Connect with us

TOP

Ο Ηλίας πάει για το τρίτο στο Ρίο

Published

on

Οι Αγώνες του Ρίο θα είναι οι τελευαίοι για έναν πραγματικά τεράστιο αθλητή, που απολαμβάνει παγκόσμιας αναγνώρισης. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι ο Ηλίας Ηλιάδης είναι από τα μεγαλύτερα ονόματα των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο. Στην τελευταία του παράσταση μπορεί να πάρει μετάλλιο;

της Βαρβάρας Ακριτίδου

Το… τοτέμ του παγκόσμιου τζούντο ή ο «πρωταθλητής του λαού» όπως τον αποκαλούν στο εξωτερικό, θα αγωνιστεί στην πιο δύσκολη κατηγορία από όλες. Αυτή των 90 κιλών, που είναι η πιο… γεμάτη, καθώς υπάρχουν 10(!) υποψηφιοι όχι μόνο για μία από τις τέσσερις θέσεις του βάθρου (στο τζούντο τα χάλκινα είναι δυο) αλλά για τα χρυσά μετάλλια!
Ο Ηλιάδης είναι το πιο βαρύ όνομα από πλευράς διακρίσεων. Χρυσός Ολυμπιονίκης το 2004 (81κ.), χάλκινος το 2012 (90κ.) και τρεις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής, με τελευταία το 2014, ενώ τις δύο προηγούμενες φορές που βρέθηκε στο Ρίο (παγκόσμια 2007 και 2013) δεν έφυγε με άδεια χέρια παίρνοντας ένα αργυρό και ένα χάλκινο μετάλλιο.
Το 2015 ταλαιπωρήθηκε από τραυματισμούς, με πιο σοβαρό αυτόν στον αγκώνα ενώ στο γκραν σκλαμ του Τόκιο, αναγκάστηκε να αποχώρησε με πρόβλημα στα πλευρά. Σε όλα αυτά, να προσθέσουμε και τους νέους κανονισμούς με τις ποινές που δυσκόλεψαν πολύ έναν αθλητή σαν τον Ηλιάδη που βασίζεται πολύ στην τεχνική. Πλέον είναι σε καλή κατάσταση, ολοκληρώνοντας την προετοιμασία χωρίς προβλήματα. Στο Ρίο θα ταξιδέψει ως ο πιο έμπειρος της κατηγορίας των 90 κιλών. Οι Ολυμπακοί Αγώνες δεν έχουν καμία σχέση με τα παγκόσμια πρωταθλήματα, καθώς η εμπειρία παίζει πολύ μεγάλο ρόλο και σε αυτόν τον τομέα ο Ηλιάδης δεν έχει αντίπαλο. Τέσσερις αθλητές είναι κοντά στην ηλικία του Ηλιάδη (30) και όλοι οι υπόλοιποι είναι κάτω από 25 ετών. Φυσικά υπάρχει και ο 34χρονος Βραζιλιάνος Τιάγκο Καμίλο με δύο Ολυμπιακά μετάλλια (αργυρό Σιδνεϊ 2000, 73κ. και χάλκινο Πεκίνο 2008, 81κ.). Αυτοί είναι οι 5οι Ολυμπιακοί για τον Βραζιλιάνο που θέλει και αυτός ένα καλό «αντίο» και μάλιστα εντός έδρας. Το 2015 πάντως, πηρε το χρυσό στους παναμερικανικούς στο 90κ., όπού φυσικά δεν αγωνίζονται οι Γεωργιανοί, οι Κορεάτες και οι Κινέζοι. Τελευταία του μεγάλη διάκριση σε παγκόσμιο επίπεδο, το χρυσό το 2007 (στο Ρίο) στα 81κ.
Αυτός που είναι το μεγάλο φαβορί και κανείς δε θέλει να τον αντιμετωπίσει πριν από τους αγώνες των μεταλλίων είναι ο Νοτιοκορεάτης Ντόνγκαν Γκβακ, Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης. To 2015, o 24χρονος δεν έχασε πουθενά! Παγκόσμιο πρωτάθλημα, ασιατικό και πανεπιστημιάδα τα πήρε όλα. Είναι οι πρώτοι του Ολυμπακοί.
O 21χρονος Αμερικανοϊαπωνας Μάσου Μπέικερ είναι το Νο2 της παγκόσμιας κατάταξης και επίσης φαβόρι για μετάλλιο, μπορεί και το χρυσό.
Ο Ούγγρος Κρίστιαν Τοτ είναι πολύ δυνατός, αλλά φέρει ακόμα βαρέως την ήττα από τον Ηλιάδη στο παγκόσμιο του 2014.
Βαρύ όνομα είναι και ο Γεωργιανός, Βαρλάμ Λιπαρτελιάνι, οποίος το 2012 στο Λονδίνο αποκλείστηκε μόλις στο δεύτερο γύρο. Το 2013 και το 2015 ήταν τρίτος στα παγκόσμια πρωταθλήματα και τώρα θέλει την εξιλέωση στους Ολυμπιακούς.
Επικίνδυνος πολύ και ο αργυρός Ολυμπιονίκης του 2012, ο Κουβανός Άσλι Γκονζάλεζ, όπως και ο Κιρίλ Ντενίσοφ (Ρωσία) που έχει δύο αργυρά και δύο χάλκινα σε παγκόσμια πρωταθλήματα.
Υπολογίσιμος και ο Σουηδός Μάρκους Νάιμαν (Νο4), όπως και ο Ολλανδός Νοέλ Βαν Τεντ (Νο6). Στα μετάλλια μπορεί να βρεθεί και ο πολύ δυνατός Μογγόλος, Οτκονμπατάαρ Λκαγκβασουρέν.
Αν ο Ηλιάδης βρεθεί σε καλή μέρα, θα παίξει με τακτική και τότε το μετάλλιο θα είναι στις αποσκευές της επιστροφής. Τί χρώμα θα έχει; Θα γνωρίζουμε στις 10 Αυγούστου.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/