Connect with us

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ-ΓΓΑ

Ο Αυγενάκης στην κεντρική διοίκηση της WADA

Published

on

Η Ελλάδα, δια του υφυπουργού αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, εκλέχτηκε να εκπροσωπεί τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην κεντρική διοίκηση του παγκοσμίου αργανισμού αντι-ντόπινγκ (WADA).

Γιια πρώτη φορά στα 23 χρόνια λειτουργίας του, η Ελλάδα έχει εκλεγμένο εκπρόσωπο στη WADA και δεύτερη φορά υπάρχει ελληνική παρουσία καθώς στο παρελθόν έχει διοριστεί και ο νομικός Αχιλλέας Μαυρομάτης. Ωστόσο η εκλογή που αποτελεί ύψιστη τιμή, μέγιστη αναγνώριση της Ελλάδας και μεγάλη ευθύνη. Η υποψηφιότητα του υφυπουργού αθλητισμού είχε ανακοινωθεί στα τέλη Νοεμβρίου, κατά τη σύνοδο των υπουργών αθλητισμού της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
Τον Έλληνα επικεφαλής για τον αθλητισμό είχαν παροτρύνει οι ομόλογοί του, αναγνωρίζοντας τα βήματα προόδου που έχουν συντελεστεί στην Ελλάδα την τελευταία τριετία, ώστε πλέον να καταγράφεται η χώρας μας στις πρότυπες χώρες καταπολέμησης του ντόπινγκ. «Η εκλογή μου αποτελεί προσωπική τιμή, αλλά και μέγιστη αναγνώριση της χώρας μας! Η τιτάνια προσπάθειά μας, επί τρία χρόνια, απέδωσε: η Ελλάδα επέστρεψε στη φυσική της θέση, στη διεθνή πρωτοπορία αντιμετώπισης του ντόπινγκ. Η γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων και των αξιών τους, οφείλει να είναι θεματοφύλακας του καθαρού αθλητισμού και αυτό πράττει πλέον. Ευχαριστώ θερμά το σύνολο των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εκπεφρασμένη εμπιστοσύνη τους στο όνομά μου εκ μέρους της Ελλάδας. Η επιλογή μου, ως εκπροσώπου του συνόλου των κρατών-μελών της ΕΕ στην κεντρική διοίκηση του παγκόσμιου οργανισμού αντιντόπινγκ αποτελεί ύψιστη τιμή και μεγάλη ευθύνη.
Δεσμεύομαι να εκπροσωπήσω συνολικά τις αξίες και τις προτεραιότητες της ΕΕ στη WΑDA. Ευχαριστώ θερμά τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, τον αναπληρωτή υπουργό εξωτερικών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και τα στελέχη του υπουργείου του, για την αμέριστη στήριξη και την καθοριστική συμβολή τους.
Τέλος, ευχαριστώ ιδιαίτερα τους συνεργάτες στο Υφυπουργείο Αθλητισμού και τα στελέχη του νεοσύστατου ΕΟΚΑΝ. Όλοι μαζί τα καταφέραμε! Η Ελλάδα αλλάζει και επιβεβαιώνεται διεθνώς! Πηγαίνει μπροστά, πιο δυνατά, πιο ψηλά!».

Το χρονικό

Ιούλιος 2019: Όταν ανέλαβε ο Αυγενάκης το χαρτοφυλάκιο του αθλητισμού, η Ελλάδα βρισκόταν στα πρόθυρα του αποκλεισμού της από την παγκόσμια κοινότητα καταπολέμησης του ντόπινγκ, καθώς επί σειρά ετών αμελούσε τις υποχρεώσεις της.

Αύγουστος 2019: Αναλαμβάνει πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Καταπολέμησης του Ντόπινγκ ο Παναγιώτης Σκανδαλάκης, για να λειτουργήσει το ΕΣΚΑΝ.

Αύγουστος 2019: Επιστολή προς τον Παγκόσμιο Οργανισμό Αντι-Ντόπινγκ (WADA) για αναβολή μερικών εβδομάδων της επίσκεψης κλιμακίου ελέγχου στη χώρα μας, προκειμένου το έως τότε παραμελημένο ΕΣΚΑΝ με την νέα διοίκησή του, να προβεί στις απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις και στη θεραπεία των προβλημάτων εναρμόνισης με τους κανόνες του WADA.

Σεπτέμβριος 2019: Έλεγχος από κλιμάκιο της WADA και αξιολόγηση με δεκάδες παρατηρήσεις.

Οκτώβριος 2020: Προεδρικό Διάταγμα Σύστασης Εθνικού Οργανισμού Καταπολέμησης του Ντόπινγκ (ΕΟΚΑΝ).

Οκτώβριος 2020: Εύσημα από τον πρόεδρο της WADA, πρώην υπουργό τουρισμού και θλητισμού της Πολωνίας και παγκόσμιο πρωταθλητή στα 400μ. στον στίβο, Βίτολντ Μπάνκα: «Χαίρομαι να συνεργάζομαι μαζί σας. Έχετε κάνει σπουδαία πρόοδο μέχρι τώρα. Κι ακόμα σημαντικότερο ότι τόσα πολλά πράγματα τα καταφέρατε σε μικρό διάστημα, αν συνυπολογιστούν και οι πάσης φύσεως δυσκολίες λόγω της πανδημίας. Συγχαρητήρια. Τολμώ να πω ότι παίρνω από την Ελλάδα τα πιο θετικά νέα, την ίδια στιγμή που σε καμία άλλη χώρα δεν είχαμε τόσο καλά, τόσο ευχάριστα νέα».

Απρίλιος 2021: Κύρωση στη Βουλή του Αναθεωρημένου Κώδικα Αντιντόπινγκ του WADA (ν. 4791/2021).

Ιούνιος 2021: Νόμος 4809/2021, για Λειτουργική Ενίσχυση ΕΟΚΑΝ με διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια και Διοικητή τον Παναγιώτη Σκανδαλάκη.

Ιούλιος 2021: Νέος Διοικητής του ΕΟΚΑΝ ο Γρηγόρης Λέων.

Δεκέμβριος 2021: Η Ελλάδα βγαίνει από το καθεστώς επιτήρησης του WADA.

Νοέμβριος 2022: Υποβολή υποψηφιότητας για την Κεντρική Διοίκηση του WADA, που εδρεύει στο Μόντρεαλ Καναδά με ευρωπαϊκό παράρτημα στη Λοζάνη, κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Υπουργών Αθλητισμού της ΕΕ στις Βρυξέλες.

Φεβρουάριος 2023: Επικράτηση στην εκλογή για την Κεντρική Διοίκηση του WADA, με ανθυποψήφια την Πολωνή Υπουργό Τουρισμού και Αθλητισμού, Anna Krupka.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/