Connect with us

ΣΚΟΠΟΒΟΛΗ

Οι προτάσεις της Ενωτικής Κίνησης για τη ΣΚΟΕ

Published

on

Η Ενωτική Κίνηση για την Σκοπευτική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΣΚΟΕ) – Ομάδα Πρακτικής Σκοποβολής IPSC προτείνει λύσεις για το μέλλον των αγωνισμάτων,  την προβολή – ανάπτυξη του αθλήματος για την άμεση αντιμετώπιση των προκλήσεων στα επόμενα χρόνια.

Το άθλημα της πρακτικής σκοποβολής εμφανίσθηκε στην Ελλάδα το 1987 με 1988.
Ξεκίνησε από έναν σύλλογο με την ονομασία ΟΠΣΑ (Όμιλος Πρακτικής Σκοποβολής Αθηνών), όπου πρόεδρος ήταν ο τότε ταξίαρχος της ΕΛΑΣ κ. Τασάκος Κωνσταντίνος.

Η τότε διοίκηση της ΣΚΟΕ δεν ενέταξε το άθλημα στην δύναμη της και έτσι μετά την ίδρυση και άλλων σωματείων αμιγώς πρακτικής σκοποβολής, ίδρυθηκε η ένωση σωματείων  με τίτλο  “Περιφέρεια Πρακτικής Σκοποβολής Ελλάδος” η οποία και είχε αναγνωρισθεί από την διεθνή ομοσπονδία, IPSC,  (International Practical Shooting Confenderation).  

Μετά 8-9 χρόνια περίπου λειτουργίας, η Περιφέρεια είχε στην δύναμή της κάπου 40 σωματεία και περίπου 700 αθλητές.  Λειτουργούσε αυτόνομα και είχε προβεί στην ίδρυση πολλών ανοιχτών σκοπευτηρίων καθαρά πρακτικής σκοποβολής χωρίς κάποια επιχορήγηση από οποιονδήποτε.

Για λόγους που δεν είναι του παρόντος, κάποια στιγμή η Περιφέρεια διαλύθηκε και τα σωματεία της όπως και όλοι οι αθλητές της εντάχθηκαν στην δύναμη της ΣΚΟΕ.  Υπήρξαν πολλές αναταράξεις αλλά με τον καιρό οι αντιθέσεις εξομαλύνθηκαν και σήμερα ο κλάδος της σκοποβολής IPSC είναι σημαντικός κλάδος για την ΣΚΟΕ, η σκοποβολή ipsc είναι το ταχύτερο αναπτυσσόμενο άθλημα και αποτελεί την πλειονότητα των σωματείων μέσα στην Ομοσπονδία.
Η σκοποβολή IPSC διεξάγεται με τρία όπλα (Πιστόλι, λειόκαννο και τυφέκιο) Τα όπλα της είναι εξαιρετικά εξειδικευμένα και στο κάθε της αγώνισμα έχει πολλές υποκατηγορίες που τα προβλήματά τους θα αναφερθούν στην συνέχεια. 

Το γεγονός είναι ότι το άθλημα είναι εξαιρετικά πολύπλοκο. Οι ασκούντες την πρακτική σκοποβολή το γνωρίζουν αυτά και το κάθε αγώνισμα έχει διαφορετικά προβλήματα αλλά πολλά είναι σύνθετα και απαιτείται συλλογική προσπάθεια να λυθούν. 

Τα προβλήματα της σκοποβολής μπορούν να λυθούν μόνο με συνέργεια όλων μας στο χώρο της πρακτικής σκοποβολής και οι προτάσεις σας είναι απαραίτητες για την ομάδα εργασίας –  working group που θα σχηματιστεί με σκοπό την ανάπτυξη και προβολή της πρακτικής σκοποβολής. 

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΛΗ

    1.  Διαφάνεια

         Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να θεσμοθετηθούν σταθεροί και αδιάβλητοι κανόνες για την ανάθεση των πρωταθληματικών αγώνων σε συγκεκριμένα σωματεία συλλόγους. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να εκπονηθεί από επιτροπή εργασίας (working group) της ΣΚΟΕ ένα σύστημα μοριοδότησης σε σχέση με την  δυναμικότητα – χωρητικότητα – προδιαγραφές των Σκοπευτηρίων και την δυνατότητα (εμπειρία, δυναμικό) που έχουν για την διοργάνωση των αγώνων των Σωματείων. Η ανάθεση των αγώνων να γίνεται από διευρυμένες επιτροπές με βάσει τα ανωτέρω και οι οποίες να αιτιολογούν τις αποφάσεις τους και ΟΧΙ από το ΔΣ της Ομοσπονδίας, για θέματα διαφάνειας.  Να μην αλλάζουν με εγκυκλίους κάθε χρόνο, αναλόγως των «συνθηκών» δηλαδή με την αρέσκεια ορισμένων όπως γίνεται μέχρι σήμερα χωρίς καμία γραπτή ή προφορική αιτιολόγηση.

