Connect with us

TOP

Οι πρωτιές των πρώτων

Published

on

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες γεννάνε πάντα ενδιαφέροντα στατιστικά. Πολλοί αθλητές με τις νίκες ή τα μετάλλια που έχουν κατακτήσει μέχρι τώρα γράφουν ιστορία. Είτε το γνωρίζουν είτε όχι καταρρίπτουν ρεκόρ περασμένων δεκαετιών ή ρεκόρ που κρατούσαν πάνω από έναν αιώνα.

του Στέφανου Σουλιώτη
[email protected]

Κολύμβηση – Μάικλ Φελπς
Ο Μάικλ Φέλπς έγινε ο πρώτος αθλητής στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων που φτάνει τα 21 χρυσά μετάλλια μετά και τις δύο νίκες του σε 200μ. πεταλούδα και 4×200μ. ελεύθερο. Επίσης έγινε ο πρώτος αθλητής με 25 Ολυμπιακά μετάλλια στο σύνολο (21-2-2). Αν ο Φελπς ήταν χώρα, θα βρισκόταν στην 40η θέση του πίνακα των μεταλλίων στην ιστορία των Αγώνων.

Κολύμβηση – 200μ. ελεύθερο γυναικών
Η Κέιτι Λεντέκι έγινε η πρώτη γυναίκα κολυμβήτρια μετά την Σέιν Γκουλντ το 1972, που κατέκτησε το χρυσό τόσο στα 200μ. όσο και στα 400μ. ελεύθερο σε μία διοργάνωση Ολυμπιακών Αγώνων. Επίσης η Αμερικανίδα έγινε η πρώτη εν ενεργεία παγκόσμια πρωταθλήτρια μετά την Χέικε Φριέντριχ που κατακτά το χρυσό στα 200μ. ελεύθερο.

Κολύμβηση – 200μ. πεταλούδα ανδρών
Ο Μάικλ Φέλπς έγινε ο πρώτο κολυμβητής που φτάνει τα τέσσερα μετάλλια σε ένα συγκεκριμένο ατομικό αγώνισμα. Νίκησε το 2004 και το 2008, τερμάτισε δεύτερος το 2012 και νίκησε ξανά στο Ρίο. Παράλληλα ο Αμερικανός έγινε ο γηραιότερος χρυσός Ολυμπιονίκης ατομικού αγωνίσματος στην κολύμβηση. Στις 9 Αυγούστου ήταν ακριβώς 31 ετών και 40 ημερών.

Κολύμβηση – 4×200μ. ελεύθερο ανδρών
Ο Ράιαν Λόχτι πανηγύρισε το έκτο χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο και το δωδέκατο στην καριέρα του (6-3-3). Μόνο ένας κολυμβητής (άνδρας ή γυναίκα) έχει κατακτήσει περισσότερα στην κολύμβηση. Φυσικά δεν είναι άλλος από τον Φελπς που μέχρι στιγμής μετράει 25 μετάλλια.

Ιππασία – ιππικό τρίαθλο ομαδικό
Η νίκη της Γαλλίας στο συγκεκριμένο αγώνισμα ήταν το πρώτο χρυσό μετάλλιο για τη χώρα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. Η Γερμανία κατέλαβε τη δεύτερη θέση με συνέπεια να πανηγυρίσει το πρώτο μετάλλιο στο Ρίο. Μάλιστα ήταν η πρώτη φορά μετά την επανένωση της χώρας που οι Γερμανοί έπρεπε να περιμένουν τέσσερις ημέρες ώσπου να δουν αθλητή τους να ανεβαίνει στο βάθρο.

Ιππασία – ιππικό τρίαθλο ατομικό
108 χρόνια μετά τον Γουόλτερ Γουίνανς στη σκοποβολή ο Φίλιπ Ντάτον έγινε ο γηραιότερος Αμερικανός αθλητής που κατακτά μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο Ντάτον κατέκτησε το ασημένιο σε ηλικία 52 ετών και 332 ημερών.

Κανόε σλάλομ
Ο Ιαπωνέζος Τακούα Χανέντα κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο και έγινε ο πρώτος Ασιάτης που κατάφερε να ανεβεί στο βάθρο στο αγώνισμα.

Σκοποβολή – αεροβόλο πιστόλι 25μ.
Η Άννα Κορακάκη έγινε η πρώτη Ελληνίδα που κατέκτησε περισσότερα από ένα μετάλλια στην ίδια διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Την Τετάρτη πανηγύρισε το χρυσό, ενώ λίγα 24ωρα νωρίτερα είχε κατακτήσει το χάλκινο στο αεροβόλο πιστόλι 10μ. Ο εθνικός ύμνος της Ελλάδας ακούστηκε για πρώτη φορά μετά το 2004.

Τζούντο – 63κ. γυναικών
Η Σλοβενία διατήρησε το χρυσό μετάλλιο στη συγκεκριμένη κατηγορία καθώς νικήτρια ήταν η Τίνα Τρστένιακ. Το τζούντο είναι το πρώτο άθλημα στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο οποίο η Σλοβενία κατακτά δύο χρυσά.

Καταδύσεις – συγχρονισμένη κατάδυση γυναικών 10μ.
Η Τσεν Ρουίλιν και η Λίου Τσουίξια μεγάλωσαν το σερί της Κίνας φτάνοντας στα πέντε χρυσά μετάλλια. Το συγκεκριμένο αγώνισμα είναι το μοναδικό των καταδύσεων στο οποίο μία χώρα έχει το απόλυτο στα χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια.

Ενόργανη γυμναστική – γυναικείο ομαδικό
Οι ΗΠΑ κατέκτησαν το τρίτο χρυσό μετάλλιο μετά το 1996 και το 2012. Μόνο η πρώην ΕΣΣΔ έχει κατακτήσει περισσότερα (9).

Ξιφασκία – Ξίφος μονομαχίας
Ο Νοτιοκορεάτης Σανγκούνκ Παρκ σε ηλικία 20 ετών έγινε ο δεύτερος νεότερος χρυσός Ολυμπιονίκης στο αγώνισμα και ο νεότερος σε διάστημα 116 χρόνων. Ο Κουβανός Ραμόν Φονστ ήταν 16 ετών όταν νίκησε το 1900. Το μετάλλιο του Παρκ ήταν το 250ο για τη χώρα του σε οποιοδήποτε άθλημα στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων.

Άρση βαρών – 69κ. ανδρών
Το ασημένιο που κατέκτησε ο Ντανιγιάρ Ισμαΐλοφ ήταν το πρώτο της Τουρκίας στο Ρίο. Ο χάλκινος Ιζάτ Αρτυκόβ έδωσε στο Κιργιστάν το τέταρτο μετάλλιο στην ιστορία των Αγώνων και το πρώτο στην άρση βαρών.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/