Connect with us

INTERVIEW

Παγκόσμιο ταλέντο

Published

on

Ο Γιάννης Κυριαζής δεν μυήθηκε στα μυστικά του ακοντισμού από το YouTube, όπως το πρότυπό του, ο Κενυάτης Τζούλιους Γιέγκο. Ο πατέρας του φρόντισε να του διδάξει σωστά τα βασικά από μικρό. Δεν διαθέτει ακόμα την τεχνική και την ηρεμία του Γιαν Ζελέζνι. Δεν έχει γίνει σαν τον μεγάλο Κώστα Γκατσιούδη. Μπορεί όμως να γίνει. Και να τον ξεπεράσει! Έχει όλα τα φόντα για να τα καταφέρει.

συνέντευξη στον Δημήτρη Χρυσάνθη
[email protected] follow me @dchryss
φωτογραφίες Κώστας Αμοιρίδης
[email protected] follow me @amiridiskostas
[email protected]

Στα 17 του χρόνια, σχολιαρόπαιδο ακόμα, ο Γιάννης Κυριαζής ήταν ένα από τα πρόσωπα της χρονιάς που φεύγει για τον ελληνικό κλασικό αθλητισμό. Το καλοκαίρι στο βαλκανικό πρωτάθλημα της Αδριανούπολης έριξε το ακόντιο στα 78,44μ., κατέρριψε το πανελλήνιο ρεκόρ παίδων, που κρατούσε για εννέα ολόκληρα χρόνια, και έπεισε και τους πλέον δύσπιστους ότι έχουν μπροστά τους τον επόμενο μεγάλο ακοντιστή του ελληνικού ακοντισμού. Τον επόμενο Κώστα Γκατσιούδη!
Ο ίδιος ο Γιάννης προτιμά να κρατά το κεφάλι σκυμμένο και τα μανίκια σηκωμένα. Είναι η εποχή που πρέπει να δουλέψει σκληρά και το ξέρει. Απαντώντας στις ερωτήσεις του sportsfeed.gr αποφεύγει τα μεγάλα λόγια, δεν διστάζει όμως να αποκαλύψει το λόγο που τον έσπρωξε στην ενασχόλησή του με τον ακοντισμό και να μιλήσει για τα είδωλα, τους στόχους και τα όνειρά του…

Γιατί ασχολήθηκες με το στίβο και όχι, ας πούμε, με το ποδόσφαιρο ή το μπάσκετ, που είναι πιο δημοφιλή και μπορείς να βγάλεις και λεφτά αν γίνεις καλός επαγγελματίας;
Τα αγωνίσματα του κλασικού αθλητισμού θεωρούνται μοναχικά αγωνίσματα, το οποίο είναι σωστό εν μέρει, αλλά έχουν ένα μεγάλο πλεονέκτημα. Μέσα από την καθημερινή προσπάθεια που καταβάλλει ο αθλητής, γνωρίζει καλύτερα τον ίδιο του τον εαυτό, ο οποίος είναι ο μόνος «αντίπαλος». Έτσι βελτιώνει πρώτα απ’ όλα την προσωπικότητά του. Επιπλέον, πρωταρχικός μου σκοπός δεν ήταν, ούτε είναι, να αποκτήσω χρήματα. Διότι ο αθλητισμός, κατά τη γνώμη μου, δεν είναι επάγγελμα, ιδιαίτερα για κάποιον, όπως εγώ, που βρίσκομαι ακόμα σε νεαρή ηλικία. Είναι μία ενασχόληση που με ευχαριστεί.

Με χαροποιεί ιδιαίτερα να με συγκρίνουν με τον Κώστα Γκατσιούδη, έναν από τους μεγαλύτερους αθλητές όλων των εποχών στον κόσμο. Δεν τον έχω γνωρίσει προσωπικά, έχω δει και έχω ακούσει πολλά για αυτόν και πραγματικά θα ήθελα μία μέρα να τον συναντήσω.

Γιατί επέλεξες το ακόντιο; Τι είναι αυτό που σου αρέσει πιο πολύ σε αυτό το αγώνισμα;
Ο πατέρας μου από μικρό με έπαιρνε μαζί του στο στάδιο. Ως παιδί έβλεπα διάφορα αγωνίσματα, όμως αυτό που με τραβούσε περισσότερο ήταν το ακόντιο. Ίσως επειδή είναι αρκετά θεαματικό. Αργότερα άρχισα να αντιλαμβάνομαι πως είναι ένα σύνθετο αγώνισμα. Θέλει ταχύτητα, δύναμη, αλτικότητα, ευλυγισία, τεχνική και άλλα πολλά στοιχεία, που απαιτούν μακρόχρονη προσπάθεια για να τα κατακτήσεις. Όλα αυτά τα στοιχεία μου προκαλούσαν το ενδιαφέρον και ήθελα να τα βελτιώσω όσο το δυνατόν περισσότερο.

Αν ρίχνεις σε αυτή την ηλικία 78 μέτρα, πού έχεις σκοπό να φτάσεις όταν μεγαλώσεις;
Με το αντρικό ακόντιο έχω ατομικό ρεκόρ κοντά στα 70 μέτρα, ενώ με το παιδικό έχω ρίξει 78 μέτρα. Ο σκοπός μου είναι να γίνω αθλητής υψηλού επιπέδου και να διατηρηθώ ψηλά για πολλά χρόνια, λαμβάνοντας μέρος σε πολλές μεγάλες διοργανώσεις.