     2. Σκοπευτήρια 

       Υπάρχει μεγάλο θέμα στην χώρα μας με τον γεωγραφικό καταμερισμό των συλλόγων και των σκοπευτηρίων. Και πιο συγκεκριμένα ΔΕΝ υπάρχει ένας κατάλογος με την δυναμικότητα όλων των σκοπευτηρίων και μέχρι ποιο επίπεδο αγώνα μπορούν να διοργανώσουν. Ως εκ τούτου συμβαίνει τα τελευταία χρόνια να αναλαμβάνουν μεγάλες διοργανώσεις (κυρίως τον πανελλήνιο) ορισμένοι μόνο σύλλογοι.

Έτσι λοιπόν πρέπει να επικαιροποιηθούν οι προδιαγραφές- προϋποθέσεις που είχαν συνταχθεί στο παρελθόν για τα σκοπευτήρια και να αξιολογηθούν τα σκοπευτήρια με βάσει αυτές. Φυσικά κάθε σκοπευτήριο θα επαναξιολογείται κάθε φορά που θα κάνει βελτιωτικές εργασίες.

     Αυτός ο κανονισμός, πρέπει άμεσα να καταρτιστεί  και να αποσταλεί μέσω της ΣΚΟΕ και της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού σε όλες τα Νομαρχιακά Γραφεία Φυσικής Αγωγής. 

    Αυτή η κίνηση θα στοχεύει να απαλλάξει τους συλλόγους που διαθέτουν ιδιόκτητα, εκτός Πεδίων Βολής των Κλάδων των ΕΔ, σκοπευτήρια,  από την υποχρέωση της ετησίας ανανέωσης της άδειας του σκοπευτηρίου, με πληθώρα εγγράφων καθαρά τυπικού – γραφειοκρατικού χαρακτήρα, εφόσον δεν υπάρχει λόγος,  όταν δεν έχει επέλθει ουδεμία αλλαγή στον χώρο.  Το γεγονός αυτό μπορεί να πιστοποιείται και μόνο με μία υπεύθυνη δήλωση του ΔΣ. Επιπλέον η διαδικασία αδειοδότησης σε περίπτωση αλλαγών σύμφωνων με τις προδιαγραφές, να απλουστευθει.

    3. Κριτές 

       Πρέπει να υπάρξει μια ανανεωμένη και ενημερωμένη τουλάχιστον ανά έτος κατάσταση κριτών (RO, Range officer) με τους αγώνες και την βαθμολογία τους. Βέβαια αυτό μπορεί να γίνεται και με αυτόματη ενημέρωση μιας βάσης δεδομένων – κριτών. Κάποιος κριτής που δεν έχει καμία συμμετοχή σε ένα ορισμένο χρονικό διάστημα σε αγώνα (προτείνεται 3 χρόνια αποχής) να διαγράφεται αυτόματα και να χρειάζεται εκ νέου σεμινάριο για να αποκτήσει τον τίτλο.  

    Τα σεμινάρια των κριτών πρέπει να γίνονται από ομάδα εκπαιδευτών αλλά και παλαιών σκοπευτών, να υπάρχει τουλάχιστον ένας ικανός αριθμός εκπαιδευομένων, και πέρα από την ικανότητα του κριτή να υπάρχει και η απαραίτητη γνώση της ασφαλούς  χρήσης των όπλων. Σήμερα γίνονται από ένα δύο άτομα και την τελευταία δεκαετία πάντα τα ίδια. Ενώ, έχουν αποκλεισθεί από την εκπαίδευση κορυφαίοι εκπαιδευτές της Διεθνούς ομοσπονδίας.
     Σημαντικό στοιχείο για την ασφάλεια των αγώνων, είναι να μπορεί κάποιος να γίνει κριτής, αφού συμπληρώσει ένα ικανό χρονικό διάστημα σαν σκοπευτής σε κάποιο αγώνισμα.   Ο κριτής δεν είναι αποκλειστικά για να κρατάει το χρονόμετρο, αλλά να είναι σε θέση με την επίβλεψή του, να διενεργείται ασφαλώς το άθλημα στο στάδιό του και να μπορεί να παρέμβει με ασφάλεια όπου απαιτείται.

      Επιπλέον ο κριτής επειδή είναι άμεσα υπεύθυνος για την βαθμολογία, όπως φεύγει από το στάδιο του, πρέπει να γνωρίζει και πως επεξεργάζεται το πρόγραμμα βαθμολογίας MSS, (Match Scoring System) τα στοιχεία του αγωνιζομένου.

          Η καθιέρωση της υποχρεωτικής ενημέρωσης των παλαιών κριτών στις αλλαγές των  κανονισμών σε κάθε αγώνα μεγάλης διοργάνωσης είναι επιβεβλημένη.

