Η χθεσινή εκδήλωση στο Ζάππειο μέγαρο για τους Ολυμπιονίκες ήταν ακριβώς όπως έπρεπε. Επικεντρωμένη στους αθλητές οι οποίοι από χθες κιόλας σήμαναν την εκκίνηση για τους Ολυμπιακούς του 2020 στο Τόκιο, τονίζοντας πως θέλουν στο πλευρό τους, τον Σπύρο Καπράλο.
του Θανάση Νικολάου
[email protected] follow me @ThanNikolaou
Ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει. Αυτό αποτελεί βασικό κανόνα στον αθλητισμό και η Ολυμπιακή ομάδα του 2016 τα πήγε περίφημα. Όμως οι Αγώνες δεν ξεκίνησαν στις 5 Αυγούστου στο Ρίο. Οι Αγώνες ξεκίνησαν τη 13η Αυγούστου 2012. Την επομένη από τη λήξη των Αγώνων του Λονδίνου.
Οι αθλητές ξεκίνησαν το Ολυμπιακό κύκλο με σκληρές προπονήσεις και κυνηγούσαν τα όρια (και τα κριτήρια) επί δύο χρόνια. Μπορεί αυτή η προσπάθεια στην αρχή να ήταν μοναχική, στην πορεία όμως προέκυψε η ιδιωτική πρωτοβουλία. Με τα κρατικά ταμεία άδεια, η έμπνευση του Σπύρου Καπράλου με το πρόγραμμα «Υιοθετήστε έναν αθλητή», όπως παραδέχονται και οι ίδιοι οι αθλητές, έστειλε πολλούς στο Ρίο.
Και τώρα τί; Τώρα έχει ξεκινήσει η προετοιμασία για το Τόκιο 2020. Το είπε χθες ο Λευτέρης Πετρούνιας στο Ζάππειο. Πριν από αυτόν, το είπαν αρκετοί αμέσως μετά τη λήξη των αγώνων τους στο Ρίο. Χαρακτηριστικά ήταν τα λόγια του πικραμένου τότε Κώστα Φιλιππίδη. «Απέκτησα ένα επιπλέον κίνητρο για να συνεχίσω μέχρι το Τόκιο». Το είπε πριν λίγες μέρες και ο άνθρωπος που ανέβασε στο βάθρο τον 36χρονο Γιαννιώτη. Ο Νίκος Γέμελος, ξεκαθάρισε πως ήδη έχει ξεκινήσει τον κύκλο για το Τόκιο και τον επιβεβαίωσε η Κέλλυ Αραούζου. Το ίδιο και η Κατερίνα Νικολαΐδου.
Στο Ρίο η ελληνική αποστολή ήταν ιδιαίτερα ποιοτική και ο απολογισμός της ήταν εξαιρετικός. Όχι μόνο ως προς τα μετάλλια, αλλά από τη συνολικότερη παρουσία των αθλητών και αθλητριών. Σημασία δεν έχει μόνο το μετάλλιο. Σημασία έχει και ο τερματισμός. Η ολοκλήρωση της προσπάθειας. Η αξιοπρεπή παρουσία. Με εξαίρεση την γκάφα της ΚΟΕ (έδωσε το ΟΚ για τη συμμετοχή αθλήτριας που είχε δημιουργήσει θέμα στο ΕΣΚΑΝ) που λίγο έλειψε να αμαυρώσει την εικόνα της ελληνικής αποστολής, όλα ήταν άψογα (πταίσματα οι διαγωνισμοί φωτογραφίων και ας δεχθήκαμε παρατήρηση από τους διοργανωτές).
Η ελληνική ομάδα δε φαίνεται να έχει πολλές απώλειες στη νέα προσπάθεια. Δε θα υπάρχουν ως αθλητές ο Γιαννιώτης, ο Ηλιάδης, η Βουγιούκα, για την Μπεκατώρου δεν είμαι σίγουρος… Η πλειοψηφία θα συνεχίσει την προσπάθεια, με… πιλότο το Ρίο 2016. Ο πρόεδρος της ΕΟΕ για πρώτη φορά ακούστηκε τόσο αισιόδοξος. Τον Μάιο του 2014 μιλούσε για αποστολή 80 αθλητών και αθλητριών στο Ρίο και για 1-2 μετάλλια κρατώντας χαμηλά τη μπάλα. Χθες μίλησε για αποστολή άνω των 100 μελών (με υδατοσφαίριση γυναικών και μπάσκετ ανδρών είναι σίγουρο) και για θέση εντός της 20αδας στην κατάταξη των μεταλλίων. Αυτό σημαίνει ότι στόχος είναι η διατήρηση των χρυσών από Πετρούνια, Στεφανίδη και Κορακάκη και να πάρουμε τουλάχιστον δύο ακόμα (το ένα το έχω ήδη στο μυαλό μου).
Από την πλευρά τους οι αθλητές τόνισαν πως νιώθουν ασφάλεια με τον Σπύρο Καπράλο στέλνοντας το μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση. Τον θέλουν στο πλευρό τους για να συνεχίσει το πρόγραμμα «Υιοθετήστε έναν αθλητή». Η αλήθεια είναι πως όλα αυτά τα παιδιά έχουν γίνει πιο ελκυστικά στις μεγάλες εταιρείες γιατί εκτός από εξαιρετικοί αθλητές, είναι και άψογοι χαρακτήρες. Αυτά βλέπουν οι εταιρείες και σιγά σιγά απομακρύνονται από το βρώμικο ποδόσφαιρο και έρχονται όλο και πιο κοντά στον πραγματικό αθλητισμό.