Connect with us

SOCHI 2014

Οι Έλληνες του Σότσι

Published

on

Δύο εβδομάδες πριν από την τελετή έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων έγινε γνωστή η αποστολή των Ελλήνων αθλητών, που θα ταξιδέψουν στο Σότσι. Όλη; Όχι ακριβώς. Υπάρχουν ακόμα δύο θέσεις, που παραμένουν κενές και τις διεκδικούν τρεις αθλητές! Η τελική απόφαση θα ληφθεί την Δευτέρα, όταν θα συνεδριάσει η ολομέλεια της ΕΟΕ για να επικυρώσει τις ελληνικές συμμετοχές στο μεγάλο ραντεβού των χειμερινών αθλημάτων.

του Δημήτρη Χρυσάνθη
[email protected]
follow me @dchryss

Η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί στο Σότσι από έξι αθλητές και αθλήτριες σε τρία διαφορετικά αθλήματα. Οι δύο θέσεις στο δρόμο αντοχής, η μία θέση στο σκέλετον και μία από τις τρεις θέσεις στις καταβάσεις είναι κλεισμένες. Τις άλλες δύο θέσεις στις καταβάσεις, όμως, διεκδικούν τρεις αθλητές, οι οποίοι πληρούν μεν τις προϋποθέσεις για να πάρουν μέρος στους Αγώνες, όμως δεν μπορούν να συμμετάσχουν και οι τρεις, διότι η χώρα μας δεν το δικαιούται. Θα πρέπει λοιπόν να «κοπεί» ένας.
Το sportsfeed.gr έχει στη διάθεσή του όλα τα ονόματα, τόσο των σίγουρων όσο και των υποψήφιων, και τα παρουσιάζει.

ΟΙ ΣΙΓΟΥΡΟΙ
Δρόμος αντοχής
Απόστολος Αγγελής: Γεννήθηκε το καλοκαίρι του 1993 και είναι αθλητής του ΕΟΣ Μετσόβου. Εδώ και τρία χρόνια μετέχει με συνέπεια σε διάφορες διοργανώσεις στο εξωτερικό, ενώ πέρυσι εκπροσώπησε τη χώρα μας στο παγκόσμιο πρωτάθλημα cross country, που έγινε στο Βαλ ντι Φιέμε της Ιταλία. Εκεί κατέλαβε την 106η θέση στα 15 χιλιόμετρα και την 108η θέση στο σπριντ. Το 2012 μετείχε στο Ευρωπαϊκό Ολυμπιακό Φεστιβάλ Νεότητας, που έγινε στο Λίμπερετς της Τσεχίας και κατέλαβε την 84η θέση στα 7,5 χιλιόμετρα.

Παναγιώτα Τσακίρη: Μολονότι δεν έχει κλείσει ακόμα τα 24 χρόνια της (έχει γεννηθεί τον Μάιο του 1990 στη Δράμα), στο Σότσι θα πάρει μέρος για τρίτη φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες! Το 2006 στο Τορίνο και σε ηλικία μόλις 16 ετών είχε πάρει την 66η θέση στο σπριντ του cross country, ενώ το 2010 στο Βανκούβερ έγραψε ιστορία, καθώς έγινε η πρώτη αθλήτρια στα χρονικά που αγωνίστηκε μαζί με τον πατέρα της, τον Θανάση Τσακίρη, σε Ολυμπιακούς Αγώνες! Τότε κατέλαβε την 86η θέση στο σπριντ του διάθλου και την 85η θέση στο ατομικό του διάθλου. Έχει επίσης συμμετοχές σε παγκόσμια πρωταθλήματα και κύπελλα του διάθλου, με καλύτερο πλασάρισμα την 90η θέση που πήρε στο σπριντ στο παγκόσμιο κύπελλο του Πόκλιουκα της Σλοβενίας το 2010.