      Να οργανωθεί από την ΣΚΟΕ (αρμόδια τμήματα) πλήρης μηχανογράφηση όλων των κριτών αυτών σε μια Ενιαία Βάση Δεδομένων όπου θα έχουν πρόσβαση κατά τμήματα οι αντίστοιχοι χειριστές όπως το Ηellas Shooters και στο οποίο θα πρέπει να γίνει  αναβάθμιση και ουσιαστική λειτουργία του. Το Hellas Shooters αποτελεί επίσημο όργανο on line πληροφόρησης των αθλητών για τις συμμετοχές τους σε αγώνες και αποτελέσματα. Η λειτουργία του λοιπόν θα πρέπει να αναβαθμιστεί και εμπλουτιστεί και να γίνει υποχρεωτική ώστε να είναι πράγματι ένα on line εργαλείο ενημέρωσης. Αντίστοιχες εφαρμογές του Hellas Shooters μπορούν και πρέπει να επεκταθούν  και πέραν της πρακτικής σκοποβολής στα λοιπά τμήματα – αγωνίσματα της σκοποβολής. 

      Ιδιαίτερα σημαντικό θεωρείται το γεγονός ότι για την εξαγωγή των αποτελεσμάτων σε όλους τους αγώνες σκοποβολής IPSC, είναι απαραίτητη η χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή, εκτυπωτή και τουλάχιστον 2 ατόμων με πολύ καλή γνώση των προγραμμάτων εξαγωγής αποτελεσμάτων (MSS). Όλοι οι κριτές κατά καιρούς πρέπει να λαμβάνουν γνώση χειρισμού των. 

Η επιλογή των κριτών μεγάλων αγώνων  να γίνεται με βάσει την εμπειρία και τις δυνατότητες. Δεν είναι αποδεκτό κριτές διεθνούς αναγνώρισης να είναι αποκλεισμένοι από τις Ελληνικές διοργανώσεις διότι δεν είναι αρεστοί ή θεωρούνται αντιπολιτευόμενοι.

Θα πρέπει να  εξετασθεί εάν θα πρέπει να καθιερωθεί παρατηρητής διαιτησίας στους πρωταθληματικούς αγώνες με σαφείς αρμοδιότητες και πλήρη μυστική αναφορά και βαθμολογία για αγωνάρχες και κριτές.

     4. Συγκρότηση Εθνικών Ομάδων

       Σταθεροί και αδιάβλητοι κανόνες για τη συγκρότηση των εθνικών ομάδων. Να μην αλλάζουν με εγκυκλίους οι κανόνες κάθε χρόνο ώστε να γνωρίζει ο αθλητής τι πρέπει να λάβει υπόψη του για να μπει στην Εθνική Ομάδα. Η προσπάθειά μας θα πρέπει να βασίζεται στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αντιπροσώπευσή μας σε διοργανώσεις του εξωτερικού για απόκτηση εμπειριών σε όλες τις κατηγορίες και τις υποκατηγορίες, έστω και σε βάρος των επιδόσεων και του κόστους. Η Εθνική Ομάδα Πρακτικής Σκοποβολής θα πρέπει να βγαίνει ανά 2ετία τουλάχιστον και με έγγραφη αιτιολογημένη γνώμη Ομοσπονδιακού προπονητή – θέση η οποία πρέπει να καθιερωθεί. Οι συμμετοχές στο εξωτερικό των αθλητών στην Εθνική θα πρέπει να πληρώνονται από την ομοσπονδία.

Επίσης θα πρέπει να δοθούν  σε όλους τους αθλητές της εθνικής ομάδας και προπονητές φόρμες (χειμερινές – καλοκαιρινές), polo, Τ SHIRT και μπουφάν της Εθνικής Ομάδας ώστε να εκλείψει παντελώς  το φαινόμενο της ανομοιομορφίας με οικονομική επιβάρυνση της ομοσπονδίας. 

     5. Αναβάθμιση ΕΤΕΠΣ

       Αναβάθμιση της ΕΤΕΠΣ στην αντιπροσώπευση της στη  ΣΚΟΕ αλλά και στην εν γένει λειτουργία της. Τα θέματα που διαχειρίζεται η ΕΤΕΠΣ είναι πολλά, εξαιρετικά πολύπλοκα και δεν μπορεί να τα διαχειριστεί  το ΔΣ της ΣΚΟΕ. Είναι απαράδεκτο να κατέχει τα ¾ των συλλόγων η πρακτική σκοποβολή και στην ουσία να είναι χωρίς φωνή στο συμβούλιο της ΣΚΟΕ παρά μόνο με τον εκπρόσωπο της ΕΤΕΠΣ.

     Απαιτείται αντιπροσώπευση της πρακτικής σκοποβολής με κατάλληλα άτομα ακόμα και στο ΔΣ της ΣΚΟΕ τα οποία θα προταθούν από την Ενωτική Κίνηση. Επιπλέον θα πρέπει να καταργηθεί άμεσα η εκλογή του προέδρου της ΕΤΕΠΣ με βάση την εντοπιότητα. 

