Connect with us

OLYMPICS

Ο “κανόνας 50” της ΔΟΕ

Published

on

Λιγότεροι από δύο μήνες έχουν απομείνει για την έναρξη των Χειμερινών Αγώνων του Σότσι (7-23 Φεβρουαρίου). Η ΔΟΕ θέλοντας να προλάβει καταστάσεις που δεν έχουν σχέση με τον αθλητισμό, προχωρά στην αποστολή ενημερωτικού σημειώματος… συμπεριφοράς προς τους αθλητές που θα συμμετάσχουν στους Αγώνες.

του Θανάση Νικολάου
[email protected]
follow me @ThanNikolaou

Μέσα στις επόμενες μέρες θα ολοκληρωθεί η σύνταξη του σημειώματος, το οποίο επικεντρώνεται στον “Κανόνα 50” σύμφωνα με τον οποίο “Απαγορεύεται κάθε είδους διαμαρτυρία αλλά και κάθε είδους πολιτικής, ρατσιστικής ή θρησκευτικής προπαγάνδας εντός των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων κατά τη διάρκεια των Αγώνων”. Είναι προφανές το γεγονός πως η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή θέλει να προλάβει τις αντιδράσεις κατά του νόμου που έχει ψηφίσει η ρωσική κυβέρνηση και αφορά στη συμπεριφορά των ομοφυλόφιλων. Ήδη οι διαμαρτυρίες είναι έντονες και προέρχονται από παντού με διάφορες οργανώσεις, αλλά και προσωπικότες του αθλητισμού και μη (ο Βρετανός Στίβεν Φράι έχει καλέσει σε μποϊκοτάζ), να καλούν σε μποϊκοτάζ ή άλλες δυναμικές αντιδράσεις εναντίον του συγκεκριμένου νόμου.
Μιλώντας στο Associated Press, ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ εξήγησε πως ο “Κανόνας 50” υπάρχει για να προστατεύει τους αθλητές και όχι για να τους δημιουργεί προβλήματα. “Γνωρίζω από προσωπική εμπειρία (υπήρξε χρυσός Ολυμπιονίκης στην ξιφασκία το 1976) πως κανένας αθλητής δε θέλει να μπλέξει με ιστορίες πολιτικού περιεχομένου. Θα αποστείλουμε το σημείωμα για να ενημερωθούν οι αθλητές, γιατί θέλουμε να τους προστατεύσουμε. Να μην παρασυρθούν σε πολιτικά παιχνίδια και να ξεχάσουν για ποιο λόγο θα βρίσκονται στο Σότσι” δήλωσε ο Μπαχ. Σύμφωνα με τον “Κανόνα 50”, οποιοσδήποτε αθλητής τον παραβεί αυτομάτως θα αποβάλλεται από τους Αγώνες. Τί θα συμβεί όμως αν κάποιος (ή κάποια) απλά κρατάει μία σημαία ουράνιο τόξο (σύμβολο των γκέι) ή φοράει κάποια αντίστοιχη καρφίτσα για να δείξει τη συμπαράσταση του στους ομοφυλόφιλους; “Κάθε περίπτωση θα εξεταστεί ξεχωριστά και ανάλογα θα κριθεί. Υπάρχουν κάποιες αρχές στο Ολυμπιακό κίνημα και αυτές δεν πρέπει να παραβιάζονται. Εμείς θέλουμε να προστατεύσουμε τους αθλητές και όχι να τους τιμωρούμε” συμπλήρωσε ο πρόεδρος της ΔΟΕ.
Τον περασμένο Οκτώβριο, ο Μπαχ βρέθηκε στο Σότσι και συναντήθηκε με τον Πούτιν. Στην ατζέντα, υπήρχε και το θέμα του νόμου κατά της ομοφυλοφιλικής συμπεριφοράς με τον Ρωσο πρόεδρο να δεσμεύεται πως δε θα δημιουργήσει πρόβλημα τόσο στους αθλητές όσο και στους θεατές που θα παρακολουθήσουν τους Αγώνες. Υποσχέθηκε μάλιστα… διακριτικότητα.
Αυτό που θέλει να προλάβει η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, είναι τις αντιδράσεις των αθλητών κυρίως από τις δυτικές χώρες (ΗΠΑ και Καναδάς πρωτοστατούν κατά του συγκεκριμένου νόμου). Δεν είναι λίγες οι οργανώσεις που συνεχίζουν να διαμαρτύρονται, ενώ και αρκετοί αθλητές που θα συμμετάσχουν στους Αγώνες έχουν καταφερθεί εναντίον του συγκεκριμένου νόμου.
Αυτές οι αντιδράσεις αναμένεται να περιοριστούν, κυρίως από τους αθλητές μετά και την αποστολή του σημειώματος, από τη ΔΟΕ στις εθνικές Ολυμπιακές επιτροπές.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/