Connect with us

ΣΤΙΒΟΣ

Παγκόσμιο στίβου 2027: Η Ελλάδα μπορεί αρκεί να το θέλει ο ΣΕΓΑΣ

Published

on

οακα

Αθλητές και προπονητές το θέλουν, η Πολιτεία με τον πιο επίσημο τρόπο δεσμεύτηκε να το στηρίξει και πλέον το μόνο που απομένει για να γίνει η Ελλάδα το επίκεντρο του παγκόσμιου στίβου, να υπάρξει «έκρηξη» ανάπτυξης στα σωματεία και να δημιουργηθούν επιτέλους υποδομές, είναι το ΟΚ από τη διοίκηση του ΣΕΓΑΣ.

του – Θανάση Νικολάου
[email protected]

Το παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου του 2027, αυτή τη στιγμή είναι… ορφανό. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ επίσημο αίτημα για την ανάληψη του δεν έχει κατατεθεί από καμία εθνική ομοσπονδία ακόμη, με την Κένυα να είναι η μοναδική χώρα που το συζητά, αλλά όχι για το 2027.
Για να μπει η Ελλάδα στο πλάνο πρέπει να συμβεί αρχικά κάτι πολύ απλό και ανέξοδο. Να εγκριθεί από το διοικητικό συμβούλιο του ΣΕΓΑΣ η αποστολή αιτήματος στην παγκόσμια ομοσπονδία και στη συνέχεια η ελληνική ομοσπονδία να στείλει τη φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη διοργάνωση του 2027. Τόσο απλά και ανέξοδα.
Να ακολουθήσει δηλαδή το παράδειγμα των υπόλοιπων 16 ελληνικών αθλητικών ομοσπονδιών που την τελευταία διετία διεκδίκησαν και πήραν για την Ελλάδα μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις.
Αφού κατατεθεί το αίτημα, αναλαμβάνει η Πολιτεία σε συνεργασία με τον ΣΕΓΑΣ για τη δημιουργία του φακέλου που θα αναφέρει όλες τις λεπτομέρειες της υποψηφιότητας με τα σημαντικότερα να είναι:

– οικονομική εγγύηση της Πολιτείας
Με εξαίρεση το παγκόσμιο πρωτάθλημα του Όρεγκον που χρηματοδοτήθηκε από τον ιδιοκτήτη της Nike μέσω δωρεάς στο πανεπιστήμιο του Όρεγκον για να διεξαχθεί στο στάδιο που κατασκεύασε το πανεπιστήμιο, όλες οι προηγούμενες διοργανώσεις παγκοσμίων πρωταθλημάτων χρηματοδοτήθηκαν οικονομικά από την Πολιτεία. Άλλωστε όλα τα συμβόλαια της World Athletics υπογράφονται πρωτίστως με τον αρμόδιο υπουργό αθλητισμού ή και τον αρμόδιο περιφερειάρχη ή δήμαρχο της πόλης σε περιπτώσεις που συμμετέχουν οικονομικά. Στην περίπτωση της Ελλάδας με τη δημόσια δέσμευση του Λευτέρη Αυγενάκη αυτό έχει λυθεί.

– η έδρα των αγώνων
Προφανώς και θα είναι το ΟΑΚΑ στο οποίο μόλις ολοκληρωθούν οι εργασίες στη στέγη Καλατράβα, θα αντικατασταθούν ο ελαστικός τάπητας καθώς και ο χλοοτάπητας, ενώ θα αναβαθμιστούν και τα προπονητήρια. Όλες οι υπόλοιπες υποδομές (ΜΜΕ, πάρκινγκ, πρόσβαση) υπάρχουν. Εκτός από τους Ολυμπιακούς του 2004 και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 1997, το ΟΑΚΑ έχει φιλοξενήσει και τον ιδιαίτερα απαιτητικό από κάθε άποψη τελικό του τσάμπιονς λιγκ το 2007, αλλά και το Παγκόσμιο Κύπελλο στίβου του 2006. Το ΟΑΚΑ αυτή τη στιγμή, δίχως τα έργα είναι ήδη στη λίστα των πιστοποιημένων σταδίων Class 1 της World Athletics που έχει ενημερωθεί την 1η Οκτωβρίου 2022. Φυσικά η πιστοποίηση δεν αφορά μόνο τον αγωνιστικό χώρο.

– οι υποδομές
Αεροδρόμιο με απευθείας πρόσβαση (από Αττική οδό) στο στάδιο υπάρχει. Ξενοδοχεία όλων των κατηγοριών για να φιλοξενήσουν αποστολές και χιλιάδες φιλάθλους υπάρχουν. Δεν υπάρχουν όμως οι αθλητικές υποδομές. Η ελληνική υποψηφιότητα δεν έχει καμία τύχη αν δεν δημιουργήσει άρτιες και σύγχρονες υποδομές για να υποδεχθεί τις ξένες αποστολές. Όλοι οι βοηθητικοί χώροι στο ΟΑΚΑ (κλειστό προπονητήριο και ανοιχτά προπονητήρια Κ1, Κ2) θα πρέπει να γίνουν… καινούργιοι. Αυτό όμως δεν επαρκεί. Πρέπει να δημιουργηθούν τουλάχιστον τρία επιπλέον πλήρη προπονητήρια στην Αθήνα για όλα τα αγωνίσματα, εξοπλισμένα και από αίθουσες για βάρη.

Αν ο ελληνικός φάκελος περιέχει όλα τα παραπάνω, τότε τον Αύγουστο του 2023 στη Βουδαπέστη που θα ανακοινωθεί η έδρα του παγκόσμιου πρωταθλήματος του 2027, της διοργάνωσης που θα δώσει και το μεγάλο όγκο των προκρίσεων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2028, η Αθήνα θα είναι το φαβορί. Τίποτα όμως από τα παραπάνω δε θα συμβεί, αν ο ΣΕΓΑΣ δε δείξει ενδιαφέρον μέχρι τον ερχόμενο Δεκέμβριο που κλείνει και η διαδικασία κατάθεσης υποψηφιοτήτων.

Τα μεγάλα κέρδη

Η δημιουργία των υποδομών είναι το μεγαλύτερο και πιο άμεσο κέρδος μιας τέτοιας διοργάνωσης. Υποδομές που θα φιλοξενήσουν δεκάδες άστεγα σωματεία της Αττικής που επιτέλους θα μπορέσουν να αναπτύξουν σωστά το στίβο.
Επίσης θα υπάρξει μεγάλη εισροή κεφαλαίων στο άθλημα από τον ιδιωτικό τομέα καθώς οι χορηγίες θα… εκτοξευτούν. Μεγάλη αύξηση θα υπάρξει και στην επιχορήγηση, καθώς η Πολιτεία θα πρέπει να στηρίξει το άθλημα οικονομικά ακόμα περισσότερο για να δημιουργηθεί δυνατή ομάδα για το παγκόσμιο. Να μην ξεχνάμε ότι κάθε χώρα έχει τρεις συμμετοχές σε κάθε αγώνισμα. Αυτό φυσικά σημαίνει και πολύ μεγάλο κίνητρο για πρωταθλητισμό. Ο στίβος θα περιορίσει τις απώλειες του. Οι πιθανότητες ένας δίμετρος έφηβος να μην επιλέξει το βόλεϊ ή το μπάσκετ, για να γίνει δισκοβόλος με την προοπτική ενός εντός έδρας παγκοσμίου αυξάνονται δραματικά.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/