   6. Μηχανογράφηση.

     Σε όλα τα επίπεδα να δημιουργηθεί μια ενιαία βάση δεδομένων – database σε σταθμό εξυπηρέτησης – Server, με ένα αριθμό, αυτόν της ταυτότητας, ώστε να γίνεται η  πρόσβαση από τον αθλητή σε πληροφορίες που τον αφορούν. 

Η εγγραφή, διαγραφή, επεξεργασία στοιχείων των αθλητών να γίνεται ηλεκτρονικά μέσω ασφαλούς  πρόσβασης που θα έχει κάθε σωματείο. Οι οποιεσδήποτε αιτήσεις για ότι αφορά το σωματείο και του αθλητές να γίνονται ηλεκτρονικά. Ηλεκτρονικά θα είναι και οι απαντήσεις από ΣΚΟΕ στα αιτήματα. Η καταχώρηση αποτελεσμάτων να γίνεται από τα σωματεία τα οποία και θα έχουν την ευθύνη για την ακεραιότητα τους. 

Φυσικά σε όλες αυτές τις αυτοματοποιημένες διαδικασίες θα υπάρχουν τα σημεία ελέγχου (control points) από την ΣΚΟΕ,  από του αρμόδιους, να ελέγχουν.

Έτσι θα παύσει η άσκοπη συμπλήρωση χαρτιών, αποστολής, πέρασμα από 10 διαφορετικά άτομα και καταχώρηση σε φακέλους στους οποίους έχουν πρόσβαση όλοι. Όπως θα παύσει η έκδοση ενός χαρτιού που είναι υποχρέωση της ομοσπονδίας να γίνεται ώς χάρη κατόπιν παρέμβασης η ενεργειών του οποιοδήποτε παράγοντα. Η εύρυθμη λειτουργία της ομοσπονδίας είναι υποχρέωση και όχι χάρη. 

     
    7. Εξωστρέφεια

     Εξαιρετικά σημαντικό και  τελευταίο είναι το θέμα της εξωστρέφειας γενικότερα του αθλήματος της σκοποβολής. Απαιτείται στρατηγική για την μεταστροφή της κοινής γνώμης σχετικά με τον τρόπο που βλέπει την σκοποβολή, προβολή του αθλήματος στην Ελλάδα με διοργάνωση  διεθνών αγώνων και με μέγιστη συμμετοχή αθλητών στο εξωτερικό.  

       Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι πρέπει να γίνει καθιέρωση του μαθήματος της Σκοποβολής όχι μόνο της πρακτικής, αλλά όλων των αθλημάτων στα σχολεία, με καθιέρωση δυνατότητας ενημερωτικών επισκέψεων Σκοπευτικών Συλλόγων στα πλαίσια του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής, με σύμφωνη γνώμη της κατά τόπους Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και Διεύθυνσης του Σχολείου.

      Ενημερωτική εκστρατεία στα ΜΜΕ ειδικά τα τηλεοπτικά προκειμένου να προβληθεί η «καλή» πλευρά των όπλων και να γίνει κατανοητό ότι η σκοποβολή είναι ένα άθλημα.
    Και αυτό δεν μπορεί να γίνει αποσπασματικά αλλά μόνο με συνεχή και επίμονη προβολή ώστε να γίνει μια μερική έστω μεταστροφή της κοινής γνώμης σχετικά με το άθλημα της σκοποβολής. 

     8. Εκπροσώπηση Αθλητών Πρακτικής Σκοποβολής κατά τις συνεδριάσεις του ΔΣ της ΣΚΟΕ  

     Οι αθλητές της Πρακτικής Σκοποβολής (και όλων των αγωνισμάτων της σκοποβολής γενικότερα) θα πρέπει να παρίστανται κατά τις συνεδριάσεις του ΔΣ της ΣΚΟΕ και να υποβάλουν τα προβλήματά τους τα οποία και θα γράφονται στα πρακτικά της συνεδρίασης. Σε κάθε ετήσια συνέλευση ο πρόεδρος της ΣΚΟΕ στην αξιολόγηση – ομιλία του για τα πεπραγμένα της χρονιάς θα πρέπει να αναφέρεται στις ενέργειες που έχουν γίνει από την ΣΚΟΕ για την υποβοήθηση θεσμικών θεμάτων των αθλητών. 

Εάν υπάρχουν θέματα τα οποία για αντικειμενικούς λόγους δεν επιλύθηκαν τα θέματα αυτά θα προσδιορίζονται και θα αναζητείται λύση μέσα στην επόμενη χρονιά ώστε  να επιλυθούν όλα τα θέματα. 

