Τρεις εβδομάδες έδωσε περιθώριο η WADA στη RUSADA προκειμένου να καταθέσει απολογία και να παραδώσει εκ νέου στοιχεία, μετά από ασυνέπειες που εντοπίστηκαν συγκρίνοντας παλαιότερα και νέα δεδομένα.
του Παναγιώτη Βότση
[email protected]
Μετά από συμβούλιο της εκτελεστικής επιτροπής στο Τόκιο, ο παγκόσμιος οργανισμός αντι-ντόπινγκ (WADA) ανακοίνωσε ότι έστειλε επίσημο έγγραφο με αποδέκτη την εθνικό οργανισμό αντι-ντόπινγκ της Ρωσίας (RUSADA) αλλά και το ρωσικό υπουργείο αθλητισμού, στο οποίο ζήτησε τα επίσημα σχόλια τους μαζί με απαντήσεις σε μία λίστα από ερωτήματα.
Η νέα διαδικασία συμμόρφωσης έχει ως αφορμή τις ασυνέπειες που υπήρχαν στη βάση δεδομένων του Οκτωβρίου του 2017 που έχει στα χέρια της η WADA από πληροφοριοδότη σε σχέση με τη νέα βάση δεδομένων, αυτή που πήρε τον Ιανουάριο του 2019, 10 μέρες μετά τη λήξη της τότε διορίας που είχε θέσει στη RUSADA. Από τα πάγια αιτήματα της WADA είναι και η λήξη της συνεργασίας των ρωσικών ομοσπονδιών με προπονητές οι οποίοι έχουν κατηγορηθεί για συμμετοχή σε συστήματα ντόπινγκ στο παρελθόν, κάτι που ακόμα δεν έχει γίνει.
«Το τι είναι αυτές οι ασυνέπειες και με τι σχετίζονται είναι κάτι που θα απαντήσουν οι τεχνολογικοί υπεύθυνοι και από τις δύο πλευρές, οι οποίοι ήδη συνεργάζονται. Εμείς από την πλευρά μας παρέχουμε κάθε δυνατή βοήθεια», απάντησε σε ρωσικά μέσα ο υπουργός αθλητισμού της Ρωσίας, Πάβελ Κολόμπκοφ. Με τη σειρά του, ο επικεφαλής της εδικής επιτροπής της WADA για το ζήτημα (CRC), Τζόναθαν Τέιλορ, δήλωσε ότι θα κάνουν μία συνάντηση στις 23 Οκτωβρίου για να επεξεργαστούν τις εξηγήσεις που θα δοθούν, πριν κάνουν οποιαδήποτε πρόταση στο εκτελεστικό συμβούλιο. Σε περίπτωση που κριθεί τότε ότι η RUSADA δεν έχει συμμορφωθεί στις απαιτήσεις που υπάρχουν, η Ρωσία κινδυνεύει να επιστρέψει σε καθεστώς αποκλεισμού, πράγμα που δυσχεραίνει βέβαια και τις Ολυμπιακές της βλέψεις.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι η ΔΟΕ είναι αυτή που έχει τον τελευταίο λόγο σε σχέση με τους Ολυμπιακούς, το 2016 όμως «πέταξε το μπαλάκι» στις διεθνείς ομοσπονδίες των αθλημάτων για τον αποκλεισμό ή μη της Ρωσίας. Κάποιες ομοσπονδίες ήταν κάθετες και απέκλεισαν όλους τους Ρώσους αθλητές (π.χ. η World Rowing της κωπηλασίας), κάποιες άφησαν παραθυράκια για λίγους αθλητές που ικανοποιούσαν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, (π.χ. η IAAF του στίβου) και τέλος κάποιες δέχτηκαν κανονικά τις ρωσικές ομάδες (π.χ. η FINA του υγρού στίβου). Αρνητική στάση απέναντι στη Ρωσία έχει και η IWF της άρσης βαρών, η οποία έχει ήδη σε προσωρινό αποκλεισμό τους 12 αθλητές που προέκυψαν από την έκθεση Μακλάρεν.
πηγή: Inside The Games