Connect with us

OLYMPICS

Ολυμπιακή επανάσταση

Published

on

Το πιο επαγγελματικό άθλημα από όλα και κυρίως το πιο αμερικάνικο (το λέει και το όνομα του) θα πάρει την Ολυμπιακή του ευκαιρία. Η ΔΟΕ αποφάσισε να δεχθεί στην οικογένεια της, το αμερικάνικο ποδόσφαιρο και αν μη τί άλλο ενισχύεται έτσι και το παρασκήνιο που θέλει τους Αγώνες του 2024 να καταλήγουν στις ΗΠΑ.

του Σούλη Μέζου
[email protected]

Το πρώτο βήμα για την πλήρη ένταξη του αμερικάνικου ποδοσφαίρου στο Ολυμπιακό καλεντάρι έγινε. Η εκτελεστική επιτροπή της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, αποφάσισε σήμερα να δώσει προσωρινή αναγνώριση στο άθλημα, ανατρέποντας την προ επτά μηνών απόφαση της να απορρίψει την αίτηση της IFAF (Διεθνής Ομοσπονδίας Αμερικάνικου Ποδοσφαίρου).
“Εκ μέρους της ΔΟΕ, είμαστε χαρούμενοι που καλωσορίζουμε στην Ολυμπιακή οικογένεια την IFAF” δήλωσε ο Κριστόφ Ντουμπί, διευθυντής αθλημάτων της ΔΟΕ και συμπλήρωσε: “Το αμερικάνικο ποδόσφαιρο έχει μεγάλο αντίκτυπο στη νεολαία, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει καταφέρει να αναπτυχθεί σε ολόκληρο τον κόσμο. Ελπίζουμε η προσωρινή αναγνώριση να δώσει ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στην προσπάθεια για παγκοσμιοποίησης του αθλήματος”.
Τα γραφεία της IFAF βρίσκονται στα προάστια του Παρισιού. Το έτος ίδρυσης της Διεθνής Ομοσπονδίας Αμερικάνικου Ποδοσφαίρου, είναι το 1998 και αριθμεί 64 μέλη από τις πέντε ηπείρους. Στην Αφρική εκπροσωπείται πάντως από ένα και μοναδικό μέλος, τη Νιγηρία.
Φέτος, για πρώτη φορά η Διεθνής Ομοσπονδία Πανεπιστημιακών Αθλημάτων συμπεριέλαβε το αμερικάνικο ποδόσφαιρο στο καλεντάρι της και του χρόνου θα διεξαχθεί η παγκόσμια πανεπιστημιάδα στην πόλη Ούψαλα της Σουηδίας. Καθόλου τυχαίο το γεγονός καθώς ο πρόεδρος της IFAF, είναι ο ο Σουηδός Τόμι Βίκινγκ. “Είμαστε περήφανοι που η ΔΟΕ μας δέχθηκε στην οικογένεια της. Τα ιδανικά του αθλήμαος μας, ταιριάζουν με το Ολυμπιακό ιδεώδες και έχουμε την υποστήριξη των εκατομμυρίων που ασχολούνται με το αμερικάνικο ποδόσφαιρο. Είμαστε αποφασισμένοι και αφοσιωμένοι να γίνουμε ισότιμο μέλος της Ολυμπιακής οικογένειας” δήλωσε ο Βίκινγκ μετά την απόφαση της ΔΟΕ.

Κίνητρο για τις ΗΠΑ
Σε δύο χρόνια από τώρα, η ΔΟΕ θα αποφασίσει αν θα αποδεχθεί την IFAF ως μόνιμο μέλος της πράγμα που θα σημάνει και την ένταξη του αμερικάνικου ποδοσφαίρου στο καλεντάρι των Αγώνων του 2024. Αυτή η απόφαση θα παρθεί το 2017, μαζί με την ανάθεση των Αγώνων. Μέχρι τότε, η Διεθνής Ομοσπονδία Αμερικάνικου Ποδοσφαίρου θα κάνει την καμπάνια της, χρησιμοποιώντας μάλιστα μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα του NFL.
Δύο είναι τα μεγάλα εμπόδια που θα πρέπει να ξεπεραστούν μέχρι το 2017. Το γεγονός ότι το επίκεντρο του αμερικάνικου ποδοσφαίρου είναι οι ΗΠΑ και επίσης η εκτεταμένη χρήση απαγορευμένων ουσιών από τους αστέρες του NFL.
Όσον αφορά στο πρώτο “εμπόδιο”, ήδη το NFL έχει κάνει ανοίγματα, ιδίως στη Βρετανία με τη διεξαγωγή αγώνων του πρωταθλήματος στο Λονδίνο. Όσον αφορά το θέμα των αναβολικών, εκεί τα πράγματα είναι πολύπλοκα. Τα συμβόλαια των παικτών του NFL είναι τεράστια και οι τραυματισμοί πολλοί. Η χρήση των στεροειδών είναι αναπόφευκτη.
Είναι ξεκάθαρο πάντως το γεγονός, πως η ΔΟΕ θέλει να δώσει ώθηση στις υποψηφιότητες των ΗΠΑ. Από το 1996 έχουν να διοργανωθούν Αγώνες στις Ηνωμένες Πολιτείες και μέχρι το 2024, θα έχουν συμπληρωθεί 28 χρόνια. Η απουσία του μπέιζμπολ από τους αγώνες του 2020 και του 2024 αποτέλεσε ένα πλήγμα για τους Αμερικανούς που όμως βλέπουν με ιδιαίτερη ικανοποίηση τη βούληση της ΔΟΕ να αποδεχθεί το αμερικάνικο ποδόσφαιρο στο Ολυμπιακό καλεντάρι.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/