Στην ατζέντα των ομιλητών της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης ασφαλώς θα έχουν λόγο  και οι εκπρόσωποι των αθλητών οι οποίοι μπορούν να εκλέγονται ανά 4 χρόνια κατά το πανελλήνιο πρωτάθλημα, το έτος που θα υπάρχουν Ολυμπιακοί αγώνες – πριν την Γενική Συνέλευση που αφορά τις εκλογικές διαδικασίες. 

    9. Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Πρακτικής Σκοποβολής 2022 στην Κόρινθο 

    Κατά την διοργάνωση του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος της Πρακτικής Σκοποβολής 2022  στην Ελλάδα απαιτείται προετοιμασία από την νέα χρονιά. Πρόκειται για μία διεθνή πρόκληση που θα πρέπει με επιτυχία να αναλάβει η χώρα μας.   

Επομένως θα πρέπει να καθορισθεί η ημερομηνία των αγώνων (ανεξαρτήτως της πανδημίας) με την IPSC και η ΣΚΟΕ να έρθει σε συμφωνία με τηλεοπτικό κανάλι μετάδοσης  των αγώνων ώστε να καλυφθούν από χορηγούς τα τρέχοντα έξοδα προετοιμασίας – διεξαγωγής των αγώνων. Η διαδικασία θα πρέπει να γίνει με υπογραφή συμφωνητικού για τις υποχρεώσεις και των 2 πλευρών αναλυτικά με μέριμνα του marketing office της ομοσπονδίας. 

Διαφορετικά η ΣΚΟΕ θα πρέπει να καταβάλει μεγάλο χρηματικό ποσό για την διοργάνωση των αγώνων από budget του αγωνιστικού αθλητισμού που ενδεχομένως να επηρεάσει την συμμετοχή αθλητών της πρακτικής σκοποβολής σε άλλους αγώνες στο μέλλον.  

Επιπλέον η ΣΚΟΕ θα πρέπει να αναθέσει εγγράφως όλες τις λεπτομέρειες διεξαγωγής των αγώνων σε άτομα του ΔΣ ΣΚΟΕ και υπαλλήλους της ΣΚΟΕ ώστε να ξεκινήσουν όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες οι οποίες απαιτούν χρόνο.

 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

         Τα νομοθετικά θέματα για να διευθετηθούν απαιτούνται οι κατάλληλες κινήσεις από το ΔΣ της ΣΚΟΕ μέσω των υπουργείων (ΚΥΑ) και των καταλλήλων φορέων.

   Ο πρόεδρος της ΣΚΟΕ θα πρέπει να επισκέπτεται προσωπικά όλους τους συναρμόδιους υπουργούς των υπό έκδοση ΚΥΑ της κάθε κυβέρνησης για την επίλυση νομοθετικών θεμάτων που συμπληρώνουν δεκαετίες διότι έχει θεσμικό ρόλο και αντιπροσωπεύει όλη την σκοπευτική οικογένεια. 

Η παλαιά πρακτική ‘’δεν ενοχλώ να μην με ενοχλούν’’ δεν υπάρχει την νέα εποχή της διαφάνειας. 

   Δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα να εξαιρείται από τα υπόλοιπα Ευρωπαϊκά Κράτη στα θέματα της ενοποίησης νομοθετικών θεμάτων (standardization)  

   Το άθλημα της πρακτικής σκοποβολής είναι πιο σύνθετο και περίπλοκο με την νομοθεσία σε σχέση με τα λοιπά αθλήματα της σκοποβολής καθώς τελούν υπό απαγόρευση σχεδόν τα μισά όπλα διαφόρων αγωνισμάτων.

   1 . Ημιαυτόματα τυφέκια.

     Ο νέος νόμος περί όπλων αφήνει ένα παράθυρο για την αδειοδότηση τους. Αναμένουμε την έκδοση της νέας ΚΥΑ. Αλλά μας είναι άγνωστο αν η ομοσπονδία κάνει ενέργειες και ποιες είναι αυτές. Σημειωτέον ότι τα ημιαυτόματα τυφέκια επιτρέπονταν στην πρακτική επί Περιφέρειας και απαγορευθήκαν με την ένταξη των σωματείων πρακτικής στην ΣΚΟΕ.

   2. Οπτικά Βοηθήματα

     Προτείνεται η αγορά οπτικών βοηθημάτων τύπου ερυθράς κουκίδας, χωρίς να απαιτείται άδεια, για τους κατόχους ΔΑΙ με την έκδοση νέας ΚΥΑ και τροποποίησης της Εθνικής Νομοθεσίας ‘’περί όπλων’’. 


  3 . Αύξηση του αριθμού οπλών Κεντρικής Πυροδότησης (κατηγορίας Β)

      Αύξηση των αριθμών όπλων κεντρικής πυροδότησης (τύπου Β) που επιτρέπεται η κατοχή τους από 2 σε τουλάχιστον 4 ή και περισσότερα, χωρίς αύξηση των υποχρεωτικών αγώνων. 

