Connect with us

OLYMPICS

Ο… Ολυμπιακός σεΐχης

Published

on

Εξ’ ορισμού, ο πρόεδρος της ΔΟΕ θωρείται ο ισχυρότερος άνδρας του παγκόσμιου αθλητισμού. Αυτός που βρίσκεται πάνω από όλους και έχει τον τελευταίο λόγο. Υπάρχει όμως ένας δαιμόνιος σεΐχης που από ότι φαίνεται είναι αυτός που ασκεί τη μεγαλύτερη επιρροή στον παγκόσμιο αθλητισμό.

του Θανάση Νικολάου
[email protected]
follow me @ThanNikolaou

Ο 50χρονος Αχμέντ Αλ Φαχάντ Αλ Σαμπάχ, δεν πρόκειται για έναν συνηθισμένο σεΐχη. Σε αντίθεση με όλα τα υπόλοιπα μέλη της ΔΟΕ που δεν αποχωρίζονται το κοστούμι με τη γραβάτα, ο μακρυμάλλης (και μπουκλωτός) Κουβεϊτιανός εμφανίζεται συνήθως με μαύρο δερμάτινο μπουφάν, γυαλιά ηλίου Ray Ban και με ένα τσιγάρο μονίμως στο χέρι, αδιαφορώντας παντελώς για το dress code της ΔΟΕ.

Κληρονόμησε τον τίτλο του “αθάνατου” από τον πατέρα του Φαχάντ Αλ Αχμέντ Αλ Τζαμπέρ Αλ Σαμπάχ, ο οποίος όντας μέλος της ΔΟΕ, σκοτώθηκε το 1990 υπερασπιζόμενος το παλάτι του στο Κουβέιτ, από την εισβολή των Ιρακινών. Τότε ο Αλ Φαχάντ Αλ Σαμπάχ σε ηλικία 29 ετών έγινε ένα από τα νεώτερα μέλη στην ιστορία της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Από το 1992 μέχρι σήμερα, έχει καταφέρει να φτιάξει μια πλατφόρμα επιρροής μελών όλων των παγκόσμιων αθλητικών ομοσπονδιών, στελεχών διάφορων αθλητικών οργανισμών και σύμφωνα με ρεπορτάζ των New York Times, ελέγχει και την ψήφο 12-14 μελών της ΔΟΕ. Μάλιστα στη δική του επιρροή απέδωσαν ξεκάθαρα την ανάληψη της Ολυμπιάδας των νέων από το Μπουένος Άιρες το 2018, τη νίκη του Μπαχ όσον αφορά την ψηφοφορία για την προεδρεία της ΔΟΕ, ενώ υπήρξε ένας από τους λόγους της ευρείας νίκης του Τόκιο.

Η οικογένεια του, όπως όλες οι βασιλικές των εμιράτων, ασχολείται με τα πετρέλαια ενώ συγγενείς του είναι κυβερνητικά στελέχη και υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί. Ο πατέρας του πριν σκοτωθεί, ασχολούνταν ενεργά με πολλούς διεθνείς αθλητικούς οργανισμούς ενώ υπήρξε και μέλος της ΔΟΕ.
Εκτός από την ενασχόληση του με τον αθλητισμό, ο Αλ Φαχάντ Αλ Σαμπάχ, ήταν ο επικεφαλής της εθνικής ασφάλειας του Κουβέιτ ενώ υπήρξε και πρόεδρος του Οργανισμού Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (OPEC).

Τον Απρίλιο του 2012, ο Αλ Φαχάντ Αλ Σαμπάχ κατάφερε να εκλεγεί πρόεδρος του ANOC. Της Ενωσης Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών, που αποτελείται από 205 μέλη-κράτη από τις πέντε ηπείρους. Μία θέση μεγάλης επιρροής όσον αφορά το Ολυμπιακό κίνημα, ενώ διαχειρίζεται και τεράστια ποσά που αφορούν στην ενίσχυση των οικονομικά ασθενών αθλητών και ομάδων σε όλον τον πλανήτη. Ο ίδιος κατάφερε να πείσει τη ΔΟΕ να αυξήσει το συγκεκριμένο ποσό κατά 40% καθώς την τριετία 2009-12 ήταν 234,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ με τη δική του επιρροή την τριετία 2013-16 πήγε στα 330,1 εκατομμύρια ευρώ.

Η θέση αυτή αποτελούσε το στόχο του για πολλά χρόνια και η επιθετική του πολιτική, οδήγησε τον Μεξικανό Μάριο Βάσκεζ Ράνα στην παραίτηση που ήταν ο πρόεδρος μέχρι το 2012. Μάλιστα στην επιστολή της παραίτησης του τόνισε μεταξύ άλλων πως “λέγεται ότι ο σεΐχης για να έχει την υποστήριξη των υπολοίπων μελών στα σχέδια του και να εξασφαλίσει την ψήφο τους, τους έδωσε… 50.0000 λόγους” υπονονοώντας πως αρκετοί από αυτούς χρηματίστηκαν.

Η ταχύτατη ανέλιξη του σεΐχη, τράβηξε την προσοχή των αμερικάνικων αρχών. Σε ένα έγγραφο του Αμερικανού πρέσβη στο Κουβέιτ προς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ το οποίο διέρρευσε από το wikileaks, αναφέρει για τον Αλ Φαχάντ Αλ Σαμπάχ πως “υπάρχει ευρέως η αίσθηση της διαφθοράς” ενώ τον χαρακτηρίζει ιδιαίτερα έξυπνο και φιλόδοξο καθώς και το ότι είναι το μοναδικό μέλος της οικογένειας που διαθέτει τη θέληση και τη δύναμη για να εξουσιάσει το Κουβέιτ.

Τα πόστα του Αχμέντ Αλ Φαχάντ Αλ Σαμπάχ

 • Μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.
 • Πρόεδρος της Ένωσης Εθνικών Ολυμπιακών επιτροπών.
 • Πρόεδρος του Ασιατικού Ολυμπιακού Συμβουλίου.
 • Πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής του Κουβέιτ.
 • Πρόεδρος του συμβουλίου Αφρο-Ασιατικών Αγώνων.
 • Πρόεδρος της Ασιατικής ομοσπονδίας του χάντμπολ.
 • Αντιπρόεδρος της παγκόσμιας ομοσπονδίας χάντμπολ.
 • Αντιπρόεδρος της ένωσης ομοσπονδιών ισλαμικών κρατών.
 • Επίτιμος πρόεδρος σε διάφορους συλλόγους από το Κουβέιτ και την Ασία.

  Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

  */