Connect with us

TOKYO 2020

Μπαχ: «Πρέπει να επικεντρωθούμε στα ουσιώδη για το Τόκιο»

Published

on

Στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο Τόμας Μπαχ στα ΜΜΕ αναφέρθηκε στα μέτρα που εφαρμόστηκαν για τη μείωση του κόστους και για τη νέα μορφή των Ολυμπιακών στην μετά-κορονοϊού εποχή.

Ο Γερμανός αναφέρθηκε σε πολλά από τα θέματα που παραμένουν ακόμα αναπάντητα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο αλλά και άλλα ζητήματα που έχουν προκύψει σε σχέση με εθνικές επιτροπές και παγκόσμιες ομοσπονδίες.

Τελετή έναρξης

«Είμαστε πολύ, πολύ αισιόδοξοι ότι η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων θα γίνει στις 23 Ιουλίου του 2021», τόνισε ο Μπαχ, αλλά παραδέχτηκε πως στην ίδια την τελετή πρέπει να προσαρμοστεί το περιεχόμενό στις νέες συνθήκες: «Στην τελετή έναρξης αναδεικνύται η χώρα και η κουλτούρα της. Η τελετή παρακολουθείται από ένα δις ανθρώπων ανά τον κόσμο. Πρέπει να διατηρήσουμε τη μορφή της και την εμπειρία που αφήνει αυτή στους αθλητές. Ίσως όμως το περιεχόμενο πρέπει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα».

Μέτρα αντιμετώπισης πανδημίας

Ο Μπαχ ανέφερε ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου ως προς τον καθορισμό των μέτρων και δήλωσε ξανά την πίστη του στο γεγονός ότι πριν τους αγώνες θα είναι διαθέσιμο τόσο το εμβόλιο όσο και μία μέθοδος μαζικών ελέγχων, με βάση τα στοιχεία που του μεταφέρει ο ΠΟΥ. Αρνήθηκε από την άλλη να τοποθετηθεί σε ένα από τα βασικά ερωτήματα, αν θα υπάρχουν ή όχι θεατές στο Τόκιο. Δήλωσε όμως τα εξής: «Εργαζόμαστε στη βάση του ότι θα υπάρχουν και διεθνείς θεατές. ένας ικανός αριθμός θεατών παρακολουθεί άλλωστε αθλητικά θεάματα στην Ιαπωνία τις τελευταίες εβδομάδες». Για τη συγκεκριμένη απόφαση δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και θα εξαρτηθεί από την κατάσταση που θα υπάρχει το Δεκέμβριο και μετά την άνοιξη. Εντός του τελευταίου μήνα του 2020 όμως θα εκδοθεί αναλυτική αναφορά για τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας που θα εφαρμοστούν.

Η μείωση του λογιστικού κόστους

Όπως ήδη έχε ανακοινωθεί, η ΔΟΕ και το Τόκιο 2020 κόβουν όλα τα περιττά έξοδα για τους Αγώνες προκειμένου να εξοικονομήσουν χρήματα. Ο πρόεδρος της ΔΟΕ αποκάλυψε ότι 280 εκατομμύρια δολάρια έχουν ήδη εξοικονομηθεί σε σχέση με τον αρχικό προϋπολογισμό των Αγώνων αλλά παραδέχτηκε ότι τα στάδια υπάρχει περίπτωση να μην είναι γεμάτα. «Υπάρχουν πολλά πράγματα που θα ήταν ωραίο να έχουμε στους Ολυμπιακούς, αλλά στη μετά-κορονοϊού εποχή πρέπει να επικεντρωθούμε στα ουσιώδη και τα απαραίτητα», συμπλήρωσε.

Τα μαύρα πρόβατα (AIBA – IWF)

Σε ερωτήσεις που δέχτηκε για την έκπτωτη παγκόσμια ομοσπονδία πυγμαχία δήλωσε ότι είναι ανήσυχος για την έλλειψη προόδου ως προς τις μεταρρυθμιστικές ενέργειες στη διακυβέρνηση της AIBA. Διατηρεί επίσης μικρό καλάθι ακόμα και για την παγκόσμια ομοσπονδία της άρσης βαρών, την IWF. Σύμφωνα με την εικόνα που έχει η IWF δεν έχει κάνει ακόμα τις δομικές αλλαγές που απαιτούνται από τη ΔΟΕ στο διοικητικό της σώμα και στο κομμάτι της εκπροσώπησης των αθλητών, προκειμένου να βελτιώσει την εικόνα της. Παραδέχεται ότι υπάρχει κάποια πρόοδος, όμως μέχρι στιγμής δεν έιναι αρκετή για το μέλλον: «Θα μπορούσε μέχρι και να επανεξεταστεί η θέση της άρσης βαρών στο Παρίσι το 2024 λόγω της διαφθοράς που αποκαλύφθηκε ότι υπάρχει», δήλωσε.

Το πολιτικό ζήτημα της Λευκορωσίας

Οι αρχές της χώρας πρόσφατα φυλάκισαν μία μπασκετμπολίστρια στο αεροδρόμιο της χώρας χωρίς συγκεκριμένο λόγο, γεγονός που καταδίκασαν οι ενώσεις των αθλητών στη χώρα αλλά και την Ευρώπη. Για το συγκεκριμένο θέμα ο Μπαχ δήλωσε: «Μας ανησυχούν πολύ οι πληροφορίες που λαμβάνουμε ότι οι αθλητές δέχονται διακρίσεις από την Ολυμπιακή επιτροπή της χώρας για πολιτικούς λόγους. Για αυτό το αντιμετωπίζουμε με μεγάλη σοβαρότητα». Προς στιγμήν η ΔΟΕ κάνει έρευνα πάνω στο ζήτημα: αν οι αθλήτές δέχονται διακρίσεις, αν υπάρχει πολιτική παρέμβαση και αν υπάρχει παραβίαση της Ολυμπιακού καταστατικού χάρτη από την εθνική επιτροπή. Αν αποδειχθεί ότι αυτά ισχύουν η χώρα θα δεχτεί σημαντικές ποινές από τη ΔΟΕ.

Οι εκλογές της ΔΟΕ

Παράλληλα το εκτελεστικό συμβούλιο της ΔΟΕ αποφάσισε στη σημερινή συνεδρίαση να θέσει την 30η Νοεμβρίου ως την καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεση των υποψηφιοτήτων για τις εκλογές της ΔΟΕ την άνοιξη. Θυμίζουμε ότι η 137η συνάντηση της ΔΟΕ είχε οριστεί να γίνει στην Αθήνα 10-12 Μαρτίου και ο Μπαχ έχει ήδη δηλώσει την πρόθεσή του να είναι ξανά υποψήφιος για πρόεδρος.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

Don`t copy text!