«Αξίζει ένα μπράβο στον Γιάννη Ανδριανό διότι αυτός τόλμησε. Σε αντίθεση με τον προκάτοχό του που αδιαφόρησε πλήρως και κράτησε ένα νομοσχέδιο στο συρτάρι του».
του Σταύρου Γεωργακόπουλου
[email protected]
Τα λόγια του Ανδρέα Μαλάτου αποτελούν μία επιβράβευση στον νυν υφυπουργό αθλητισμού που επιχειρεί να αλλάξει τα πάντα στον χώρο. Παράλληλα, ο άλλοτε πρόεδρος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής και διδάκτωρ του αθλητικού δικαίου πετάει τα καρφιά του για τον «ξανθό». Εδώ που τα λέμε, μόνο άδικο δεν έχει. Το ζητούμενο, όμως, είναι τι επιχειρεί να αλλάξει ο Ανδριανός, με την απόλυτη στήριξη του μεγάρου Μαξίμου όπως διαφημίζουν οι συνεργάτες του.
Υπάρχουν ορισμένα θετικά στοιχεία στο αθλητικό νομοσχέδιο. Για παράδειγμα αναβαθμίζεται ο ρόλος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, την οποία βάζει κορωνίδα στον αθλητισμό. Επίσης δείχνει τη διάθεση της πολιτείας να σταθεί στο πλευρό των αθλητών, τόσο κατά τη διάρκεια της καριέρας τους, όσο και μετά από την απόσυρσή τους μέσω της πρόσληψής τους από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Αν και από την επόμενη σχολική χρονιά κανείς αθλητής δεν θα εισάγεται χωρίς εξετάσεις σε οποιοδήποτε τμήμα ΑΕΙ, εκτός των ΤΕΦΑΑ (κατάργηση της 100% μοριοδότησης). Γγίνεται επίσης εξορθολογισμός των αθλητικών διακρίσεων για τις οποίες η πολιτεία βραβεύει και επιχορηγεί (θέσεις 1-8 σε Ολυμπιακούς Αγώνες, 1-6 σε παγκόσμιους και ευρωπαϊκούς), με διττό σκοπό, την καταπολέμηση του φαινομένου της εμπορευματοποίησης των αθλητικών προνομίων αφενός, και την τήρηση των συνταγματικών διατάξεων αφετέρου. Επαναπροσδιορίζονται, ωστόσο, οι αθλητικές υποτροφίες, γίνεται πρόβλεψη για την ενίσχυση των αδύναμων (οικονομικά) αθλητών σε συνεργασία, πάντα, με την ΕΟΕ, ενώ οι πρωταθλητές πριν από τους μεγάλους αγώνες θα διευκολύνονται και θα παίρνουν άδεια με αποδοχές προκειμένου να προπονούνται.
Στα θετικά μπαίνουν επίσης οι διατάξεις για την καταπολέμηση της βίας. Με την προσωποποίηση των ευθυνών και για τους επικεφαλής των λεσχών, δηλαδή, των συνδέσμων που αδυνατούν να ελέγξουν τα μέλη τους. Όλοι καθίστανται υπεύθυνοι αν δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της θέσης τους.
Επίσης μπαίνει ένας φραγμός στην εμφάνιση ατόμων αμφιλεγόμενης ηθικής. Τα κωλύματα γίνονται αυστηρά και αν ισχύσουν, το ποδόσφαιρο και δη το επαγγελματικό θα κινδυνέψει να ξεμείνει από παράγοντες.
«Αυτός κατά του οποίου ασκήθηκε ποινική δίωξη για οποιοδήποτε κακούργημα”, καθώς και “όποιος από τη θέση στην οποία βρίσκεται, ή λόγω της ιδιότητας την οποία κατέχει, έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει τη γνησιότητα και τη διαφάνεια των αποτελεσμάτων αθλητικών συναντήσεων ή να συμβάλει με οποιοδήποτε τρόπο στη χειραγώγηση των αποτελεσμάτων τους για λόγους παράνομου στοιχηματισμού», είναι δύο σημαντικές διατάξεις.
