Connect with us

INTERVIEW

O πρόεδρoς της VLA στο Sportsfeed: «Θέλουμε να βοηθήσουμε και όχι να διασπάσουμε το βόλεϊ»

Published

on

Σεπτέμβριος 2017… Εκπρόσωποι 5 βολεϊκών λιγκών απ’ όλη την Ευρώπη συναντώνται στην Μπολόνια της Ιταλίας, προκαλώντας ουσιαστικά τη γέννηση της Ένωσης Βολεϊκών Λιγκών ή απλά VLA.

του Δημήτρη Τυχάλα
[email protected] </a

Τότε, ελάχιστοι είχαν δώσει σημασία στην συγκεκριμένη είδηση. Τώρα όμως, αφού η VLA μεγάλωσε σε μέγεθος (προστέθηκε και η Ελλάδα) κι έκλεισε τον ένα χρόνο ζωής, ετοιμάζεται να παίξει καθοριστικό ρόλο στην καθημερινότητα του Ευρωπαϊκού (κατ’ αρχήν) βόλεϊ.
Ο πρόεδρος της VLA, ο Βέλγος Φιλίπ Μπουν στην πρώτη του μεγάλη συνέντευξη μίλησε στο Sportsfeed για τα πρώτα γενέθλια της Ένωσης, για τις επόμενες κινήσεις και τους μεγάλους στόχους που έχουν θέσει αυτός και οι συνεργάτες του, έχοντας όμως πάντα ως βασικό άξονα της προσπάθειας τους την ανάπτυξη του βόλεϊ κι όχι το το να προκαλέσουν κάποια διάσπαση.

-Η πρώτη σκέψη που κάνει κάποιος για την VLA είναι ότι μετά την ECA στο ποδόσφαιρο και την Euroleague στο μπάσκετ, το βόλεϊ προσπαθεί να δημιουργήσει μια παρόμοια Ένωση. Είναι όντως έτσι;
«Αρχικά αυτό που κάναμε ήταν κάποιες διμερείς συζητήσεις σε επίπεδο βολεϊκών λιγκών μεταξύ Βελγίου-Γαλλίας και Βελγίου-Ιταλίας και σκεφτήκαμε ότι θα ήταν καλύτερο το να βρεθούμε όλοι μαζί ώστε να ανταλλάξουμε τεχνογνωσία, ιδέες προκειμένου ισχυροποιήσουμε τους οργανισμούς μας, να αναπτύξουμε τα πρωταθλήματα μας και να ενισχύσουμε τα οικονομικά μοντέλα των συλλόγων. Κι αυτό γιατί οι εθνικές ομοσπονδίες εμπλέκονται σε πολλά πράγματα στο βόλεϊ, αλλά δυστυχώς δεν γνωρίζουν τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματικοί σύλλογοι»

-Κι έτσι προέκυψε η Ένωση των Λιγκών. Ποιος είναι όμως ο βασικός σκοπός της VLA?
«Το να υποστηρίξουμε τις εθνικές συλλογικές διοργανώσεις Πρέπει να γίνουμε σεβαστοί ή να αναγνωριστούμε επισήμως από την FIVB (σ.σ. Διεθνής Ομοσπονδία Βόλεϊ) και την CEV (σ.σ. Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Βόλεϊ) για παράδειγμα, προκειμένου για παράδειγμα να συζητήσουμε ένα καυτό θέμα όπως είναι το αγωνιστικό καλεντάρι, στο οποίο τώρα υπάρχει μόνο η οπτική της FIVB…».

-Πριν ανοίξουμε το κεφάλαιο με το αγωνιστικό καλεντάρι, μένω σ’ αυτό που μόλις είπατε περί αναγνώρισης από τις διεθνείς ομοσπονδίες. Την έχετε λάβει αυτή την αναγνώριση; Έχετε προσπαθήσει;
«Όχι ακόμη. Έχουμε μια συνάντηση τον Νοέμβριο με την CEV…»

