Connect with us

INTERVIEW

Με… βρεγμένη σανίδα

Published

on

Όταν το 70% του πλανήτη σερφάρει στο διαδύκτιο, η Έφη Βράκα παίρνει τη σανίδα της και καβαλάει τα πιο επικίνδυνα κύματα στην Ασία. Είναι μόλις 21 ετών και η πρώτη επαγγελματίας σέρφερ στην Ελλάδα, κατέχοντας την 7η θέση στην κατάταξη της ασιατικής ζώνης. Για όσους έχουν στον μυαλό τους, τον Πάτρικ Σουέιζι και τον Κιάνου Ριβς από την ταινία “Point Break”, το sportsfeed.gr παρουσιάζει μία καλύτερη έκδοση σέρφερ. Πιο ελληνική και σαφώς πιο ελκυστική.

συνέντευξη στον Θανάση Νικολάου
[email protected] follow me @ThanNikolaou
φωτογραφίες Κώστας Αμοιρίδης
[email protected] follow me @amiridiskostas
[email protected]

Πως είναι η ζωή μιας σέρφερ;
Γεμάτη ταξίδια σε πανέμορφους προoρισμούς και γνωριμίες με ιδιαίτερα ξεχωριστούς ανθρώπους. Επίσης έχω την ευκαιρία να γνωρίζω νέες κουλτούρες και να γεμίζω το… βιογραφικό μου εμπειρίες.

Ποιο είναι το κίνητρο σε αυτό το άθλημα;
Τα μεγαλύτερα και δυσκολότερα κύματα. Υπάρχουν σέρφερ που ζουν για αυτήν την πρόκληση και ταξιδεύουν σε ολόκληρο τον κόσμο ψάχνοντας το απόλυτο κύμα.

Τί είναι αυτό που σε γεμίζει περισσότερο όταν ανεβαίνεις στη σανίδα;
Το αίσθημα της ανεξαρτησίας, της ελευθερίας και της δύναμης. Είναι ο άνθρωπος με αντίπαλο τη φύση και τις καιρικές συνθήκες. Η αδρεναλίνη στα ύψη. Εθίζεσαι τόσο που από ένα σημείο και μετά γίνεται αναγκαία.

Τί ήταν αυτό που σε έκανε να ξεκινήσεις να ασχολείσαι με το άθλημα;
Από μικρό παιδί ονειρευόμουν να κάνω σερφ. Όταν σε ηλικία 15 ετών μου δόθηκε η ευκαιρία δεν έχασα ούτε λεπτό. Πήρα μια σανίδα και μία στολή και βούτηξα στην ξαφρισμένη θάλασσα. Από τότε δεν μπορώ να σκεφτώ τη ζωή μου, χωρίς τη σανίδα μου, τη θάλασσα και τα κύματα.

Το απόλυτο κύμα βρίσκεται στη γαλλική Πολυνησία. Ονομάζεται “Teahupo” και μεταφράζεται “κρανίου τόπος”. Βρίσκεται στη λίστα των 10 πιο θανατηφόρων κυμάτων του κόσμου και σε αυτό το σημείο γυρίστηκε το ντοκιμαντέρ “Riding Giants”.

Στην Ελλάδα πότε ξεκίνησε το σερφ σαν άθλημα;
Πριν από 15 χρόνια περίπου και όπως ξεκίνησε, έτσι συνεχίζει ακόμα και τώρα. Ελεύθερο και επαναστατικό. Δίχως προπονητές, μάνατζερ και ομοσπονδίες. Ότι κάνει ο καθένας μας, το κάνει από μόνος του.

Που έχει στην Ελλάδα κύματα για σερφ;
Σε όλη την δυτική και νότια Ελλάδα, σε κάποια νησιά του Αιγαίου, στην Κρήτη, στην Αθήνα και στα παράλια της βόρειας Ελλάδας. Φυσικά αυτά τα κύματα δεν έχουν καμία σχέση με αυτά των ωκεανών και αυτό είναι το μεγαλύτερο μου μειονέκτημα συγκριτικά με τις αθλήτριες από την Αυστραλία, τις Φιλιππίνες και την Καλιφόρνια όπου έχουν κύματα όλο το χρόνο για να προπονηθούν σε αγωνιστικό επίπεδο.

Τί σε έκανε να ασχοληθείς με αυτό το extreme άθλημα;
Η αγάπη μου για την φύση και τη θάλασσα. Με γοητεύει ο ωκεανός και το απέραντο γαλάζιο και αυτό μου δημιουργεί μια αίσθηση ευφορίας κάθε φορά που ανεβαίνω στη σανίδα.

Πως το αντιμετώπισαν οι γονείς σου;
Οι γονείς μου ήταν πάντα θετικοί στις αποφάσεις μου και με στηρίζουν. Το κυριότερο όμως είναι ότι και οι ίδιοι λατρεύουν τα extreme sports. Το έχουμε στο αίμα μας, οικογενειακώς.