Από ‘κει και πέρα γίνεται προσπάθεια να ελεγχθούν οι ομοσπονδίες και να πάνε σπίτια τους οι παράγοντες που έχουν θρονιάσει στις καρέκλες τους. Ο Δημήτρης Διαθεσόπουλος ξέσπασε ήδη, ενώ την ίδια αντίδραση περιμένουμε και από άλλους… μαθουσάλες.
«Το διοικητικό συμβούλιο της αθλητικής ομοσπονδίας εκλέγεται για τετραετή θητεία. Οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι στο Δ.Σ έχουν δικαίωμα μιας μόνο ανανέωσης της θητείας τους», αναφέρει σχετικά ο νόμος. Όλοι, πάντως, κρίνουν αντισυνταγματική τη διάταξη από τη στιγμή που δεν ισχύει για τον δημόσιο βίο της χώρας.
Τα περισσότερα καμπανάκια χτυπούν για την ΕΠΟ. Τα αλλάζει όλα το νέο αθλητικό νομοσχέδιο. Από το εκλογικό σύστημα με τη διάταξη «Στις γενικές συνελεύσεις των αθλητικών ομοσπονδιών συμμετέχουν με αντιπροσώπους τους και ψηφίζουν μόνο τα αθλητικά σωματεία – μέλη που τις απαρτίζουν και όχι οι ενώσεις» έως την επανασύσταση της ομοσπονδίας διαιτητών. Δίνει, μάλιστα, στο νέο όργανο την ευθύνη να επιλέγει την ΚΕΔ για να πετύχει την ανεξαρτητοποίηση του οργάνου από την ΕΠΟ. Σε συνδυασμό με τη διεύρυνση του εκλογικού σώματος από τις 54 ενώσεις στα περίπου 5.000 σωματεία, ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί γιατί θα στείλει ο Γιώργος Σαρρής επιστολή στη ΦΙΦΑ το πρωί της Τετάρτης.
Ρυθμίζεται ενιαία σύσταση και λειτουργία των δικαιοδοτικών οργάνων για όλες τις ομοσπονδίες. Θα τα στελεχώνουν συνταξιούχοι δικαστές παρά τις διαρροές για επιβολή εν ενεργεία δικαστικών λειτουργών.
Την ώρα που καταργούνται η ΔΕΑΒ και η ΕΕΑ, στο υφυπουργείο Αθλητισμού συγκροτείται ένα νέο όργανο, με την ονομασία «Ανώτατη Επιτροπή Αθλητικής Διαφάνειας (Α.Ε.Α.Δ.), Μεταξύ άλλων θα επιλαμβάνεται με υποθέσεις «για παράβαση νόμου και πλάνη κατά αποφάσεων των δευτεροβάθμιων δικαιοδοτικών οργάνων των Ομοσπονδιών, υπό την προϋπόθεση ότι αυτέ αφορούν σοβαρές υποθέσεις αθλητικής διαφάνειας, βίας ή ντόπινγκ», ενώ αναβαθμίζεται το Εθνικό Κέντρο Αθλητικών Ερευνών που γίνεται Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου με όνομα: Εθνικό Κέντρο Αθλητικών Ερευνών και Τεχνολογίας (ΕΚΑΕΤ).
Επίσης καθορίζεται για πρώτη φορά το επάγγελμα του προπονητή και θεσπίζεται το επάγγελμα του εκπαιδευτή αθλητικών δραστηριοτήτων και ακραίων τουριστικών αθλητικών δραστηριοτήτων.
Συμπέρασμα: είναι σαφής η πρόθεση της πολιτείας να αλλάξει τα πάντα. Είναι επίσης ξεκάθαρη η έλλειψη συνταγματικότητας σε πολλές διατάξεις. Επίσης γίνεται αντιληπτή η πρόθεση των θιγόμενων να καταφύγουν σε πόλεμο.
Σύμφωνα με τον Γιάννη Ανδριανό, το νομοσχέδιο έχει πάρει ήδη ψήφο εμπιστοσύνης από το μέγαρο Μαξίμου. Οπότε μένει να δούμε τι θα διαφοροποιηθεί κατά τη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης και αν όντως έως τις 15 Δεκεμβρίου κατατεθεί στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής. Διότι υπάρχουν και οι κακές γλώσσες που επιμένουν ότι το νομοσχέδιο «θα αποσυρθεί νύχτα». Θα δούμε…