-Υπήρξε κάποια αντίδραση από την CEV από τη στιγμή που η VLA έκανε την επίσημη εμφάνιση της;
«Όχι, όχι ιδιαίτερα, αλλά προσωπικά δεν το θεωρώ τόσο σημαντικό και θα σας εξηγήσω γιατί. Εμείς έπρεπε να προετοιμάσουμε πρώτα απ’ όλα τους εαυτούς μας, να συζητήσουμε όλοι μαζί και να βρούμε τα κοινά θέματα που μας απασχολούν. Όλη αυτή η διαδικασία δεν ήταν απλή και διήρκησε ένα χρόνο, γιατί μπορεί να σκέφτεσαι σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά δρας σε τοπικό. Για παράδειγμα, στην VLA μπορεί να συζητάμε το θέμα των συμβολαίων των αθλητών, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτά πρέπει να αναπτυχθούν με βάση της ιδιαιτερότητες κάθε χώρας. Τα συμβόλαια είναι διαφορετικά από χώρα σε χώρα γιατί απλά υπάρχουν διαφορετικοί νόμοι».

-Οι τελευταίοι 12 μήνες λοιπόν ήταν σα μια περίοδο προετοιμασίας, αλλά την ίδια στιγμή τα 4 αρχικά μέλη έγιναν 6. Στόχος είναι να επεκταθείτε ακόμη περισσότερο, προσκαλώντας και εκπροσώπους από άλλες χώρες;
«Ξέρετε καλύτερα από εμένα το βόλεϊ στην Ευρώπη και στην έχουμε ως μέλη τις έξι ανεξάρτητες, επαγγελματικές λίγκες στην ήπειρο μας. Υπάρχουν κι οι άλλες λίγκες βέβαια, αλλά βρίσκονται υπό την σκέπη των εθνικών τους Ομοσπονδιών»

-Ίσως όμως θα μπορούσατε να τους καλέσετε ως ανεξάρτητους παρατηρητές στις συναντήσεις σας …
«Αυτή είναι μια ιδέα την οποία θα μπορούσαμε να συζητήσουμε, αλλά πρώτα απ’ όλα πρέπει να δυναμώσουμε αυτό που ήδη έχουμε. Κι αυτό που πιστεύω είναι ότι τη δεδομένη χρονική στιγμή οποιαδήποτε ιδέα, σκέψη έρθει από ένα διαφορετικό μοντέλο θα προκαλέσει αναστάτωση»

Ας γυρίσουμε τώρα στο θέμα που αφορά το αγωνιστικό καλεντάρι. Στο βόλεϊ έχουμε 6,7 μήνες αγωνιστικής δραστηριότητας στους συλλόγους και στο υπόλοιπο της χρονιάς έχουμε τις υποχρεώσεις των εθνικών ομάδων κι έτσι 12 μήνες οι αθλητές δίνουν αγώνες, προπονούνται, ταξιδεύουν. Σε άλλα σπορ, με εξαίρεση ίσως το μπάσκετ και το πρόβλημα που έχει προκύψει εσχάτως μεταξύ FIBA και Euroleague, έχουν καταφέρει να βρουν μια κοινά αποδεκτή λύση. Πιστεύετε ότι ήρθε η ώρα να αλλάξει το υπάρχον καθεστώς και στο βόλεϊ;
«Αυτός είναι ο στόχος μας, αλλά πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και να αντιμετωπίσουμε δεδομένα που υπάρχουν. Αν μπορούσαμε να ονειρευτούμε σε έναν ιδανικό κόσμο θα μπορούσαμε να πούμε ότι θα θέλαμε 8 μήνες συλλογικών διοργανώσεων, 3 μήνες για τις εθνικές ομάδες και 1 μήνα ξεκούρασης. Ξέρουμε ότι συγκριτικά με αυτό που υπάρχει τώρα, είναι μια πολύ μεγάλη αλλαγή στο άθλημα μας, αλλά νομίζω ότι μπορούμε να συζητήσουμε με την CEV και την FIVB προκειμένου να βρούμε μια καλύτερη λύση»

