του για μεταφορά των ημερομηνιών των Αγώνων από τον Αύγουστο, στον Οκτώβριο και έτσι η υποψηφιότητα της Ντόχα δεν έφτασε ποτέ στην τριάδα των διεκδικητών.
Αν και δεν τα κατάφερε, είναι βέβαιο πως θα επιμείνει και αν για το 2024 θα είναι δύσκολα απέναντι σε αμερικάνικες και ευρωπαϊκές υποψηφιότητες, το 2028 η προοπτική θα είναι μεγάλη.

Εκτός από τους Ολυμπιακούς, το Κατάρ είχε υποβάλει υποψηφιότητα και για τη διοργάνωση του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος στίβου το 2017, την οποία έχασε μετά από σκληρή μάχη από το Λονδίνο (είχε απέναντί του τον Σεμπάστιαν Κόου). Επέμεινε όμως και αναμείφθηκε κερδίζοντας τη διοργάνωση του 2019 ενώ πριν από λίγες μέρες ολοκληρωθηκε το παγκόσμιο πρωτάθλημα κολύμβηση σε 25αρα πισίνα. Μέχρι το 2022, οι Καταρανοί έχουν φροντίσει κάθε χρόνο σχεδόν (τους λείπει κάτι για το 2017) να απασχολούνται με κάποια παγκόσμια διοργάνωση.

  • 2015 – Παγκόσμιο πρωτάθλημα χάντμπολ
  • 2015 – Παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου ΑμεΑ
  • 2015 – Παγκόσμιο πρωτάθλημα πυγμαχίας
  • 2016 – Παγκόσμιο πρωτάθλημα ποδηλασίας δρόμου
  • 2018 – Παγκόσμιο πρωτάθλημα ενόργανης γυμναστικής
  • 2019 – Παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου
  • 2022 – Παγκόσμιο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου

Ο έρωτας με το «Γύρο της Γαλλίας»
Για το 2016, ο Χάμαντ μπιν Χαλίφα Αλ Τανί ήθελε να γίνει το εναρκτήριο ετάπ του «Γύρου της Γαλλίας» στο Κατάρ. Αν και οι αερογραμμές του Κατάρ αποτελούν βασικό χρηματοδότη του αγώνα, ενώ οι διοργανωτές είναι οι ίδιοι που κάνουν και τον «Γύρο του Κατάρ», δεν του έκαναν τελικά το χατήρι, καθώς η εκκίνηση θα γίνει στη Νορμανδία της Γαλλίας. Εκτός από τις διοργανώσεις που διεκδικεί το εμιράτο, κάθε χρόνο στη Ντόχα διεξάγεται ένα γκραν πρι του MotoGP, ένα μίτινγκ στίβου της σειράς ντάιαμοντ λιγκ και δύο τουρνουά τένις του ATP και του WTA.
Το ποδόσφαιρο δε θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση για τις Καταριανές επενδύσεις. Η αρχή έγινε με την εξαγορά του 70% των μετοχών της Παρί Σεν Ζερμέν, ενώ το δίκτυο (ιδιοκτησίας του εμίρη) Αλ Τζαζίρα αγόρασε τα τηλεοπτικά δικαιώματα του πρωταθλήματος της Γαλλίας για την περίοδο 2012-2016. Και αν το ποσό της επένδυσης στην Παρί έμεινε επτασφράγιστο μυστικό, το κόστος για το γαλλικό πρωτάθλημα ξεπερνά τα 90 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο για να μεταδίδονται «ζωντανά» δύο αγώνες την εβδομάδα.
Το απόλυτο ρεκόρ όμως έγινε με τη συμφωνία για να διαφημίζεται η Qatar Airways στη φανέλα της Μπαρτσελόνα. Το ποσό που θα εισπράξουν οι Καταλάνοι την τριετία 2013-2016 είναι 96 εκατομμύρια ευρώ.

