Σε εφιάλτη εξελίσσεται η πρεμιέρα του παγκόσμιου κυπέλλου ποδοσφαίρου για τους Βραζιλιάνους διοργανωτές , αφού εννιά μόλις μέρες πριν το εναρκτήριο παιχνίδι ανάμεσα στη «σελεσάο» και την Κροατία, οι εργασίες στο γήπεδο της Σάο Πάουλο ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί!
του Νίκου Κούδα
nkoudas@yahoo.gr
follow me @nkoudas
Παραμονές της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, κάποια ζηλόφθονα ΜΜΕ ξένων χωρών «κατακρεουργούσαν» την Ελλάδα, ισχυριζόμενα ότι οι εγκαταστάσεις ήταν ανέτοιμες για τη διοργάνωση. Την ίδια ακριβώς μεταχείριση εισπράττουν και οι Βραζιλιάνοι ενόψει του δικού τους μουντιάλ, με τη διαφορά όμως ότι το… ξεφωνητό δεν προέρχεται μόνο από τους Δυτικούς, αλλά κυρίως από τους ντόπιους δημοσιογράφους!
Κι απ’ ό,τι φαίνεται απολύτως δικαιολογημένα, αφού το περίφημο «Ιτακεράο», το νέο, πολυτελέστατο γήπεδο της Σάο Πάουλο που πρόκειται να φιλοξενήσει το εναρκτήριο παιχνίδι της οικοδέσποινας και φυσικά της διοργάνωσης, εμφανίζει εικόνα… γιαπί. Οι φωτογραφίες που έχουν διαρρεύσει στον Τύπο είναι εξόχως ενδεικτικές, με αναρτημένες σκαλωσιές, δομικά υλικά, μπάζα και φαγάνες στον προαύλιο χώρο του και ένα μεγάλο κομμάτι της κερκίδας να χάσκει άδειο από θεατές, σκορπίζοντας προβληματισμό λίγες μέρες πριν την αυλαία της σπουδαιότερης ποδοσφαιρικής φιέστας του πλανήτη.
Το χωρητικότητας 65.000 θέσεων γήπεδο φιλοξένησε την περασμένη Κυριακή το τελευταίο δοκιμαστικό παιχνίδι, ανάμεσα στην τοπική Κορίνθιανς και τη Μποταφόγκο του Ρίο ντε Τζανέιρο, με σκοπό να διαγνωστούν τα όποια προβλήματα της τελευταίας στιγμής. Λόγω μάλιστα των συνεχών καθυστερήσεων στην ημερομηνία παράδοσης του έργου, η πρόβα κάθε άλλο παρά… τζενεράλε ήταν, καθώς από τις 65.000 θέσεις, μόνο οι 37.000 ήταν γεμάτες με κόσμο. Το υπόλοιπο τμήμα, στο πέταλο πίσω από τη μία εστία, αναμένει ακόμη την έγκριση από την πυροσβεστική (!), ενώ πριν από λίγες μέρες η κατασκευάστρια εταιρεία ανακοίνωσε ότι η επιβλητική, γυάλινη οροφή που επρόκειτο να κοσμεί τον «ουρανό» του γηπέδου, προστατεύοντας τους θεατές από τη βροχή, δεν θα τοποθετηθεί τελικά παρά μόνο μετά τη λήξη του μουντιάλ.
Για ένα πρότζεκτ που κόστισε κοντά στα 294 εκατομμύρια ευρώ και υποτίθεται ότι θα παραδιδόταν έτοιμο προς χρήση στις 31 Δεκεμβρίου 2013, η τωρινή εικόνα «αποσύνθεσης» είναι πραγματικά απαράδεκτη. Ιδίως αν θυμηθούμε ότι, πέρα από τα χρήματα, στοίχισε και τη ζωή σε τρεις ανθρώπους, που είχαν την ατυχία να εργάζονται εκεί…