Connect with us

EDITORIAL

Ηλιάδης και Νικολαΐδου

Published

on

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου μοιράζει τα ψηφοδέλτια των κορυφαίων αθλητών της χρονιάς. Σχεδόν κάθε χρόνο υπάρχουν ενστάσεις για τα αποτελέσματα. Φέτος αποφάσισα να ψηφίσω δημοσίως…

του Θανάση Νικολάου
[email protected] follow me @ThanNikolaou

Κατ’ αρχήν θα πρέπει να προσδιορίσω τα κριτήρια μου. Ως κορυφαίο αθλητή ή αθλήτρια δεν μπορώ να ψηφίσω εκπρόσωπο ομαδικού αθλήματος. Λανθασμένα οι περισσότεροι ψηφίζουν λαμβάνοντας υπόψη την επιτυχία και όχι την προσπάθεια. Με το σκεπτικό αυτό, ο Βαγγέλης Βουρτζούμης σε μία αναμέτρηση με τον Νίκο Γκάλη κερδίζει παμψηφεί. Επίσης δεν μπορώ να ψηφίσω μη Ολυμπιακό άθλημα. Το τρίτο μου κριτήριο είναι ο βαθμός δυσκολίας του κάθε αθλήματος. Ο στίβος και η κολύμβηση για παράδειγμα είναι δύο ατομικά αθλήματα με τα οποία ασχολείται ολόκληρος ο πλανήτης, σε αντίθεση με την ποδηλασία, τη γυμναστική, το τένις ή την κωπηλασία.

Κορυφαίος αθλητής
Το δίλημμα είναι μεγάλο, ανάμεσα σε δύο μεγάλους αθλητές που κατέκτησαν την κορυφή του κόσμου. Ο Κώστας Φιλιππίδης στο άλμα επί κοντώ (κλειστός στίβος) και ο Ηλίας Ηλιάδης στο τζούντο. Αυτά τα δύο χρυσά μετάλλια είναι και οι κορυφαίες επιτυχίες του ελληνικού αθλητισμού για το 2014. Θα ψηφίσω τον Ηλιάδη για ένα και μόνο λόγο. Για να θεωρηθείς ο καλύτερος στον κόσμο, θα πρέπει να κερδίζεις και τον καλύτερο. Ο Φιλιππίδης κατέκτησε το χρυσό, απουσία του Ρενό Λαβιλενί. Στην τρίτη θέση, θα ψηφίσω τον Απόστολο Χρήστου, όχι για τα μετάλλια στο ευρωπαικό εφήβων και τους Ολυμπιακούς νέων, αλλά κυρίως για το παγκόσμιο ρεκόρ που πέτυχε στα 100μ. ύπτιο (ταχύτερος και από τον Άαρον Πίρσολ όταν αυτός ήταν 17 ετών).
Ειδική μνεία Ο Λούης Τσάτουμας στο… πεσμένο και δίχως σταρ αγώνισμα του μήκους κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και ο Βύρωνας Κοκκαλάνης είναι Νο1 στον κόσμο στην κατηγορια RS:Χ της ιστιοπλοΐας.

Κορυφαία αθλήτρια
Δεν υπάρχει αμφιβολία για το που θα καταλήξει η πρωτιά. Η Κατερίνα Νικολαΐδου κατέκτησε τρία μετάλλια στην κωπηλασία μέσα στο 2014. Ένα χρυσό στο ευρωπαϊκό, και δύο αργυρά στο παγκόσμιο των γυναικών και σε αυτό των κάτω των 23 ετών. Στη δεύτερη θέση, η άλτρια του επί κοντώ Κατερίνα Στεφανίδη με το παραλίγο… χρυσό μετάλλιο στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Στην τελευταία προσπάθεια, έμεινε τελικά με το αργυρό. Στην τρίτη θέση η ironwoman Ελευθερία Πλευρίτου. Δεν έχει κλείσει ακόμα τα 18 (γεννημένη τον Απρίλιο του 1997) και το 2014 τα έκανε όλα. Βασική στον Ολυμπιακό και την κατάκτηση του LEN trophy και μετά πήραν σειρά όλες οι Εθνικές ομάδες. Νεανίδων (4η στο παγκόσμιο και MVP της διοργάνωσης), νέες γυναίκες (1η στο ευρωπαϊκό και MVP) και οι γυναίκες (6η στο ευρωπαϊκό).
Ειδική μνεία Στο άθλημα των Ολυμπιονικών όπως είχε χαρακτηριστεί η ελληνική πάλη, η Μαρία Πρεβολαράκη είναι η μοναδική που κρατάει την Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη. Παγκόσμια και ιδιαίτερα παληκαρίσια ήταν και η επιτυχία της Ηλιάνας Κοροσίδου.