-Θέλετε λοιπόν να προχωρήσετε σ’ αυτή την αλλαγή σιγά, σιγά… Είστε αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρετε;
«Κοιτάξτε ξέρουμε ότι ετοιμάζονται κάποιες αλλαγές στο καλεντάρι. Υπάρχουν διάφορα σενάρια που έχουν ήδη συζητηθεί και αναλυθεί, αλλά εμείς θέλουμε οι αρχές του αθλήματος να ακούσουν και τη δική μας θέση. Απλά θέλουμε να συμμετάσχουμε σ’ αυτές τις συζητήσεις, να βάλουμε στο τραπέζι τις δικές μας ιδέες, αλλά και τη δική μας οπτική σ’ αυτό το κρίσιμο ζήτημα. Γνωρίζουμε την κατάσταση στους συλλόγους μας, ανησυχούμε για την υγεία των αθλητών μας λόγω του βεβαρημένου προγράμματος και δεν θα πρέπει να ξεχνάει κανείς ότι οι σύλλογοι είναι αυτοί που πληρώνουν τις ομάδες, όχι οι Εθνικές ομάδες. Γι’ αυτό πρέπει να υπάρχει καλύτερη αρμονία».

 

Το κακό σενάριο θα είναι η FIVB και η CEV να σας πουν ‘όχι δεν θέλουμε να ακούσουμε τίποτα από την VLA’. Αν συμβεί κάτι τέτοιο είστε αποφασισμένοι για μια έντονη αντίδραση σαν αυτή που έγινε από την Νόλικο Μασέικ και την Κνακ Ροζελάρε κατά της Βελγικής Ομοσπονδίας αναφορικά με το ζήτημα που προέκυψε με τον τελικό του Κυπέλλου; Είστε αποφασισμένοι να στείλετε ένα τόσο δυνατό μήνυμα;
«Δεν θέλω να μιλήσω κάνοντας υποθέσεις… Γενικά είμαι ένας άνθρωπος που έχω θετική στάση και πιστεύω ότι το άθλημα του βόλεϊ θα κερδίσει ξανά. Συμμετείχα στην πρωτοβουλία των δύο βελγικών ομάδων και το αποτέλεσμα είναι ότι τώρα έχουμε ένα ξεκάθαρο συμβόλαιο με την Ομοσπονδία της χώρας μας».
*Σ.σ.: Στο Βέλγιο πέρσι Νόλικο και Κνακ παραμονές του τελικού του Κυπέλλου ενημέρωσαν την Ομοσπονδία ότι δεν αποδέχονται να συμμετέχουν σε έναν αγώνα που έχει τζίρο κοντά στις 300.000 ευρώ και οι ομάδες μοιράζονται ψίχουλα (10 και 5 χιλιάδες αντίστοιχα)

-Άρα καταφέρατε να το αλλάξετε …
«Κι οι δύο αλλάξαμε! Όταν διαπραγματεύεσαι με κάποιον και θέλεις να συνεχίσεις να συμπορεύεσαι, τότε και τα δύο μέρη να βάλουν όλα τα δεδομένα στα τραπέζι και να βρουν την καλύτερη λύση»

-Ήταν μια γρήγορη διαδικασία;
«Δύο μήνες μετά τα όσα έγιναν στον τελικό του Κυπέλλου, είχαμε φτάσει σε συμφωνία και το κάναμε μαζί με τον Υπουργό Αθλητισμού. Ζητήσαμε από τον Υπουργό να πάρει μέρος σ’ αυτή την διαπραγμάτευση κι αυτός προκάλεσε την συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων της Λίγκας και της Ομοσπονδίας, όπου εκεί μας είπε ότι επιθυμούσε μια θετική απάντηση όσο πιο γρήγορα γινόταν…»

-Είστε ικανοποιημένος με τη λύση που βρήκατε;
«Ποτέ δεν είσαι ικανοποιημένος ότι γίνεται ένας συμβιβασμός γιατί το τελικό αποτέλεσμα ποτέ δεν είναι 100% αυτό που περιμένεις. Από την άλλη όμως είμαι ικανοποιημένος γιατί ως πρόεδρος της Λίγκας έχω αρκετά εφόδια για να αναπτύξω το βόλεϊ στο Βέλγιο σε μια θετική βάση»

-Κι αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο θέλετε να αλλάξετε τα πράγματα και μέσω της VLA?
«Ναι, φυσικά! Είμαι ο πρόεδρος της VLA, αλλά δεν θα αλάξω την προσωπικότητα μου ούτε τον τρόπο σκέψης μου. Μαζί με τον CEO της ιταλικής Λίγκας Μάσιμο Ρίγκι είμαστε υπεύθυνοι για τις σχέσεις με την CEV. Είμαστε κι οι δύο διπλωμάτες και θέλουμε να προχωράμε βήμα, βήμα κι όχι να φτάσουμε στο τέλος του δρόμου αμέσως».