Η κόρη μου η ποδηλάτισα
Η φιλοδοξία του εμίρη για διοργάνωση μέρους του «Γύρου της Γαλλίας» στο Κατάρ ακόμα δεν έχει πραγματοποιηθεί, ωστόσο όμως, η 32χρονη κόρη του, Σέϊxα Μαγιάσα διοργανώνει από το 2009, ποδηλατικό αγώνα μόνο για γυναίκες, τον «Γύρο του Κατάρ». «Το συγκεκριμένο γεγονός είναι περισσότερο πολιτική δήλωση από την κόρη του εμίρη. Δείχνει, πως το Κατάρ είναι μια προοδευτική χώρα, όπου οι άντρες δεν είναι οι μόνοι που μπορούν να συμμετέχουν σε αθλητικούς αγώνες» δήλωσε ο διοργανωτής Ντιρκ Ντεπό. Στο συγκεκριμένο ποδηλατικό αγώνα, σύμβουλος είναι ο Έντι Μερξ (έκανε το χατίρι το εμίρη να ασχοληθεί έναντι αδράς αμοιβής, φυσικά).

Από το αέριο στον αθλητικό τουρισμό
Οι φυσικοί πόροι κάποτε θα τελειώσουν και το φυσικό αέριο βασική πηγή… πλούτου του Κατάρ δεν μπορεί να αποτελεί εξαίρεση. Το σχέδιο «αθλητισμός» αποτελεί το μεγάλο στοίχημα του εμίρη για να συνεχίσει το Κατάρ να παράγει χρήμα, ακόμα και αν έρθει η στιγμή που το φυσικό αέριο στερέψει. Ο αθλητικός τουρισμός είναι μια βιομηχανία πολλών δισεκατομμυρίων και ο Αλ Τάνι έχει επενδύσει πολλά δισεκατομμύρια προκειμένου να αλλάξει την εικόνα του εμιράτου. Και αν στις αρχές του αιώνα, από εμιράτο αλιέων μαργαριταριών μετατράπηκε σε υπερδύναμη ορυκτού πλούτου, στο μυαλό του δαιμόνιου πρώην εμίρη το Κατάρ των επόμενων δεκαετιών φαντάζει ως το παγκόσμιο κέντρο του αθλητισμού.