Η χρονική δέσμευση με πολλούς υποχρεωτικούς αγώνες  έχει ως αποτέλεσμα την φυγή των σκοπευτών.

   Σημειώνουμε ως παράδειγμα ότι ένας  αθλητής έχει ένα πιστόλι κατηγορίας Β για σταθερό στόχο, και ένα πιστόλι κατηγορίας Β για πρακτική, η 2 πιστόλια κατηγορίας Β για διαφορετικά αγωνίσματα πρακτικής, πχ standard και classic. Σήμερα με το υπάρχον καθεστώς ΔΕΝ μπορεί ο σκοπευτής να αποκτήσει ένα τρίτο όπλο πχ ένα τυφέκιο κατηγορίας Β, για οποιοδήποτε αγώνισμα. Ως συνέπεια ο σκοπευτής είναι υποχρεωμένος να πουλήσει ένα όπλο του, κατηγορίας Β άρα να σταματήσει να αγωνίζεται στο συγκεκριμένο αγώνισμα  και να αρχίσει ένα άλλο.

    4 . Λειόκαννα με μεγάλη αποθήκη φυσιγγίων

      Το καθεστώς που ισχύει αυτή την στιγμή είναι ότι θεωρούνται παράνομα τα λειόκαννα για πρακτική σκοποβολή  με μεγάλη αποθήκη φυσιγγίων.

Προτείνεται η απόκτηση όχι με ΑΚΚΟ, αλλά με άδεια κατοχής χωρίς υποχρεωτικούς αγώνες και χωρητικότητα φυσιγγίων όση επιτρέπουν οι κανονισμοί της IPSC. 

   Απαγόρευση χρήσης των εν λόγω όπλων για θήρα. Δυνατότητα μεταβατικής περιόδου για δήλωση τυχόν υπαρχόντων, άνευ συνεπειών. Αναφέρεται εδώ ότι οι αθλητές αφαιρούν τον μειωτήρα μέσα κατά την είσοδο στα σκοπευτήρια και τον προσθέτουν κατά την έξοδο.    

    Το θέμα θα μπορούσε να έχει λυθεί με μια απλή διοικητική πράξη αρκεί να είχε παρέμβει  αποτελεσματικά  το  ΔΣ της ΣΚΟΕ με πλήρη αιτιολογική έκθεση.


   5. Ανανέωση αδειών 

      Σήμερα υποβάλλονται αιτήσεις για ανανέωση τουλάχιστον 3 μήνες πριν τη λήξη της άδειας. Υπολογίζοντας τουλάχιστον 1 μήνα για την αποστολή της βεβαίωσης από την ΣΚΟΕ, οι υποχρεωτικοί αγώνες από 15 στην 3ετία είναι πρακτικά 15 στα 2 έτη και 8 μήνες. Ο λόγος για αυτό είναι η υποχρέωση λήψης ποινικού μητρώου από την αστυνομία ή οποία στο παρελθόν ήταν χρονοβόρα. Σήμερα η διαδικασία αυτή είναι ηλεκτρονική και άμεση  άρα δεν συντρέχει λόγος για αυτό το χρονικό διάστημα. Για τους παραπάνω λόγους προτείνεται η ανανέωση ανά 5ετία.

       Προτείνεται η υποχρέωση υποβολής δικαιολογητικών για ανανέωση 20 ημέρες  πριν τη λήξη της άδειας, με δεδομένο ότι πρόκειται για καθαρά γραφειοκρατική διαδικασία.   

      Καθιέρωση αποστολής βεβαίωσης από τη ΣΚΟΕ εντός 1 εβδομάδος με ηλεκτρονικά μέσα και καθιέρωση αριθμού ηλεκτρονικής ταυτοποίησης για τον έλεγχο της εγκυρότητάς της.  Επίσης να θεσμοθετηθεί όπως η εξαμηνιαία θεώρηση να γίνεται ανά έτος και υποχρεωτικά αυθημερόν, (με μεταβίβαση της αρμοδιότητας σε κατώτερο αστυνομικό προσωπικό)  ώστε να μη μένει ο αθλητής χωρίς άδεια στα χέρια του.

       Επιπλέον παρατηρείται το φαινόμενο Υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. να απορρίπτουν αιτήσεις για άδεια αγοράς όπλων σε άτομα που έχουν τις προϋποθέσεις του Νόμου και της ΚΥΑ με ελλιπή ή γενικόλογη αιτιολογία (π.χ. κίνδυνος για τη Δημόσια ασφάλεια, το Σωματείο διαθέτει αρκετά όπλα με τα οποία δύναται να εξασκηθεί ο αιτών, κ.τ.λ.).  Προτείνεται η ρητή πρόβλεψη, τυχόν απορριπτικές αποφάσεις να μη σχετίζονται με των αριθμό των κατεχομένων όπλων των Σωματείων, και να γίνεται αναλυτική και σαφή αναφορά πραγματικών γεγονότων και όχι γενικόλογη περιγραφή.