-Το αγωνιστικό καλεντάρι είναι ένα σοβαρό θέμα, αλλά ένα εξίσου σοβαρό ζήτημα είναι τα Ευρωπαϊκά Κύπελλα. Έχετε κάποιες ιδέες ή προτάσεις; Για παράδειγμα το Champions League μόνο κατ’ όνομα ίσως συμβαδίζει με τις φιλοδοξίες που μπορεί να έχουν οι φίλοι του βόλεϊ…
«Ως VLA δεν είμαστε δυστυχισμένοι με την τωρινή μορφή του Champions League. Κάθε χώρα έχει τη δική της οπτική για τη διοργάνωση. Για παράδειγμα για τις βελγικές ομάδες είναι πολύ σημαντικό το να συμμετέχουν στο CL, αλλά για τις ιταλικές ομάδες το εγχώριο πρωτάθλημα είναι πιο σημαντικό. Έτσι και σ’ αυτή την υπόθεση θα πρέπει να βρούμε έναν καλό συμβιβασμό, αλλά ξαναλέω δεν είμαστε δυστυχισμένοι με την τωρινή μορφή του»

-Ίσως ήταν μια επιλογή να προστεθούν περισσότερες ομάδες από τις πιο ισχυρές λίγκες στη διοργάνωση;
«Ο μόνος τρόπος για ομάδες από την Ελλάδα, το Βέλγιο ή τη Γερμανία, αν θέλουν να έχουν πραγματικές πιθανότητες επιτυχίας στο Champions League, είναι το να ισχυροποιήσουμε τα πρωταθλήματα μας. Ξέρετε ότι η CEV έχει πολύ υψηλά στάνταρντς όσον αφορά το οργανωτικό κομμάτι των αγώνων του Champions Leagues. Κι αυτά τα στάνταρντς πρέπει να ενσωματώσουμε στις δικές μας εγχώριες διοργανώσεις»

-Έτσι ώστε κάθε απλό ματς να είναι σαν ένα παιχνίδι Champions League?
«Όχι στο 100%, αλλά ίσως στο 75%… Παρόλο που στο Βέλγιο δεν είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι με τις τελευταίες αλλαγές καθώς μόνο 2 ομάδες από αυτές που συμμετέχουν στους 4 προκριματικούς γύρους θα πάρουν τα εισιτήρια για τους ομίλους, κι αυτό σημαίνει ότι οι ομάδες μας δεν έχουν πολλές ελπίδες, πρέπει να παραδεχθούμε ότι η CEV κάνει εξαιρετική δουλειά στο Champions League. Και δοθείσης της ευκαιρίας, θέλω να γυρίσω ξανά στην αρχή της κουβέντας μας και την ερώτηση γιατί δημιουργήσαμε την VLA… Γιατί θέλαμε να κάνουμε τις εθνικές μας διοργανώσεις πιο ισχυρές. Έτσι λοιπόν το Champions League δεν είναι ο βασικός μας στόχος και δεν θα… ξοδέψουμε πολύ ενέργεια ή σκέψη στο πως να το αλλάξουμε »

-Ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο έχει να κάνει με τους ατζέντηδες των παικτών…
«Πριν σας απαντήσω θέλω πρώτα να πω κάτι. Προέρχομαι από ένα άλλο σπορ, αλλά κατά την προσωπική μου άποψη το βόλεϊ είναι ένα καθαρό σπορ. Είχαμε μια πολύ θετική συνάντηση με την Ένωση των Ευρωπαίων Αθλητών και πρέπει να δουλέψουμε μαζί για να το κάνουμε ακόμη πιο καθαρό. Πιο καθαρό όσον αφορά τα συμβόλαια, τις λεπτομέρειες των μεταγραφών αλλά και τις παρεμβάσεις των ατζέντηδων».

-Πιστεύετε ότι κάποια στιγμή θα φτάσουμε στο σημείο όπου θα υπάρχουν κάποιοι γενικοί κανόνες που θα διέπουν αυτές τις 6 επαγγελματικές λίγκες στο συγκεκριμένο κομμάτι;
«Οι οικονομικοί νόμοι δεν εξαρτώνται από τους αθλητικούς κανονισμούς, αλλά από τους εθνικούς νόμους. Φυσικά θέλουμε να αποκτήσουμε πιο αρμονική οργάνωση σ’ αυτό το θέμα, αλλά πρέπει να το κάνουμε κι αυτό βήμα, βήμα».

