Connect with us

ΤΡΙΑΘΛΟ

Μετανάστρια για τους Ολυμπιακούς

Published

on

Η Ποόζα Χαουρούσι μετακόμισε στις ΗΠΑ για να κυνηγήσει το όνειρό της και να γίνει η πρώτη αθλήτρια από τη χώρα της που θα πάρει μέρος στο τρίαθλο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο.

του Στέφανου Σουλιώτη
[email protected]

Από το 2000 που το τρίαθλο συμπεριλήφθηκε στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων σχεδόν 600 αθλητές και αθλήτριες από όλο τον κόσμο έχουν συμμετάσχει μέχρι το 2012 στο Λονδίνο και αθλητές από επτά διαφορετικές χώρες έχουν γευτεί τη χαρά της κατάκτησης του χρυσού μεταλλίου. Ποτέ όμως δεν έχει καταφέρει να προκριθεί στο τριάθλο αθλητής από την Ινδία αλλά αυτό ελπίζει να το αλλάξει η Ποόζα Χαουρούσι. Η 23χρονη αθλήτρια θεωρείται ταλέντο στη χώρα της και πρόσφατα μετακόμισε στο Τέξας των ΗΠΑ για να προπονηθεί σε καλύτερες συνθήκες που θα της δώσουν το δικαίωμα να ελπίζει στο όνειρό της.
«Θέλω να εκπροσωπήσω την Ινδία στος Ολυμπιακούς Αγώνες και μετά να δημιουργήσω μια δυνατή ομάδα τόσο στη χώρα μου όσο και στις γειτονικές ώστε να προωθηθεί το άθλημα», δηλώνει η Χαουρούσι.
Ξεκινώντας με το κολύμπι σε ηλικία εννέα ετών σύντομα η Χαουρούσι άρχισε να παίρνει μέρος σε αγώνες aquathlon για να βελτιώσει το επίπεδο της αντοχής της. Οι ικανότητές της στο τρέξιμο και την κολύμβηση της έδωσαν την ευκαιρία να συμμετάσχει στο εθνικό πρωτάθλημα της χώρας της καθώς και στο καμπ προεπιλογής της παγκόσμιας ομοσπονδίας που πραγματοποήθηκε στο Τσενάι της Ινδίας το 2004. Τότε ήταν που η Χαουρούσι μπήκε για πρώτη φορά στον κόσμο του τρίαθλου και αποκαλύφθηκε το ταλέντο της. Ωστόσο οι οικονομικές δυνατότητες της αθλήτριας ήταν περιορισμένες και το κόστος των προπονήσεων και των συμμετοχών σε αγώνες ήταν δυσβάσταχτο για την ίδια αναγκάζοντάς την να σταματήσει το τρίαθλο. Το 2006 η Χαουρούσι νίκησε σε άλλον ένα αγώνα aquathlon και η ομοσπονδία της χώρας της την έπεισε πως έπρεπε να δοκιμάσει ξανά τρίαθλο. Με ένα δανεικό ποδήλατο και με μπόλικο ενθουσιασμο η Χαουρούσι αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ινδίας στο τρίαθλο Ολυμπιακής απόστασης. Το 2009 η αθλήτρια συμπεριλήφθηκε στα τμήματα ανάπτυξης της παγκόσμιας ομοσπονδίας και αγωνίστηκε στους Ασιατικούς Αγώνες που πραγματοποιήθηκαν στην Κίνα.
Τώρα όμως η ίδια θέλει να κάνει το βήμα παραπάνω. Μετά από ένα διάλειμμα από το τρίαθλο λόγω σπουδών, πέρασε όλο το καλοκαίρι προσπαθώντας να βρει ξανά τη φόρμα της ώστε να δώσει τη φετινή χρονιά τον καλύτερό της εαυτό και να αγωνιστεί στο Ρίο. Για να συμβεί όμως αυτό έπρεπε να προπονηθεί σε ένα μέρος όπου θα της προσφέρει περισσότερες ευκαιρίες από τη χώρα της. Η Χαουρούσι επικοινώνησε μέσω μέιλ και skype με τον προπονητή Μπόρις Ρόμπινσον και πλέον αφού και ο ίδιος διαπίστωσε πως αξίζει ο κόπος, την ενέταξε στην ομάδα του. Από τότε που άρχισε την προετοιμασία της με τον Μπόρις η Ινδή τριαθλήτρια βελτιώνεται συνεχώς και στα τρία αγωνίσματα αλλά μεγαλύτερη πρόοδο έχει σημειώσει στην ποδηλασία.
Το τρίαθλο αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς παγκοσμίως. Στην Ινδία υπάρχει αρκετό ταλέντο αλλά η έλλειψη υποδομών αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για πολλούς. Αθλητές όπως η Χαουρούσι, η Ανουράντχα Βαιντιανάθαν, που συμμετέχει στο Ironman, ή ο Μαντχουρίγια Μπόρα ο οποίος θέλει να γίνει ο πρώτος άνδρας τριαθλητής από τη Ινδία που θα συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες, παλεύουν για να κλείσουν την ψαλίδα με τους άλλους τριαθλητές.
«Στις μέρες μας πολλοί ποδηλάτες ή αθλητές του τρεξίματος συμμετέχουν σε αγώνες τριάθλου στην Ινδία αλλά είτε δεν έχουν αρκετές ευκαιρίες είτε τους λείπει η απαραίτητη γνώση του αθλήματος. Έχω βιώσει προσωπικά την έλλειψη διοργανώσεων στη χώρα μου. Πιστεύω πως αν οργανωθούν προπονητικά καμπ στην Ινδία θα μάθει ο κόσμος περισσότερα για το άθλημα», σημειώνει η Χαουρούσι. Τίποτα όμως δε θα βοηθήσει περισσότερο από μια συμετοχή της αθλήτριας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο: «Η εκπροσώπηση της Ινδίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες θα είναι στιγμή υπερηφάνιας για μένα και τη χώρα μου. Ελάχιστες Ινδές έχουν αυτή την ευκαιρία. Ίσως δοθεί σε εμένα αυτή η ευκαιρία και έτσι να έρθει η επανάσταση στην πατρίδα μου για το τρίαθλο παρακινώντας πολλούς να ασχοληθούν με το άθλημα», καταλήγει η Χαουρούσι.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/