     6. Αύξηση φυσιγγίων 

      Να αυξηθούν τα κατεχόμενα φυσίγγια σε τουλάχιστον 2000 ( δυο χιλιάδων) ανά όπλο για να πέσει το κόστος για τους αθλητές σε σχέση εάν θα επιτραπεί η αναγόμωση. 

       7.Μείωση παράβολων.

     Λαμβάνοντας υπόψη την γενικότερη οικονομική κατάσταση προτείνεται η μείωση τουλάχιστον κατά 50% των παραβόλων για χορήγηση βεβαιώσεων σε αθλητές, με παράλληλη αύξηση παραβόλων για τρίτους (όχι αθλητές). Επίσης να εξετασθεί η κατάργηση παραβόλων. 

     Σημειωτέων ότι το θέμα των παραβόλων είναι πολύ σημαντικό, δεν κρύβουμε πως στους κύκλους των σκοπευτών, η ΣΚΟΕ ονομάζεται “ομοσπονδία παραβόλων” και ότι στην οποιαδήποτε ενέργεια χρειάζεται παράβολο. 

Είναι απαράδεκτο το κράτος να απαιτεί 25 ευρώ για την ανανέωση μια άδειας οπλοκατοχής την ίδια στιγμή που η Ομοσπονδία απαιτεί 60 ευρώ για την έκδοση μια απλής βεβαίωσης αγώνων τριετίας. Επίσης αναφέρεται ότι το κράτος μείωσε το παράβολο της ανανέωσης του εξαμήνου από 3 ευρώ 2,04 ευρώ. 

      Προτείνεται η κλιμάκωση του παραβόλου ανάλογα με τον αριθμό των όπλων αλλά και με τα έτη που ασχολείται κάποιος με την σκοποβολή με την αντίστοιχη μείωση.
Τα παραδείγματα απογοήτευσης και απαξίωσης προς την σκοποβολή από τους ίδιους τους σκοπευτές είναι πάρα πολλά ανά την Ελλάδα.

     Αναφέρεται ενδεικτικά ότι τελευταία οι ντουλάπες όπου αποθηκεύονται τα όπλα που παραδίδονται στις Διευθύνσεις Ασφαλείας της Ελληνικής Αστυνομίας  έχουν πλέον γεμίσει και ο λόγος είναι ότι  οι αθλητές της Πρακτικής Σκοποβολής έχουν βαρεθεί να πληρώνουν παράβολα για να μαζεύουν αγώνες.

      Υπάρχουν πολλοί σκοπευτές που εν μέσω οικονομικής κρίσης παραδίδουν τα όπλα τους είτε στους συλλόγους τους ευελπιστώντας ότι κάποια στιγμή θα μπορέσουν ίσως να  τα ξαναπάρουν είτε εγκαταλείποντας οριστικά την σκοποβολή.

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι η  πρακτική σκοποβολή υφίσταται υπό το καθεστώς των συνεχών παραβόλων και φυσικά αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία της ύπαρξης δηλαδή τόσων υποχρεωτικών αγώνων για την διατήρηση της κατοχής των όπλων σκοποβολής.

 
     8. Αναγόμωση φυσιγγίων

      Να επιτραπεί η γόμωση και κυρίως η αναγόμωση των φυσιγγίων (για ραβδωτά και λειόκαννα κεντρικής πυροδότησης). Αυτό μπορεί να γίνει σε αθλητές που κατέχουν όπλο από ένα χρονικό διάστημα και μετά.  Με προϋποθέσεις ΜΟΝΟ για το συγκεκριμένο διαμέτρημα κατοχής και κατόπιν ενός ενημερωτικού σεμιναρίου από την Ομοσπονδία. Ειδικοί στον χώρο για αρχική εκπαίδευση  υπάρχουν τόσο από την Ελληνική Αστυνομία, από τις ΕΔ ή από ήδη εκπαιδευμένους εκπαιδευτές σκοποβολής μετά από σεμινάρια που θα γίνουν στην έδρα κάθε γεωγραφικής Περιφέρειας. Μετά θα πρέπει να δημιουργηθεί μια τράπεζα γνώσεων-εκπαιδευτών από την Ομοσπονδία η οποία θα παρέχει και την σχετική εκπαίδευση. 

    9. Αγορά Ανταλλακτικών 

       Να επιτραπεί η αγορά και κατοχή ανταλλακτικών – εξαρτημάτων όπλων σκοποβολής με απλή επίδειξη της άδειας κατοχής (όχι για ουσιώδη μέρη π.χ. κάννες και κλείστρα).