Η ιστορία του Κατάρ
1700s Μετανάστες φτιάχνουν μικρούς οικισμούς στα παράλια της περιοχής και επιδίδονται στην αλιεία μαργαριταριών.
1867 Το Κατάρ κερδίζει την ανεξαρτησία του από το Μπαχρέιν υπογράφοντας συνθήκη με τη Μεγάλη Βρετανία.
1916 Υπογράφεται συμφωνία με τους Βρετανούς, να ελέγχουν τις διεθνείς σχέσεις του Κατάρ με αντάλλαγμα την προστασία του.
1939 Ανακαλύπτεται πετρελαϊκό κοίτασμα.
1950s Τα έσοδα από την εκμετάλλευση των πετρελαϊκών κοιτασμάτων θα χρηματοδοτήσουν την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό των υποδομών του Κατάρ.
1971 Στις 3 Σεπτεμβρίου, το Κατάρ ανακηρύσσει την ανεξαρτησία του.
1972 Ο Χαλίφα μπιν Χάμαντ Αλ Τάνι παίρνει την εξουσία κατόπιν ενδοοικογενειακού πραξικοπήματος.
1990, Αύγουστος Μετά την εισβολή του Ιράκ στο Κουβέιτ, το Κατάρ ανακοινώνει ότι θα επιτρέψει στις ξένες δυνάμεις να χρησιμοποιήσουν το έδαφός του στην επιχείρηση κατά των εισβολέων.
1995 Ο σεΐχης Χαλίφα, καθαιρείται αναίμακτα από το θρόνο, από τον γιο του, Χάμαντ.
1996 Ο εμίρης Χάμαντ, χρηματοδοτεί τη δημιουργία του δορυφορικού τηλεοπτικού σταθμού Αλ Τζαζίρα.
1999 Για πρώτη φορά από το 1971, διεξάγονται εκλογές (δημοτικές).
2001, Μάρτιος Διευθετεί μακροχρόνιες διαφορές για τα σύνορα με τη Σαουδική Αραβία και το Μπαχρέιν.
2003, Απρίλιος Οι 264.000 κάτοικοι του Κατάρ, εγκρίνουν με δημοψήφισμα το νέο Σύνταγμα, το οποίο προβλέπει 45μελή βουλή. Τα 30 μέλη θα είναι εκλεγμένα από το λαό και τα υπόλοιπα 15 θα ορίζονται από τον εμίρη.
2004, Φεβρουάριος Ο πρώην πρόεδρος της Τσετσενίας Ζελίμκαν Γιαντερμπίγιεφ σκοτώνεται από έκρηξη στη Ντόχα, όπου ζούσε τα τελευταία χρόνια. Οι αρχές συλλαμβάνουν δύο Ρώσους πράκτορες και τους καταδικάζουν σε ισόβια κάθειρξη. Οι σχέσεις με τη Ρωσία επιδεινώνονται και τελικά στα τέλη του 2004, οι δύο πράκτορες εκδίδονται στη Ρωσία.
2005, Μάρτιος Έκρηξη βόμβας σε παγιδευμένο αυτοκίνητο σκοτώνει έναν Άγγλο.
2005, Ιούνιος Το πρώτο Σύνταγμα του Κατάρ τίθεται σε ισχύ και προβλέπει ορισμένες δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις.
2005, Νοέμβριος Κατασκευάζει τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις υγροποίησης φυσικού αερίου. Το έργο κόστισε 11 δισ. ευρώ.
2006 Γίνεται η πρώτη αραβική χώρα που διοργανώνει τους Πανασιατικούς αγώνες, με τη συμμετοχή 45 χωρών.
2007, Σεπτέμβριος Μαζί με το Ντουμπάι, είναι οι μεγαλύτεροι κάτοχοι μετοχών στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, την τρίτη μεγαλύτερη αγορά του κόσμου.
2008, Μάρτιος Τίθεται σε λειτουργία η πρώτη καθολική εκκλησία. Μέχρι τότε, οι Χριστιανοί απαγορευόταν να εκφράζουν τη θρησκεία τους δημοσίως.
2008, Οκτώβριος Μαζί με τη Ρωσία και το Ιράν, δημιουργούν μια τεχνική επιτροπή που προσδοκούν να εξελιχθεί στον OPEC του φυσικού αερίου.
2008, Δεκέμβριος Οριστική συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία για τον καθορισμό των μεταξύ τους συνόρων και αποκατάσταση των διπλωματικών τους σχέσεων.
2009 Σταματάει τις εμπορικές συναλλαγές με το Ισραήλ μετά το βομβαρδισμό της Γάζας. Ήταν η μόνη αραβική χώρα που είχε συναλλαγές με το Ισραήλ.
2010, Δεκέμβριος. Ανακοινώνεται από τη ΦΙΦΑ, πως το παγκόσμιο κύπελλο του 2022 θα διεξαχθεί στο Κατάρ.
2011, Αύγουστος Η Ντόχα ανακοινώνει την υποψηφιότητά της για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020.
2011, Νοέμβριος Ο εμίρης ανακοινώνει πως το 2013 θα διεξαχθούν εθνικές εκλογές. Οι πρώτες στην ιστορία του Κατάρ.
2013, Ιούνιος Ο Χαλίφα μπιν Χάμαντ Αλ Τάνι το μετανιώνει για τις εκλογές και σε ηλικία 61 ετών αποφασίζει να παραιτηθεί από το θρόνο και να παραδώσει την εξουσία στον γιο του, Ταμίμ Μπεν Χαμάντ Αλ Τάνι.
2014, Νοέμβριος Η Ντόχα κερδίζει Βαρκελόνη και Γιουτζίν και αναλαβάνει τη διοργάνωση του παγκόσμιου πρωταθλήματος στίβου του 2019.
2014, Δεκέμβριος Το κατά κεφαλήν εισόδημα του Καταριανού είναι 70.840 ευρώ ετησίως.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/