-Ποιο είναι το επόμενο βήμα της VLA;
«Θα έχουμε τον Νοέμβριο μια συνάντηση με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία (CEV) κι αμέσως μετά μία ακόμη με τη Διεθνή Ομοσπονδία (FIVB). Γιατί με την FIVB; Γιατί η Διεθνής Ομοσπονδία και όχι η Ευρωπαϊκή είναι υπεύθυνη για το καλεντάρι. Κι επίσης υπάρχει ένα ακόμη σημαντικό θέμα που πρέπει να συζητήσουμε με την Διεθνή Ομοσπονδία. Σύμφωνα με έναν από τους κανόνες που έχει θεσπίσει η ίδια, το 10% από το παράβολο κάθε διεθνούς μεταγραφής πρέπει να επιστρέφεται στις Λίγκες με σκοπό να επενδύεται για την ανάπτυξη τους. Και θέλουμε να μας διαβεβαιώσουν ότι θα δώσουν αυτά τα λεφτά».

-Στο Βέλγιο έχετε πάρει ποτέ χρήματα από την FIVB για αυτόν το λόγο;
«Ποτέ!»

-Κι αυτό είναι κάτι που συμβαίνει εδώ και χρόνια…
«Ναι…»

-Κάποια άλλα σχέδια για το μέλλον;
«Θα πρέπει να περιμένετε έναν κοινωνικό διάλογο… Μαζί με την Ένωση των παικτών αποφασίσαμε να διοργανώσουμε μια μεγάλη συνάντηση όπου θα προσκαλέσουμε όλα τα σωματεία μέλη μας για να ανταλλάξουμε εμπειρίες, επικεντρώνοντας κυρίως σε θέματα μάρκετινγκ. Το κάναμε για πρώτη φορά πέρσι το καλοκαίρι στην Μπολόνια, κατά τη διάρκεια του volley mercato, όπου 23 ομάδες από διαφορετικές χώρες παραβρέθηκαν σ’ αυτή τη συγκέντρωση.
Πιθανότατα η συνάντηση που θα κάνουμε εμείς θα φίνει στην Ελλάδα τον επόμενο Ιούνιο κι εκεί η κάθε χώρα θα έχει να παρουσιάσει ένα συγκεκριμένο θέμα. Για παράδειγμα εμείς φέτος στο Βέλγιο αρχίσαμε ένα πρόγραμμα που το έχουμε ονομάσει «Φτιάχνοντας Αστέρες» και θέλουμε μέσα στους επόμενους μήνες να μετατρέψουμε τους αθλητές των ομάδων μας σε πραγματικούς πρωταγωνιστές. Αλλά το κάνουμε μαζί με τους παίκτες, είναι κι αυτοί μέρος του όλου πρότζεκτ και το στηρίζουν. Εξάλλου το βόλεϊ είναι ομαδικό σπορ και πάντα όλοι πρέπει να δουλεύουμε σαν ομάδα».

-Θα μου επιτρέψετε να σας γυρίσω πίσω εκεί απ’ όπου αρχίσαμε την συζήτηση μας. Παρόλο που είπατε ότι δεν θέλετε να κάνετε υποθετικές συζητήσεις, θα ήθελα να σας ρωτήσω αν και εφόσον τα πράγματα δεν εξελιχθούν όπως τα περιμένετε, είστε αποφασισμένοι να μετατρέψετε την VLA σε Ένωση που όπως η Euroleague θα κάνει το δικό της πρωτάθλημα?
«Όχι! Θέλουμε να παίξουμε το δικό μας ρόλο μέσα στην οικογέναι του βόλεϊ και όχι έξω απ’ αυτή. Πιστεύω ότι θα βρούμε τη λύση. Αν δεν μπορέσουμε την πρώτη φορά, θα προσπαθήσουμε ξανά και ξανά… Δεν θέλουμε να χωρίσουμε ή να διασπάσουμε, αλλά να βοηθήσουμε στην ανάπτυξη του βόλεϊ».

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/