Από το 2021 η Κίλι Χόντγκινσον δεν έχει λείψει από το βάθρο των μεγάλων διοργανώσεων και φέτος κατέκτησε τον κόσμο με τη νίκη της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού. Ήταν ένα μετάλλιο που προσμονούσε καιρό και ήρθε την κατάλληλη στιγμή και για αυτό οι συμπατριώτες της την ανταμείβουν σε κάθε ευκαιρία. Τελευταία… Η ανάδειξη της σε κορυφαία αθλήτρια του 2024. Όχι που θα ψήφιζαν άλλη…
της Ελισάβετ Γρηγοριάδου
[email protected]
Οι Βρετανοί αναζητούν χρόνια μία παγκόσμια σταρ και την βρήκαν στο πρόσωπο της Κίλι Χόντγκινσον. Η συγκυρία είναι ιδανική, καθώς η 22χρονη κυριαρχεί στις μεσαίες αποστάσεις όπως ακριβώς έκανε την δεκαετία του 1980, ο πρόεδρος της World Athletics και υποψήφιος για την προεδρία της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Σεμπάστιαν Κόου ο οποίος σε ανύποπτο χρόνο την έχει βαφτίσει ως τη… θηλυκή του εκδοχή.
Η αγάπη των Βρετανών για τον στίβο είναι γνωστή και περίμεναν οκτώ χρόνια για να έχουν ξανά αθλητή ή αθλήτρια με χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο μετά τον Μο Φάρα στο Ρίο. Δεν είναι μόνο οι φίλαθλοι που χαίρονται να παρακολουθούν την Χόντγκινσον να κατακτά τον κόσμο, αλλά κυρίως η βρετανική ομοσπονδία, η οποία προσπαθεί να ξεπεράσει τα οικονομικά της προβλήματα και με μία σταρ όπως η Χόντγκινσον, θα προσελκύσει κόσμο στα στάδιά της και μεγάλες διοργανώσεις στην χώρα της.
Μετά το μαγικό καλοκαίρι της Χόντγκινσον, η 800άρα δρομέας έγινε από τις πιο δημοφιλείς προσωπικότητες της Βρετανίας και αναδείχθηκε κορυφαία αθλήτρια της χρονιάς στα περίφημα British Sports Awards, σε μία ψηφοφορία που αφορούσε όλα τα αθλήματα: «Είναι πολύ όμορφα να λαμβάνω αυτή την αναγνώριση από ανθρώπους που απόλαυσαν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού όσο τους απόλαυσα εγώ. Είναι μεγάλη τιμή για μένα. Ήταν μια χρονιά γεμάτη σκαμπανεβάσματα, αλλά οι καλές στιγμές ήταν απίστευτες και θέλω απλά να συνεχίσω να ανεβάζω τον πήχη στα 800μ των γυναικών, αφού βλέπω πόσο γρήγορα μπορούμε να τρέξουμε. Έχουμε πολλά να κάνουμε ακόμα και τα καλύτερα έρχονται».
Οι συνυποψήφιες της Χόντγκινσον για τον τίτλο της κορυφαίας αθλήτριας ήταν: – Λούσι Μπρονζ (ποδόσφαιρο): κέρδισε τα πάντα με την Μπαρτσελόνα
– Έμα Φινακεϊν (ποδηλασία): τρία Ολυμπιακά μετάλλια στο Παρίσι, πρώτη Βρετανίδα από το 1964 που το καταφέρνει στην ποδηλασία
– Τζόντι Γκρίνχαμ (τοξοβολία): κέρδισε δύο Παραολυμπιακά μετάλλια στα Παρίσι ενώ ήταν έγκυος
– Μπριόνι Πέιτζ (τραμπολίνο) – χρυσή Ολυμπιονίκης στο Παρίσι
– Σάρα Στόρι (ποδηλασία): κέρδισε το 19ο χρυσό μετάλλιο της σε Παραολυμπιακούς Αγώνες, στο Παρίσι φτάνοντας συνολικά τα 30
Εκτός από την Χόντγκινσον βραβεύθηκε και ένας άνδρας αθλητής και μία ομάδα. Το βραβείο για τον κορυφαίο αθλητή της χρονιάς πήγε στον Άλεξ Γουί, τον χρυσό Ολυμπιονίκη του τριάθλου, ο οποίος νωρίτερα στην σεζόν στέφθηκε και παγκόσμιος πρωταθλητής για πρώτη φορά στην καριέρα του. Κορυφαία βρετανική ομάδα είναι εκείνη της κωπηλασίας, η οποία κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων κατέκτησε οκτώ μετάλλια, εκ των οποίων τα τρία ήταν χρυσά.