Τί περιλαμβάνει η προπόνηση μιας σέρφερ;
Πολλές ώρες μέσα στο νερό, χειμώνα-καλοκαίρι. Αρκετή γυμναστική εκτός νερού ώστε ο σέρφερ να έχει καλή φυσική κατάσταση και δύναμη. Επίσης τις ημέρες που δεν έχει κύμα, κάνουμε “carver skate” (ειδικό πατίνι που σου δίνει την εντύπωση ότι σερφάρεις στη θάλασσα).

Ποιο είναι το Έβερεστ του σερφ; Το απόλυτο κύμα.
Βρίσκεται στη γαλλική Πολυνησία. Ονομάζεται “Teahupo” και μεταφράζεται “κρανίου τόπος”. Βρίσκεται στη λίστα των 10 πιο θανατηφόρων κυμάτων του κόσμου και σε αυτό το σημείο γυρίστηκε το ντοκιμαντέρ “Riding Giants”.

Έχεις φοβηθεί ποτέ;
Πολλές φορές ιδίως σε μεγάλα κύματα. Θυμάμαι την τελευταία φορά που πραγματικά φοβήθηκα, ήταν σε ένα σποτ το Cloud 9 στις Φιλιππίνες όπου το κύμα ξεπερνούσε τα πέντε μέτρα.

Οι σέρφερ είναι αυτοί που δέχονται τις περισσότερες επιθέσεις από καρχαρίες. Το έχεις σκεφτεί ποτέ;
Αρκετές φορές και περισσότερο όταν βρίσκομαι στο εξωτερικό. Είναι κάτι το οποίο δεν μπορείς να αποφύγεις και σιγά σιγά το αποδέχεσαι. Προσωπικά πάντως, επιλέγω μέρη όπου το ρίσκο είναι το χαμηλότερο δυνατό και δεν έχουν ιστορικό από επιθέσεις καρχαρία.

Σε έναν αγώνα σερφ, πως κρίνεται ο νικητής;
Ο κάθε αθλητής κρίνεται απο τις επιλογές των κυμάτων. Από τους ελιγμούς που θα κάνει και πόσο θα εντυπωσιάσει τους κριτές οι οποίοι είναι πέντε και από τη βαθμολογία τους βγαίνει ο μέσος όρος.

Ποια είναι η κορυφαία γυναίκα σέρφερ;
Η Στέφανι Γκίλμορ από την Αυστραλία. Αν και μόνο 25 χρονών, έχει κατακτήσει πέντε παγκόσμιους τίτλους. Τον πρώτο σε ηλικία 19 ετών. Οι κοπέλες από την Αυστραλία, όπως σας είπα, έχουν το πλεονέκτημα καθώς ασχολούνται από πολύ μικρή ηλίκια και στη χώρα τους έχουν αγωνιστικά κύματα όλο το χρόνο. Σε αντίθεση με εμάς εδώ στην Ελλάδα, όπου στην καλύτερη περίπτωση θα κάνουμε 70-80 προπονήσεις το χρόνο.

Υπάρχει άλλη Ελληνίδα που να ασχολείται επαγγελματικά όπως εσύ;
Κοπέλες που κάνουν σερφ, υπάρχουν αρκετές. Σε επαγγελματικό επίπεδο είμαι η μοναδική Ελληνίδα που συμμετέχει σε διεθνές πρωτάθλημα.

Η ζωή σου είναι ένα ατελείωτο καλοκαίρι;
Θα το ήθελα πολύ, αλλά δυστυχώς η Ελλάδα δεν τροπική χώρα. Όσοι ασχολούμαστε εκτός από μαγιό, προμηθευόμαστε και ειδικές στολές για το κρύο. Τα κύματα δε σταματάνε το χειμώνα, ούτε και εμείς.

Για το 2014 ποιο είναι το πρόγραμμα;
Συμμετοχή στο ασιατικό πρωτάθλημα με τέσσερις αγώνες σε Ιάβα, Μπαλί, Φιλιππίνες και Ταϊβαν. Αρχίζουν τον Μάιο και ολοκληρώνονται το Νεόμβριο. Ελπίζω να ανεβώ ακόμα ψηλότερα στη γενική κατάταξη.

Θα μπορούσε το σερφ να γίνει ποτέ, Ολυμπιακό άθλημα;
Το σερφ είναι ένα underground άθλημα. Η κουλτούρα του ανέκαθεν ήταν επαναστατική. Δε θα το απέκλεια όμως. Έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα θα μπορούσε και το σερφ να συμπεριληφθεί στούς Ολυμπιακούς αγώνες. Τα κατάφερε το γκολφ, γιατί όχι και το σερφ;

Είσαι 21 χρονών, μέχρι πότε πιστεύεις ότι θα να σερφάρεις, στα κύμετα.
Όσο ζω!

Tο προσωπικό ιστολόγιο της Έφης είναι το My Favourite Spot

*Ευχαριστούμε πολύ τον φίλο μας, Γιώργο Φειδά για την παραχώρηση του Studio 500.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/