   10. Μέτρα φύλαξης 

     Καθιέρωση συγκεκριμένων προδιαγραφών για χρηματοκιβώτια και συναγερμούς. Σε περίπτωση που πληρούνται οι όροι και υπάρχει κλοπή – διάρρηξη με αποτέλεσμα την απώλεια όπλου, να μην είναι στην διακριτική ευχέρεια της ΕΛ.ΑΣ. ο σχηματισμός δικογραφίας και η αφαίρεση των υπολοίπων όπλων. Η πιθανή αφαίρεση να γίνεται μετά την προανάκριση, και ίσως δικαστικής απόφασης, και εφόσον διαπιστωθεί ότι ο σκοπευτής ήταν υπεύθυνος για την απώλεια. Σεβασμός στην ουσία στις συνθήκες υπαιτιότητας απώλειας εφ’ όσον διαπιστωθούν.

  Πάλι εδώ υπάρχει παγκόσμια πρωτοτυπία να πέφτεις θύμα κλοπής να ζημιώνεσαι οικονομικά σε μεγάλο βαθμό ενίοτε, αλλά και ηθικά,  και αμέσως μετά το κράτος να σε τιμωρεί με εφ’ όρου ζωής  απαγόρευσης κατοχής σκοπευτικού όπλου, άρα στην  ουσία σου απαγορεύει να ενασχοληθείς εκ νέου  με την σκοποβολή. 

  11. Χορήγηση άδειας οπλοφορίας για μεταφορά όπλων

    Υποχρεωτική χορήγηση άδειας οπλοφορίας (με ισχύ σε όλη την επικράτεια),  με μειωμένο τουλάχιστον κατά 50% παράβολο, στους υπευθύνους για τη φύλαξη και τη μεταφορά των όπλων των Σωματείων, για την ασφάλεια του οπλισμού και των φυσιγγίων. Η εν λόγω άδεια να είναι   κοινή με την άδεια κατοχής των όπλων του Σωματείου και να δύναται να αφορά ένα εκ των ήδη κατεχομένων από το Σωματείο.

12. Ασφάλιση.

    Προτείνεται μέσα στην ετήσια συνδρομή προς την ΣΚΟΕ, μέσω της ταυτότητας, να εκδοθεί ασφάλιση, μέσω ασφαλιστικής εταιρείας, προς τους αθλητές για αγώνες βαθμολογικής σημασίας, επιπέδου ΙΙ και άνω, κατά την διάρκεια των αγώνων εσωτερικού και εξωτερικού. Η κάλυψη αυτή να μπορεί να επεκταθεί εφόσον κάποιος το επιθυμεί και σε άλλους τομείς συναφείς με το άθλημα. 

13. Νομική συμβουλευτική προστασία της ΣΚΟΕ προς τους συλλόγους.      

  Προτείνεται η άμεση καθιέρωση νομικής συμβουλευτικής υπηρεσίας της ΣΚΟΕ, στη διάθεση των Σωματείων και των σκοπευτών για την ουσιαστική αρωγή τους σε περιπτώσεις σχετικές με την αθλητική τους δραστηριότητα όταν υπάρχει πρόβλημα ατυχήματος ή θέμα με τις αρχές. Να είναι ΥΠΕΡ του αθλητή και όχι εναντίον του αθλητή.
Η νομική υπηρεσία, η οποία ΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ουσιαστικά από τους αθλητές στην ουσία δρά για όφελος και προστασία ΜΟΝΟ του ΔΣ της ΣΚΟΕ αφήνοντας τα σωματεία και τους αθλητές να  ανταπεξέλθουν μόνοι τους, σε οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίζουν ενδιαφερόμενοι ΜΟΝΟ για την είσπραξη του Παραβόλου.

Επίλογος
Τα παραπάνω είναι ένα μικρό αντιπροσωπευτικό δείγμα προτάσεων σε προβλήματα που ταλανίζουν εδώ και δεκαετίες την ελληνική πρακτική σκοποβολή χωρίς ποτέ κάποιος να ενδιαφερθεί για την επίλυσή τους. Όλα αυτά είναι γνωστά σε όλους που ασχολούνται με την πρακτική και συζητούνται ευρέως παντού. Εμείς ως ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ καταγράψαμε όσα μπορούσαμε και προτείνουμε λύσεις που σε ένα μεγάλο μέρος τους είναι εφικτές. Μέσα από την συζήτηση είναι πιθανόν να προκύψουν και άλλα όπως επίσης και να προταθούν και άλλες λύσεις. Θα αποτελέσει χαρά για εμάς αν όλο αυτό αντιγραφεί και η νυν διοίκηση της ΣΚΟΕ δώσει λύσεις ΑΜΕΣΑ έστω σε μερικά από αυτά. 

Όλοι μαζί μπορούμε να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα της πρακτικής σκοποβολής και αυτός είναι ο λόγος που περιμένουμε τις προτάσεις σας 

 Τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής της ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ για την ΣΚΟΕ

(Ομάδα Πρακτικής Σκοποβολής) 

Advertisement

Advertisement

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

Don`t copy text!