Σκέλετον
Αλέξανδρος Κεφαλάς: Η μεγάλη μας ελπίδα για κάτι πραγματικά καλό στο Σότσι. Γεννήθηκε τον Δεκέμβρη του 1984 στο Σαμπφέρ της Ελβετίας, όπου ζει μόνιμα. Με το skeleton ήρθε σε επαφή αργά, πριν από έξι χρόνια, όμως ασχολήθηκε πολύ σοβαρά μαζί του και σύντομα κατάφερε να γίνει ανταγωνιστικός. Άλλωστε το έμαθε στη διάσημη πίστα Cresta Run στο Σεντ Μόριτζ, την πίστα όπου, όπως υποστηρίζουν οι μύστες του αθλήματος, γεννήθηκε ουσιαστικά το σύγχρονο skeleton. Ο Αλέξανδρος προπονείται με την ομάδα Σίκα, στην οποία έχουν ενταχθεί αθλητές από μικρές χώρες, που δεν διαθέτουν πόρους για την ανάπτυξη του συγκεκριμένου αθλήματος. Ανάμεσα στους αθλητές της Σίκα είναι και κάτοχοι ολυμπιακών μεταλλίων ή παγκόσμιων τίτλων, όπως ο παγκόσμιος πρωταθλητής Μάρτινς Ντούκουρς από τη Λετονία. Ο Αλέξανδρος πήρε μέρος στα δύο τελευταία παγκόσμια πρωταθλήματα, με καλύτερο πλασάρισμα την 26η θέση πέρυσι στο Σεντ Μόριτζ, ενώ έχει μετάσχει και σε όλα τα τουρνουά του παγκοσμίου κυπέλλου πέρυσι και φέτος. Στο πιο πρόσφατο, αυτό που έγινε το περασμένο Σάββατο, κατετάγη στην 20η θέση.

Καταβάσεις
Σοφία Ράλλη: Η καλύτερη Ελληνίδα αθλήτρια στις καταβάσεις και μόνιμη πρωταθλήτρια Ελλάδας από το 2003 και μετά. Γεννήθηκε στο 1988 στη Νάουσα, είναι μέλος του τοπικού συλλόγου και θα πάρει μέρος για δεύτερη συνεχόμενη φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Το 2010 στο Βανκούβερ είχε πάρει την 47η θέση στην τεχνική κατάβαση και της 53η στη γιγαντιαία τεχνική κατάβαση. Έχει επίσης συμμετοχές στα παγκόσμια πρωταθλήματα του Γκάρμις της Γερμανίας το 2011 και του Σλάντμινγκ της Αυστρίας πέρυσι.

ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ
Καταβάσεις
Γιάννης Αντωνίου: Αν και είναι μόλις 19 ετών (γεννήθηκε τον Γενάρη του 1995 στο Καρπενήσι), θεωρείται ο καλύτερος Έλληνας αθλητής στις καταβάσεις. Τον περασμένο Σεπτέμβρη μάλιστα επελέγη από την ΕΟΕ να πάρει αυτός στα χέρια του από την Πρωθιέρεια στην Αρχαία Ολυμπία την Ολυμπιακή Φλόγα και να γίνει ο πρώτος λαμπαδηδρόμος στη λαμπαδηδρομία προς το Σότσι. Παρ’ όλα αυτά δεν είναι ακόμα βέβαιο αν θα ταξιδέψει εκεί για να αγωνιστεί! Άρχισε να κάνει σκι σε ηλικία μόλις 4 ετών και σταδιακά εξελίχθηκε σε βασικό μέλος της Εθνικής ομάδας χιονοδρομίας. Έχει συμμετοχές σε πάνω από 80 διεθνείς αγώνες και οι μεγαλύτερες επιτυχίες του ως τώρα είναι τα δύο χάλκινα μετάλλια που κατέκτησε στο σλάλομ και στο γιγαντιαίο σλάλομ στο παγκόσμιο πρωτάθλημα νέων του 2012 στο Ροκαράσο της Ιταλίας.

Μαξιμιλιανός Βαλκαρέτζι: Γεννήθηκε το Φλεβάρη του 1995 στην Τεργέστη, όπου ζει μόνιμα και σπουδάζει. Η μητέρα του, ωστόσο, είναι Ελληνίδα, γι’ αυτό πήρε την ελληνική υπηκοότητα και εκπροσωπεί τη χώρα μας στις διεθνείς διοργανώσεις. Άρχισε να κάνει σκι από την ηλικία των 5 ετών και πριν από δύο χρόνια σημείωσε τη μεγαλύτερη επιτυχία της σύντομης για την ώρα καριέρας του και μία από τις μεγαλύτερες ελληνικές διακρίσεις στα χειμερινά σπορ. Κατέλαβε την 8η θέση στο αγώνισμα των καταβάσεων Super G στους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων, που έγιναν στο Ίνσμπουρκ της Αυστρίας.

Κωνσταντίνος Συκαράς: Γεννημένος στην Αταλάντη Φθιώτιδας τον Μάιο του 1984 είναι μέλος του ΣΧΟ Αράχωβας. Παίρνει μέρος κάθε χρόνο σε πολλούς αγώνες και δεν διστάζει να γυρίζει τον κόσμο προκειμένου να βρίσκει πίστες και τουρνουά για να αγωνίζεται. Το καλοκαίρι μάλιστα βρέθηκε στη Χιλή, που βεβαίως είχε χειμώνα επειδή βρίσκεται στο νότιο ημισφαίριο, και πήρε μέρος σε σειρά αγώνων!

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/