Connect with us

EDITORIAL

Ο απολογισμός της κολύμβησης στο παγκόσμιο

Published

on

Όταν σε μια διοργάνωση η αυλαία πέφτει και τα φώτα σβήνουν, σκέφτεσαι ποιοι ήταν οι πρωταγωνιστές σε αυτές τις 8 ημέρες. Ντρέσελ ή Πίτι, Σέστρεμ ή Λεντέκι, έλαμψαν περισσότερο σε αυτό το παγκόσμιο πρωτάθλημα κολύμβησης;

του Παναγιώτη Μπότσα
δημοσιογράφος, σχολιάστης ΕΡΤ

Η απάντηση στους άνδρες είναι απλή, ο Αμερικανός Κέιλεμπ Ντρέσελ ήταν πραγματικά «… on fire», έφυγε από τη Βουδαπέστη με 7 χρυσά μετάλλια, τα τρία σε ατομικό αγώνισμα και τέσσερα στις σκυτάλες. Κατέκτησε τρία μετάλλια σε μια ημέρα κάτι που ούτε ο Φέλπς δεν έχει καταφέρει (δεν το επεδίωξε κιόλας) ενώ οι χρόνοι του σε 50-100 ελεύθερο αλλά και τα 100 πεταλούδα ήταν οι καλύτεροι της τριετίας 2015-2017. Το μέλλον του ανήκει αρκεί να μην τον συγκρίνουν συνέχεια με τον Φέλπς.
Ο Ανταμ Πίτι ήταν ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟΣ και συνάμα απολαυστικός αλλά το πρόσθιο έχει μείνει λίγο πίσω σε σχέση με τα υπόλοιπα αγωνίσματα της κολύμβησης. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα κατορθώματα του δεν ήταν απίστευτα. Στα 50 πρόσθιο είναι ο πρώτος που κατεβαίνει τα 26 δευτερόλεπτα και δεν το έκανε μια φορά αλλά δυο. Η άγνοια κινδύνου που έχει, μας χάρισε ένα παγκόσμιο ρεκόρ στις 10 το πρωί. Ο Βρετανός (100 πρόσθιο) μαζί με τον Ιταλό Γκρεγκόριο Παλτρινιέρι (1500 ελεύθερο) ήταν οι μόνοι που διατηρήθηκαν στην πρώτη θέση (Παγκόσμια-Ολυμπιακοί) των αγωνισμάτων τους την τριετία 2015-17.
Στις γυναίκες τα πράγματα ήταν πιο απλά, αν δεν ήταν αυτή η ήττα στο κατοστάρι ελεύθερο, η Σέστρεμ θα έφευγε από την Ουγγαρία χωρίς κανένα «ψεγάδι». Όμως όλοι έχουμε μια άσχημη μέρα στην καθημερινότητά μας.
Η κολυμβήτρια απο τη Σουηδία με το καλημέρα, έδειξε τις διαθέσεις της …51.71! Η πρώτη γυναίκα στα 100 ελεύθερο και επίσημα κάτω από τα 52’’ απίστευτο κι …όμως σουηδικό. Όπως απίστευτος ήταν ο τρόπος που τη νίκησε για δεύτερη φορά (μετά το Ρίο) στον τελικό των 100μ. ελεύθερο η αφροαμερικανίδα Σιμόν Μάνουελ. Μετά ήρθε το εντυπωσιακό παγκόσμιο ρεκόρ 23.67 στον ημιτελικό των 50μ. ελεύθερο, όμως το πάθημα είχε γίνει μάθημα. Τελικός απολογισμός 3 χρυσά, 1 ασημένιο και 2 παγκόσμια ρεκόρ, καθόλου άσχημα.
Η Λεντέκι είναι μια «υπερταχεία», που τα προλαβαίνει όλα, χωρίς να χάνει χρόνο και …χρυσά μετάλλια. Από το 2012 που εμφανίστηκε στη «διεθνή σκηνή», καμία δεν μπόρεσε να τη νικήσει μέχρι που έμφανίστηκε ο πληγωμένος εγωισμός της Φεντερίκα Πελεγκρίνι (έμεινε εκτός μεταλλίων στο Ρίο). Αναγκαστική «στάση» για την Αμερικανίδα στη Βουδαπέστη που υπέστει την πρώτη της ήττα σε ατομικό αγώνισμα. Το 2017 θα το θυμάται για πάντα, το πρώτο της ασημένιο είναι γεγονός καθώς τα άλλα 5 χρυσά ήταν αναμενόμενα.
Όσο για τους διοργανωτές περιμέναμε κάτι παραπάνω από τα 2 χρυσά της «Iron Lady» στην μικτή. Η Κατίνκα Χόσου έχει να γευθεί την ήττα από τους Ολυμπιακούς του Λονδίνου. Ακόμη στο πρόσθιο «βασίλισσα» ήταν η 20χρονη πλέον …Κίινγκ με 2 χρυσά και 2 παγκόσμια ρεκόρ στα 50 και τα 100.
Απογοητευσαν Αυστραλία (10 μετάλλια) και Ιαπωνία (7 μετάλλια) σε σχέση με τους Ολυμπιακούς του Ρίο καθώς ναι μεν είχαν τον ίδιο αριθμό μεταλλίων, αλλά μόνο τα καγκουρό βρήκαν… χρυσό κι αυτό ήταν μόνο ένα (Σίμπομ).
Τα 11 παγκόσμια ρεκόρ και τα αστέρια της πισίνας «έσωσαν» μια διοργάνωση που υπό άλλες συνθήκες θα είχε αποτύχει. Οργανωτικά υπήρχαν προβλήματα και ελλείψεις που υπερκαλύφθηκαν από τους ίδιους τους πρωταγωνιστές με τα κατορθώματα τους.
Στο ξεκίνημα ενός Ολυμπιακού κύκλου οι χρόνοι ήταν απίστευτα γρήγοροι και η ελληνική κολύμβηση κατάφερε να περάσει… τις εξετάσεις. Ένας τελικός (Γκολομέεβ) τέσσερις ημιτελικοί (δύο ο Χρήστου και από έναν η Δράκου και ο Βαζαίος) αλλά και τέσσερα πανελλήνια ρεκόρ ήταν ο τελικός απολογισμός.
Το πρόσημο είναι θετικό με δεδομένο ότι ορισμένες προκρίσεις και ρεκόρ χάθηκαν στις λεπτομέρειες. Αυτές όμως είναι που κάνουν τη διαφορά και τα χρόνια περνούν και …οι ευκαιρίες χάνονται.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/