Κορυφαία ομάδα
Κόντρα στις πεποιθήσεις μου, πρώτη η Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου, δεύτερο το πλήρωμα των 470 με Μάντη και Καγιαλή και στην τρίτη θέση το τετραπλό σκιφ ανδρών ελαφρών βαρών με τον αδελφούς Κόνσολες, τον Γιάνναρο και τον Μαγδανή. Από τις τρεις ομάδες, παρούσα στο Ρίο θα είναι μόνο η ιστιοπλοϊκή. Τα παιδιά της κωπηλασίας ενδεχομένως να συμμετάσχουν στους Ολυμπιακούς, αλλά όχι σε αυτήν την κατηγορία καθώς δεν είναι Ολυμπιακή.
Ειδική μνεία Σταθερές αξίες η τριάδα του open water Γιαννιώτης, Αραούζου και Φωκαΐδης με το αργυρό στο ευρωπαϊκό και η Εθνική πόλο νέων γυναικών με το χρυσό στο ευρωπαϊκό.

Κορυφαίος προπονητής
Όσο αντικειμενικός μπορώ να είμαι, θα ψηφίσω το Νίκο Γέμελο (Χρήστου και open water), τον Δημήτρη Κυττέα (Φιλιπίδης) κα τον Νίκο Ηλιάδη (Εθνική τζούντο). Όλοι τους έφεραν μετάλλια και ένα παγκόσμιο ρεκόρ. Όλοι τους θα στείλουν αθλητές στο Ρίο.
Ειδική μνεία Ο Γιώργος Μορφέσης είναι ο πιο πετυχημένος προπονητής ομαδικού αθλήματος όλων των εποχών στην Ελλάδα κατακτώντας κάθε χρόνο τουλάχιστον ένα μετάλλιο. Ο Φερνάντο Σάντος μας έφτασε ένα πέναλτι από τα προημιτελικά του μουντιαλ.

Κορυφαίος αθλητής ΑμεΑ
Δύο Κωστάκηδες, ο Γιώργος στο στίβο και ο Γιάννης στη κολύμβηση είναι ότι καλύτερο διαθέτει η Ελλάδα στο ειδικό αθλητισμό. Πολυμεταλλιούχοι και άξιοι για τον τίτλο και οι δυο. Στην τρίτη θέση ο παγκόσμιος ρέκορντμαν και πρωταθλητής στην άρση βαρών σε πάγκο Παύλος Μάμαλος.
Ειδικη μνεία Ο Μάκης Καλαράς σήκωσε την ελληνική σημαία στο Σότσι και πέρασε στην ιστορία ως ένας από τους 14 αθλητές με αναπηρία που έχουν αγωνισεί σε θερινούς και χειμερινούς Αγώνες σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο Αριστείδης Μακροδημήτρης γέμισε χάλκινα μετάλλια στην κολύμβηση και κατέρριψε και δύο παγκόσμια ρεκόρ.

Κορυφαία αθλήτρια ΑμεΑ
Η Στέλλα Σμαραγδή είναι η καλύτερη αθλήτρια ΑμεΑ της Ελλάδας και από τις ελάχιστες που μπορεί να συναγωνιστεί αρτιμελείς συναθλήτριες της στο στίβο. Μαρία Σταματούλα και Ανθή Λιάγκου είναι και αυτές αθλήτριες του στίβου και συμπληρώνουν την τριάδα.

Κορυφαία ομάδα ΑμεΑ
Δεν υπάρχει στη λίστα, αλλά θα ψηφίσω την ομάδα ξιφασκίας με αμαξίδιο η οποία τα πήγε περίφημα στο πρόσφατο παγκόσμιο κύπελλο και παραδόξως απουσιάζει από τις προτάσεις του ΠΣΑΤ.

Ειδική τιμή
Κακώς το όνομα του Γιώργου Καραγκούνη βρίσκεται στη λίστα των κορυφαίων. Ο αρχηγός της Εθνικής θα πρέπει να τιμηθεί για τη συνολική του παρουσία η οποία είναι τεράστια. Είναι άδικο για τον ίδιο να τον θέτουν σε σύγκριση με αθλητές που το 2014 πέτυχαν σπουδαία πράγματα.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/