Πέρυσι το καλοκαίρι μετά το ρεκόρ που έκανες στα Τρίκαλα, δεν κατάφερες να προκριθείς στον τελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος. Τι συνέβη και πώς το διαχειρίστηκες;
Την ημέρα του προκριματικού του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος δεν είχα την επιθυμητή συγκέντρωση και ενεργοποίηση, γι’ αυτό δεν κατάφερα να περάσω στον τελικό. Μετά από αυτή την αποτυχία στεναχωρήθηκα και προσπάθησα να βγάλω τα συμπεράσματά μου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να βρω τους λόγους που οδήγησαν στο άτυχο αποτέλεσμα, να τους διορθώσω και στον επόμενο αγώνα μου, στο Βαλκανικό Παίδων στην Τουρκία, να κάνω πανελλήνιο ρεκόρ.

Ποιος είναι ο επόμενος στόχος;
Ο επόμενος στόχος μου είναι να προκριθώ στον τελικό του φετινού Παγκοσμίου πρωταθλήματος των Εφήβων και να κάνω ένα νέο ατομικό ρεκόρ.

Πολλοί έχουν αρχίσει να σε αποκαλούν «νέο Γκατσιούδη». Το έχεις ακούσει και τι γνώμη έχεις γι’ αυτό; Έχεις γνωρίσει τον Γκατσιούδη;
Δεν το έχω ακούσει, όμως με χαροποιεί ιδιαίτερα να με συγκρίνουν με έναν από τους μεγαλύτερους αθλητές όλων των εποχών στον κόσμο. Δεν τον έχω γνωρίσει προσωπικά, έχω δει και έχω ακούσει πολλά για αυτόν και πραγματικά θα ήθελα μία μέρα να τον συναντήσω.

Ποιον από τους μεγάλους ακοντιστές του παρόντος ή του παρελθόντος θαυμάζεις πιο πολύ και γιατί; Σε τι θα ήθελες να του μοιάσεις;
Θαυμάζω πολλούς ακοντιστές, αλλά περισσότερο από όλους τον κάτοχο του παγκοσμίου ρεκόρ, Γιαν Ζελέζνι. Θα ήθελα να μοιάσω σε αυτόν λόγω της εξαιρετικής τεχνικής του και της ηρεμίας που έδειχνε κατά τη διάρκεια του αγώνα.

Ποιο είναι το αθλητικό πρότυπό σου γενικότερα;
Το πρότυπό μου ως αθλητής στις μέρες μας, είναι ο Τζούιους Γιένγκο, ακοντιστής από την Κένυα, ο οποίος ξεπέρασε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στη χώρα του και κατάφερε να διακριθεί στον ακοντισμό τόσο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, όσο και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Μόσχας.

Αν δεν κάνω λάθος, προπονητής σου είναι ο πατέρας σου. Πώς είναι να δουλεύεις μαζί του; Επηρεάζει τον τρόπο δουλειάς η σχέση πατέρα-γιου; Είναι πιο αυστηρός, πιο απαιτητικός, πώς είναι;
Σωστά. Ο πατέρας μου είναι και προπονητής μου. Μπορώ να πω πως έχουμε μία πολύ καλή συνεργασία κατά τη διάρκεια της προπόνησης, όπου η σχέση μας είναι αυτή που έχει οποιοσδήποτε αθλητής με τον προπονητή του. Με αντιμετωπίζει ισάξια με τους υπόλοιπους συναθλητές μου. Ωστόσο η σχέση αυτή έχει και τις δυσκολίες της, μιας και το κλίμα της προπόνησης αρκετές φορές μεταφέρεται και στο σπίτι.

Συνδυάζεις καλά το σχολείο με την προπόνηση, που προφανώς είναι απαιτητική; Είσαι καλός μαθητής;
Είναι αρκετά δύσκολο να συνδυάζεις προπόνηση υψηλού επιπέδου με πολύωρο διάβασμα, όμως τα καταφέρνω αρκετά καλά. Είμαι καλός μαθητής, ιδιαίτερα σε μαθήματα όπως η Χημεία και η Βιολογία, που μου αρέσουν πολύ.

Ποια είναι η προτεραιότητα; Σπουδές ή πρωταθλητισμός; Έχεις κατά νου να σπουδάσεις κάτι;
Και τα δύο έχουν την ίδια σημασία για μένα. Δεν βάζω σε προτεραιότητα το ένα έναντι του άλλου. Άμα ήταν εφικτό, θα επέλεγα να σπουδάσω Αθλητιατρική.

Ξέρεις ποιες θυσίες χρειάζονται για να γίνεις και να παραμείνεις πρωταθλητής; Είσαι διατεθειμένος να τις κάνεις ή ο πρωταθλητισμός δεν είναι αυτοσκοπός;
Γνωρίζω ότι χρειάζονται θυσίες, παρ’ όλα αυτά θεωρώ πως μέχρι τώρα δεν έχω κάνει. Ο αθλητισμός είναι κάτι ωραίο και είμαι διατεθειμένος να κάνω θυσίες αν χρειαστεί, αλλά μέχρι το σημείο που αισθάνομαι πως αυτό που κάνω δε με καταβάλλει.

Ποιο είναι το μεγάλο όνειρό σου;
Το μεγαλύτερο όνειρό μου ως αθλητής είναι να πάρω μέρος σε Ολυμπιακούς Αγώνες και να κερδίσω έστω ένα μετάλλιο.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/